Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Ovogodišnji će Dani hrvatskog turizma (DHT) u Rovinju 9. i 10. studenoga okupiti najznačajnije predstavnike domaće i inozemne turističke industrije, koji će sumirati ovogodišnju turističku godinu, otkriti kako digitalne tehnologije osnažuju turistički sektor i je li ekoturizam zbilja ili mašta te gdje ćemo putovati za 50 godina i koje ćemo zemlje izostaviti s naše wish liste. Riječ je o središnjem turističkom događanju koje zajedno organiziraju Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora te na kojem se očekuje više od 1000 sudionika iz sektora turizma, ugostiteljstva, medija i ostalih s turizmom povezanih djelatnosti.

Na panelu Hrvatske turističke zajednice pod nazivom „Putovanje u održivost – iskustva destinacija!“, direktorica Predstavništva HTZ-a u Italiji Viviana Vukelić, direktorica Predstavništva HTZ-a u Francuskoj Danijela Mihalić Đurica, direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović te direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, odgovorit će kako najbolje očuvati resurse koji obogaćuju najposjećenije destinacije, jesu li današnji mladi putnici prezahtjevni ili realni u svojim željama, na koji način pobijediti u borbi protiv masovnog turizma i devastacije kulturno-povijene baštine, što je Francuzima i Talijanima važno dok putuju na odmor te što jedno mjesto mora posjedovati da bi imalo green status.

Može li umjetna inteligencija zamijeniti vještine i sposobnosti čovjeka te kako je moderan softverski sustav povezan s karakterom ljudi i turizmom, otkrit će osnivač tvrtke Apsolon i suosnivač i partner u konzultantskoj kući Best Advisory Vedran Antoljak te licencirani predavač u području prodaje i komunikacija Davor Bilman u raspravi „AI s osobnošću“ čiji je nositelj Hrvatska gospodarska komora.

Ministarstvo turizma i sporta organizira razgovor 1 na 1 pod nazivom „Doba održivosti hrvatskog turizma“. Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac pojasnit će zašto je nužno usmjeriti razvoj turizma prema održivosti, što je sve Vlada Republike Hrvatske do sada učinila u tom pogledu te kako će reforma upravljanja razvojem turizma doprinijeti konkretnim poboljšanjima u tom sektoru. Osim nje, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga te gradonačelnik Šibenika Željko Burić će na temelju vlastitih iskustava govoriti o tome jesu li naše domaće destinacije počele upravljati turizmom na održiv način te što je sve potrebno kako bi i u budućnosti ostale poželjne i konkurentne.

Jedan od važnijih gostiju u Rovinju bit će jedini futurolog na svijetu specijaliziran za turizam i putovanja Ian Yeoman. On će kroz predavanje „Budućnost europskog turizma“ predstaviti četiri scenarija europskog turizma te razjasniti tko će i zašto za 50 godina biti turist u Australiji, a tko u Parizu.

Prijave za dvodnevnu turističku manifestaciju su u tijeku, a za sudjelovanje je potrebno ispuniti online obrazac. Svi sudionici nakon uspješno odrađene registracije zaprimit će QR kod i podatke za prijavu u sustav u kojem će, između ostalog, moći rezervirati smještaj po povoljnijim cijenama za vrijeme trajanja DHT-a.

Program će dodatno obogatiti svečana dodjela godišnjih turističkih nagrada uz izravni televizijski prijenos na HRT-u, a više informacija o prijavama dostupno je na službenoj web stranici Dana hrvatskog turizma.