Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Sicilija, otok sunca mističnih antičkih ostataka i Cose nostre razvio je svoju gastronomiju koja se razlikuje od klasične talijanske kuhinje. Bogatu gastronomsku povijest stvarali su Grci, Romani, Saraceni, Normani i Španjolci. Svatko je od njih ostavio na Siciliji i svoj gastronomski trag. 2000. godine prije naše ere Grci su na Siciliji pokrenuli kulture uzgoja maslina, vinove loze i žitarica. Rimljani su doveli kulturu uzgoja mahunarki. Arapi Saraceni obogatili su kuhinju brojnim orijentalnim začinima, luksuznim slasticama, postupkom punjenja povrća i miješanja slatkih i ljutih okusa. S Normanima je u 11 stoljeću stigao recept za postupak soljenja srdela. Španjolci su u 14. st. ostavili trag u punjenim slasticama i upotrebi naranača i limuna u svakom slijedu jela.
Današnji Sicilijanski specijaliteti sadrže u sebi tragove prebogate povijesti tijekom koje je od svakog osvajača zadržan u gastronomiji neki postupak, namirnica ili smjela kombinacija. Većina Sicilijanskih specijaliteta pripravlja se od specifičnih namirnica Mediterana, kao što su masline, pinjoli, grožđice, naranče, bademi, rajčice i slana riba, često svi zajedno u istom tanjuru. S klasičnom talijanskom gastronomijom Siciliju povezuje stotine specijaliteta s paštom i rižom i često obavezna upotreba rajčice. Zbog mnoštva atraktivnih i originalnih specijaliteta Sicilije ovog tjedna vam poklanjamo recepte za predjela i mala jela, dok su sljedeći tjedan na redu Sicilijanska glavna jela i slastice.
Preporučamo vam: Masline s pečenim kockicama kruhaSušene rajčice u uljuTvrdo kuhana jaja u umaku od rajčicaTikvice u uljuSalatu od naranačaKruh sa smokvamaŠpagete s pikantnim umakom od sirove rajčice i tri najpoznatija Sicilijanska mala jela – Paštu sa sardelamaPaštu alla Norma i Arancine.