Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Mistični okusi Međimurja

Subota, 14. svibnja 2016. u 01:00

Hrvatska ima toliko toga lijepoga za ponuditi i kada se tradicijska gastronomija prezentira u sklopu priča i ljepota podneblja (ili obrnuto) dobivamo atraktivni turistički aranžman koji može zaokupiti sva čula.  Upravo takvim je putem krenula agencija Etno Art sa svojim projektom Culinary tourism.

Hrvatska ima toliko toga lijepoga za ponuditi i kada se tradicijska gastronomija prezentira u sklopu priča i ljepota podneblja (ili obrnuto) dobivamo atraktivni turistički aranžman koji može zaokupiti sva čula.  Upravo takvim je putem krenula agencija Etno Art sa svojim projektom Culinary tourism. Uz gastronomsko-enološke aranžmane s glavnim motivom isprobavanja međimurskih okusa, nova ponuda Etno Arta podrazumijeva i učenje, kuharske tečajeve i predavanja i mogućnost snabdijevanja proizvodima na njihovom izvorištu - na plantažama, u podrumima, specijaliziranim dućanima.  Putovanje okusima ukomponirali su u priču o Mističnom Međimurju bogatom legendama o zmaju Pozoju, vilama, vilenjacima, divovima i patuljcima okupljenih oko svojih ognjišta.
Aranžman je moguće realizirati u trajanju od jednog do pet dana, za grupe od 2-40 osoba, a za više informacija možete se obratiti u agenciju Etno Art.
Međimurje, koje, ponijelo laskavu titulu EDEN - Europska destinacija izvrsnosti i glasi kao jedan od najočuvanijih krajolika Europe, je u aranžmanu Mistično Međimurje prezentirano kao gastronomska zemlja bajki, a uz  uživanje u tradicionalnim međimurskim jelima, nude se vrhunska međimurska vina. Uz međimursku gibanicu i trepu, u sjeni neke od šuma u Gornjem Međimurju ili pak na obali Mure ili Drave u Donjem Međimurju, pričaju se priče o nastanku Međimurja, o dvorcima i kurijama, o povijesti Starog grada i najslavnijim danima obitelji Zrinski. Prošlost se stapa sa sadašnjosti u tradicionalnom ljetnom objedu uz svinjsko ili teleće meso, potopljeno u odlične umake od gljiva i mliječnih proizvoda, uz kašu i žgance ili pak uživanje u onom zimskom, uz meso z tiblice ili čurke uz pirjani kiseli kupus. 

Ono što međimurskoj kuhinji daje posebnu draž, su starinske namirnice, npr. heljda, proso i ječam. Jedan od najjačih srednjovjekovnih trgovačkih putova začinima, prolazio je upravo kroz Nedelišće kod Čakovca. Tu se razdvajao put od Venecije za Beč i Budimpeštu. Tadašnjim karavanama veliki je problem bio prijelaz Semmering, pa se radije putovalo Međimurjem. Već u 16. stoljeću plemićka obitelj Zrinski u Međimurju, koristi đumbir, cimet i egzotične mirodije. 
Pikantne začine međimurske domaćice, po tradiciji, ublažavaju dodavanjem vrhnja u različita jela, a najviše u umake. Mesna jela s takvim umacima, zovu se Temfanje. Kad ih kušate u autohtonoj atmosferi Međimurskih dvora, ostat ćete očarani.
Vlasnici agencije obitelj Martinjaš, su i vlasnici restorana Međimurski dvori koji već 9 godina nosi titulu jednog od 100 vodećih hrvatskih restorana – Restautrant Croatica.
I individualni i agencijski gosti mogu u njegovom toplom ambijentu punom cvijeća uživati u okusima pečene guske ili patke, uz umake iz bajki - od koprive, tikve, kopra ili gljiva smrčaka. 
Dašak prošlosti, možete osjetiti i u specijalitetima koji se u Međimurju pripremaju na isti način već stoljećima - meso z tiblice, krpice sa zeljem, trganci s vrhnjem, šiškrlini, trepa ili pak jedinstvena Međimurska gibanica, sljubljena  sa zlatnim kapima međimurskog muškata.
restoranu se mogu kušati i jela s kojima se proteklih godina prezentirao u knjizi 100 vodećih hrvatskih restorana:
Svinjski medaljoni sa suhim šljivama i kroketima od svježeg kravljeg sira
Teleći medaljoni gratinirani suhim marelicama i sirom na posteljici od tjestenine i bučinih koštica
Teleći file punjen smrčcima i jajem s ječmenom kašom
Teleći medaljoni u umaku od smrčaka, Kroketi od kravljeg sira
Povrtna terina s pršutom od vepra i sirnim namazom
Teleći odrezak u umaku od vina s karmeliziranom mrkvom i ječmena kaša sa svježom paprikom 
Ponuda agencije i restorana je nadopunjena uređenim kulinarskim studijem u kome se održavaju tečajevi kuhanja, pa tako tijekom jeseni možete sudjelovati na sljedećim kulinarskim radionicama:

