Jagode (Fragaria vesca L.) pripadaju porodici Rosaceae i među omiljenim su mekanim voćem. Strastveni ljubitelji jagoda mogu ih naći u svojim dućanima tijekom cijele godine, ali ipak najukusnije su one koje ćete pronaći i ubrati u šumi ili svom vrtu.
Porijeklom su iz Amerike, točnije iz Čilea, a u Engleskoj su ih već 1509. godine posluživali sa šlagom. Danas se uzgajaju uglavnom svugdje u svijetu i koriste za pripremu osvježavajućih napitaka, ukusnih kolača, te raznih krema. Postoji nekoliko vrsta jagoda koje se razlikuju veličinom i bojom, ali to ne uvjetuje njihovu kvalitetu. Malene, šumske jagode spadaju u Hautbois vrstu, žarko su crvene boje, sočnog okusa, te aromatičnog mirisa. Alpine su nešto veće i sadrže manje soka. Žuta i bijela vrsta nisu toliko privlačnog izgleda, ali imaju fini okus i miris vanilije.
Kada kupujete jagode treba obratiti pažnju da nisu štećene i previše mekane.
Preporuča ih se konzumirati isti dan kada su kupljene, a ukoliko to nije moguće onda ih pokrijte aluminijskom folijom kako ne bi poprimile miris druge hrane koja se nalazi u hladnjaku i iskoristite u roku od dva dana.
Ako se odlučite jagode zalediti savjetujemo da ih posipate šećerom, jer će tada biti ukusnije i kao takve odlične su za pripremanje voćnih sladoleda. Bogate su vitaminom B i C, te veliki izvor kalija, željeza i vlakna.
Iz naše baze recepata, s jagodama možemo preporučiti: Milk shake od jagoda i limuna, Fantaziju "Milli Mil", Frape od banana i jagoda, Milk shake od jagoda i limuna, Uzvar od svježog voća i jagodičastih plodova, Nabujak od čokolade i šumskog voće, Voćnu pizzu, Punjeni odrezak "Sv. Hubert", Teleće medaljone u svijetlom umaku s račićima i Voćni koktel u lubenici.
Jagode
- Ponedjeljak, 01. svibnja 2017.
- Autor: Vlatko Ignatoski
- Kategorija: Tema tjedna