Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Starorimske bakanalije su pojam koji se često koristi, a što konkretno podrazumijevaju, pokušali su otkriti članovi Kluba Gastronaut 21. ožujka u restoranu Amfora iz Opatije. Preko 120 Gastronauta iz cijele Hrvatske dočekali su na terasi Amfore «starorimski» čuvari oboružani kopljima i štitovima, te čaše napunjene vinom od meda. Poznato je da su Stari Rimljani svoja vina miješali s medom, a božanski nektar koji su probali Gastronauti proizvodi poduzeće MD, Dubravka Milanovića iz Virovitice.
"Još od istinskih davnina, čak prije početaka pisane povijesti, nastala je prva medovina. Još od tog civilizacijskog osvita to je napitak besmrtnosti, simbol snage junaka i duhovne hrane mudraca. Onima koji je piju podaruje blaženstvo duha i tijela – očišćuje i snaži. Prisjetimo se samo izraza medeni mjesec koji je nastao uslijed duge tradicije prakticiranja običaja da se medovina ispija punih mjesec dana nakon svadbe jer je gotovo najsigurniji način da se stekne muški produžetak loze.", saznali smo od gospodina Milanovića.
Na ulasku u restoran, prilagođen temi večeri, dočekale su nas baklje i rimski stol s postavljenim ležaljkama, sve popraćeno zvukovima harfe.
U vrijeme Rimskog carstva, bilo je strogo regulirano tko smije pripremati hranu i tko je i kako može služiti. Uglavnom su kuhari bili muškarci, dok su se žene zabavljale spravljanjem otrova. Tijekom bakanalija se ležalo, a posluživali su mladi dečki. Obroci su mogli trajati cijeli dan i noć, a dok su građani jeli zabavljali su ih svirači harfe i lutnje, plesačice i razni zabavljači. U neko doba večeri žene bi se povukle, a mladi dečki koji su služili, nastavljali su opsluživati goste i na druge načine. Kako bi izbjegli ove faze Starorimske večere, Gastronauti su se ograničili na Noć gastronomskih čarolija Starog Rima. To je ostavilo prostora i da se ne mora piti vino pomiješano morskom vodom koje su u Starom Rimu uz medovinu često pilo, te su na ovoj večeri jela bila popraćena vinima Mladine: Charrdonay – omSauvignonom i Sivim Pinotom; Plančićevim Aperitivnim Parčem i Bogdanušom; i Zdjelarevičevim Charrdonay-om i Sauvignonom. Klasično slaganje jela i vina na ovoj večeri nije moglo doći u obzir jer su Stari Rimljani svoja jela gotovo u pravilu začinjali medom, paprom, sirupom od smokava, pinjolima i mentom, a ni miješanje ribe i mesa im nije bilo strano. Prehrambene navike Starih Rimljana predstavio je vlasnik restorana Amfora, gospodin Josip Tariba, koji već godinama na Radio Rijeci surađuje u emisiji na temu gastronomije.
Kuhar Amfore Nenad Posavec, koji nosi titulu Kuhara godine pripremio je za Gastronaute 15 starorimskih jela spravljenih prema kuharici Marcusa Gaviusa Apiciusa, napisanoj na prelasku 1. u 2. stoljeće. O vinima je glavnu riječ vodila kćer gospodina Taribe, Danijela Kramarić, prvakinja sommeliea Hrvatske, a pratili su je proizvođači vina Antun Plančić i Davor Zdjelarević. S nekadašnjim rimskim naseljima i ostacima na tlu današnje Hrvatske saznali smo više od prof. Bože Mimice. I dok su se za stolovima redali pladnjevi Starorimskih čarolija, Gastronautima su se na temu aktualnih projekata unapređenja gastronomije i gastronomske ponude pod dirigentskom palicom voditelja Kluba Gastronaut Mirko Krištić obratili predsjednik Udruge hrvatskih restoratera Ivica Lesica i tajnik Šime Ćoza, potpisnica ovih redaka, Slavko Dedi, direktor ugostiteljstva Podravkinih objekata hotela Podravina i restorana Štagelj, Kraluš i Podravska klet; Vlado Vranješ, vlasnik Ville Vranješ sa sjajnom vizijom kako bi Opatija trebala u budućnosti izgledati i Miljenko Ptiček, direktor varaždinskog Aquacitia, jedan od sljedećih domaćina Kluba Gastronaut. 
Ukoliko želite pripremiti u vlastitoj kući Starorimske bakanalije, iz Apiciusove kuharice s početka naše ere preporučamo: Kuhana jaja s umakom od kikirikijaMinutal marinumGarum umakPatinu de pisciculis (Sufle od malih riba), Starorimske začinjene dagnjeIsiciu omentatuPullus fusilis (Pile s tekućim nadjevom), Vitellinu frictu (Pečena teletina), MulsumMustaceiPatinu de piris (Sufle od krušaka), Pear Patina i Libum.