Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Delikatesne i rijetke školjke kunjke (Arca noae), jedan su od razloga zbog kojeg gurmani dolaze u Biograd. Simbol su Pašmanskog kanala, a uz njihov specifičan okus i veliku prehrambenu vrijednost, kroz povijest su njuhove ljušture koristili i u građevini. U prošlom su stoljeću nestajale u više navrata, no vratile su se. Nalazi ih se na pozicijama zaštićenim od jačeg udaranja mora, na dubini 1-10 m, pričvršćene za  šljunkovito-ljušturasto dno, a  bere ih se rukama ili posebnom kukom nazvanom kunjkar.


Često ih prekriva narančasta spužva s kojom žive u simbiozi. Nju treba otkloniti, jer može imati intenzivan miris po jodu. Za razdvajanje dvije polovice ljušture, treba izvući „čep“ koji ih spaja.

Vrijedna su namirnica puna proteina, selena, magnezija, vitamini B12 i B6, niacina i zdravih omega-3 masnih kiselina.


Kunjke u gastronomiji  imaju status vrhunske delikatese u čijem se okusu može doživjeti more. Struktura omogućava i dužu termičku obradu.
U Biogradu kunjke pripremaju najčešće tradicionalno: na buzaru, lešo, na žaru i kao rižoto.


U kunjkama možete uživati u restoranima: Kampanel, Europa, Riva, DanielaBazilikaBarba

Kampanel, Rižot od kunjki

Europa, Kunjke lešo i s grila

Daniela, kunjke u Kraljevskoj buzari s prošekom

Bazilika, Rižot od kunjki i Kunjke "Bazilika"

Barba, Kunjke lešo

Riva,  Rižot od kunjki i Kunjke lešo

 

 

 

O dodatnim gastronomskim razlozima za dolazak u Biograd, možete se informirati u tekstu: Školjke kunjke, jela s prošekom i drugi gastronomski razlozi za skrenuti u Biograd

Fotografije: Rino Gropuzzo i Gastronaut