Rujan
04.09.  3,2,1 – Studiram! (10:00-15:00h)  
11.09.  3,2,1 – Studiram! (10:00-15:00h)  
14.09. Slatka zimnica i 2 vrste tijesta: prhko i krumpirovo (16:00-21:00h)
18.09. Pokaži što (u kuhinji) znaš!  (18:00-20:30h)
21.09.  ŠKOLA KUHANJA  1/6 Domaća tjestenina & umaci (18:00-20:30h)
25.09.  Dječje kulinarske radionice: Svijet na tanju -  MEXICO 
28.09. Mala škola slastičarstva 1/10 Osnovni biskviti (18:00-20:30h)

Listopad 
02.10.  Slasni plodovi jeseni – na slano i slatko (18:00-20:30h)
12.10.  Slana zimnica i 3 vrste kruha  (16:00-21:00h)
16.10. Pokaži što (u kuhinji) znaš! (18:00-20:30h)
19.10.  ŠKOLA KUHANJA  2/6 Jela „na žlicu“ (18:00-20:30h)
23.10. Dječje kulinarske radionice: Svijet na tanjuru -  JAPAN 
26.10.  Mala škola slastičarstva 2/10 Osnovne kreme (18:00-20:30h)
30.10. Martinje je! – Enogastro radionica

Studeni 
06.11. Martinje je! – Enogastro radionica
09.11. Slasni plodovi jeseni – na slano i slatko (18:00-20:30h)
13.11. Pokaži što (u kuhinji) znaš! (18:00-20:30h)
16.11. ŠKOLA KUHANJA  3/6 Bijelo meso (18:00-20:30h)
20.11. Dječje kulinarske radionice: Svijet na tanju -  SAD
23.11. Mala škola slastičarstva 3/10 Prhka tijesta u 3 pite (18:00-20:30h)

Prosinac  
04.12.  Božić je! Tradicionalni međimurski kolači (18:00-20:30h)
07.12.  Škola kuhanja 4/6 : Crveno meso (18:00-20:30h)
11.12.  Dječje kulinarske radionice: Svijet na tanjuru – ITALIJA  
14.12.  Mala škola slastičarstva 4/10 Božićni keksići (18:00-20:30h)
18.12. Pokaži što (u kuhinji) znaš! (18:00-20:30h)
08.12. Božić je! Tradicionalni međimurski božićni stol (18:00-20:30h)

Bez obzira da li se odlučili na turistički aranžman Mistično Međimurje ili neku od kulinarskih radionica ili posjetu restoranu Međimurski dvori, ili sve to zajedno ukomponirano, Gastronauti toplo preporučaju ovu destinaciju iz koje su u više navrata ponijeli prekrasna sjećanja i jedva se čekaju vratiti po njihove okuse.