Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Na predivnoj zapadnoj obali Istre, tik ispod Limskog kanala nalazi se najromantičnije mjesto na Mediteranu! Rovinj je pravo odredište za sve one koji žude za sentimentalnom atmosferom vremena koja su nepovratno prošla. Na Mediteranu je možete naći upravo ovdje, u gradu koji je svoj romantični život započeo na otoku čiji je skučeni prostor uvjetovao gradnju zbijenih kuća, uskih ulica i malenih trgova, još i danas nedirnutih modernim urbanizmom. Šetnja ovim ljupkim uličicama vodi u daleku prošlost.

S morske je strane grad zaštićen visokom stjenovitom obalom i zidovima kuća izgrađenim na liticama, a prema kopnu čvrstim bedemima. Kad se kroz Balbijev luk uđe u stari grad, sve uličice vode do vrha brdašca, do crkve Sv. Eufemije (nar. Fume), barokne građevine venecijanskog stila te najvećeg i najvažnijeg spomenika u gradu. Crkva sv. Eufemije posvećena je svetici i mučenici čiji je sarkofag stigao, legenda kaže doplovio morem, u Rovinj oko 800. godine. Na mjestu gdje se danas nalazi ova impozantna crkva, do 10. st., nalazila se crkvica Sv. Jurja, koji je ostao konpatron župe a čiji se kip nalazi na glavnom oltaru župne crkve. Gradnja zvonika, koji je trebao biti nalik onome Sv. Marka u Veneciji, je započeta 1651. godine. Veliki bakreni kip Sv. Eufemije postavljen je na vrh zvonika 1758. godine. Kip je postavljen tako da se na ležajima okreće oko svoje osi prema smjeru vjetra.

Jedinstvena starogradska jezgra, 67 km duga obala, preko 2.000 ha zaštićenih zelenih površina i uređena park šuma, 22 otoka, otočića i hridi, čini ovaj grad jedinstvenim.

Izrastao na svojoj bogatoj ribarskoj tradiciji postao je prepoznatljiv po jedinstvenoj brodici batani i pjesmama bitinadama. Prema tradiciji, bitinada je nastala među rovinjskim ribarima, koji su satima boravili u svojim barkama ribareći ili krpajući mreže. Budući da nisu imali slobodne ruke za instrumente, dosjetili su se načina kako glasovima postići vrhunske izvedbe jednog orkestra. Danas se rovinjska bitinada i umijeće izrade batane nalaze na listi zaštićenih nematerijalnih dobara Ministarstva kulture RH.

U ovdašnjim lukama, zaštićenim od vjetrova, i danas se vežu mnogobrojne rovinjske batane, čamci ravnih dna. Razlog tome je otvaranje Eko-muzeja „Kuća o batani“, koji osim stalnog postava batana te ribolovnog alata i pribora, kontinuiranim događanjima pruža jedinstven doživljaj spajanja tradicije sa suvremenim životom, prošlosti i sadašnjosti te, prije svega, priču o drevnoj brodici koja je i danas dio rovinjske svakodnevnice. Muzej je uvršten na UNESCO-vu listu najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine 2015. godine.

Rovinj je godinama na samom vrhu hrvatskog turizma, ne samo po broju ostvarenih noćenja, već nadasve zbog kontinuiranog rasta kvalitete turističke ponude i poboljšanja uvjeta boravka gostiju u destinaciji. Valja istaknuti luksuzne hotele sa 5* koji, osim smještaja, nude jedinstvena spa iskustva, besprijekoran fine-dining i ostale autentične doživljaje za nezaboravan odmor. ACI marina sa oznakom 5 sidara i šetnica Lungomare plaza sa svojim sadržajima kao i nekolicina vrhunskih restorana pridonijeli su kvalitetnom odmaku u cjelokupnoj ponudi destinacije. Rovinj je prvi i trenutno jedini grad u Hrvatskoj u kojem se nalaze dva restorana s Michelinovim zvjezdicama.

U Rovinju se tijekom godine odvijaju značajne kulturne manifestacije, koncerti klasične glazbe, razne izložbe u muzejima i galerijama.


Priobalje između Rovinja i Limskog kanala, rovinjski otoci i zaleđe, krajolik su s predivnim šumama crnike i bora. Park šuma Zlatni rt najznačajnija je perivojna površina na istočnoj obali Jadranskog mora, a močvara Palud ornitološki je rezervat s više od 200 vrsta ptica.


U okolici Rovinja nalaze se jasni tragovi povijesti. Valja naglasiti arheološko nalazište Monkodonja – gradinsko naselje koje je bilo naseljeno između 2000 i 1200 godina prije Krista, te grobne tumule na Mušegu.

Posebno naglašavamo novootvoreni posjetiteljski centar geološkog spomenika prirode Kamenolom Fantazija – Cava di Monfiorenzo koji se nalazi 1,5 km od grada u predjelu Monfiorenzo. Kamenolom je prirodni fenomen koji predstavlja jedinstven primjer sedimentologije vapnenca i jedan od najinteresantnijih u svijetu, a jedini je geološki spomenik prirode na području Istarske županije. Uz zaštićeni temeljni fenomen, lokalitet iskopa kamenoloma sa novouređenom šetnicom, sadrži turistički informativni centar sa suvenirnicom, centar za posjetitelje sa 3D animacijom, znanstveno-edukativni kutak za najmlađe te kutak za igru na otvorenom.

Osim toga, Rovinj nudi i brojne sportske i rekreativne sadržaje na moru i kopnu: biciklizam, plivanje, jedrenje, ronjenje, penjanje, nordic walking, tenis, jahanje… Nova sportska atrakcija u destinaciji je trasa biciklističko-pješačke staze Štrika-Ferata koja se proteže duž nekadašnji željeznički odvojak Kanfanar – Rovinj. Željeznički odvojak Kanfanar – Rovinj protezao se na duljini od 20.561 m i služio je povezivanju gospodarskih centara Austro-Ugarske Monarhije s gradom Rovinjom, ondašnjim snažnim industrijskim središtem. Prometovanje prugom trajalo je do 20. listopada 1966. godine. Trasa nekadašnje pruge nalazi se na području grada Rovinja i općine Kanfanar i proteže se kroz katastarske općine Rovinj, Rovinjsko Selo, Sošići i Kanfanar. Danas je taj odvojak željezničke pruge u funkciji biciklističko-pješačke staze, duž koje se organiziraju brojne sportske manifestacije poput bike, trail i run utrka.

Info:
Turistička zajednica grada Rovinja-Rovigno
Trg na mostu 2, 52210 Rovinj
www.rovinj-tourism.com, info@rovinj-tourism.hr