Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Vrijedni i kreativni stanovnici Jaškova, malog mjesta pored grada Ozlja su 2015. godine napravili štrudlu dugačku 1.479,32 metara i ušli s njome kao najdužom na svijetu u Guinnessovu knjigu rekorda. Zahvaljujući tome i sada već tradicionalnoj manifestaciji ŠtrudlaFest, cijeli Ozaljski kraj je postao poznat po domaćim štrudlama.

Prije mjesec dana, rekord najduže štrudle oborila je ekipa iz Siska sa štrudlom od 1.762,45 metra.

"Guinness se vraća kući", poručila je novinarima 27. veljače 2020. iz Starog grada Ozlja Lidija Žganjer - Gržetić,  voditeljica Štrudlafesta. Obaranje postojećeg rekorda i postavljanje novog svjetskog rekorda planira se za 05. rujan 2020. tijekom održavanja manifestacije  ŠtrudlaFest koja će ove godine trajati dva dana 05. i 06. rujna.

Goste ŠtrudlaFesta, osim prilike da prisustvuju obaranju svjetskog rekorda, očekuje bogat program - od zanimljivih gastro radionica za velike i male, izbora najbolje štrudle Hrvatske, bogate ponude domaćih lokalnih proizvoda, preko štrudli i klasičnih i novih okusa - jaškovskog baruna, s ozaljskog dvora, s aronijom, lavandom, s bučom i orasima, sa čvarcima, s janjetinom, ružinim laticama... pa do vožnja fijakerom, jahanja ponija, dječjeg kutka, glazbenog programa i izrade više metarske skulpture od slame.

Obaranje rekorda je najavljeno na prekrasnoj terasi dvorca Starog grada Ozlja iz koje se pruža pogled na rijeku Kupu i Munjaru. Lidija Žganjer Gržetić, koja je incijatorica i voditeljica tog projekta, potiče iz poznate ugostiteljske obitelji Žganjer, zbog čije se štrudle, janjetine, a sada i torte Katerine Zrinski često skreće s autoceste Zagreb - Karlovac. 

Forografija: Torta Katarine Zrinski, restoran Žganjer, Jaškovo, Ozalj

Najavi je prisustvovalo 20-ak turističkih novinara koji su na poziv gradonačelinice Ozlja Gordane Lipšinić dva dana upoznavali turističke potencijale općina Lasinja, Draganić, Kamanje, Žakanje, Ribnik i Ozalj. Tih šest općina uskoro objedninjava ponudu u jednu turističku zajednicu – TZ područja Kupa.

Boravak novinara je organizirala agencija Croatia Open Land / Misterion Riviera, koja će i u buduće provađati zajedničke programe.

O tome što se sve s Hrvatske strane Kupe nudi, moći ćete pročitati u sljedećoj temi tjedna na portalu Gastronaut.