Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Prošlog vikenda, u Lipiku je održano natjecanje u pripremi ajvara - Ajvarijfest. Ukusne, edukativne, natjecateljske gastronomske aktivnosti nastaviti će se i ovog vikenda, pa tako slijede Pekmezijada, Natjecanje za najbolje slastice i Prezentacija pečenja rakija.

Pekmezijada u nedjelju, 22. rujna u 9 sati

Na ovogodišnjoj Pekmezijadi moći ćete upoznati ponajbolji pekmez koji se kuha od zrelih domaćih šljiva koje netom čekaju vrući kotao i vrijedne ruke. Natjecateljima su organizatori pripremili po 20 kg šljiva, pet kg šećera, želin, stol s klupama a dobit ćete i pregaču za svaku ekipu. Šljive se dijele dan ranije (subota od 14-16 sati u Gradskoj upravi uz prethodnu najavu).  Dozvoljeno je čišćenje šljiva i mljevenje kod kuće, ali preporučuju cjelokupnu pripremu na manifestaciji. Čekaju vas i ove godine vrijedne nagrade, a zajedničko proglašenje pobjednika za „Pekmezijadu“ i “Natjecanje u slasticama“ će početi u 17 sati u šatoru na velikoj bini.

Natjecanje za najbolje slastice, nedjelja 22.rujan u 14 sati

Preko 30 vrsta ukusnih kolača i torti lani su vrijedni članovi natjecateljski ekipa pripremili za kušanje i prezentaciju. Stoga se ove godine vrijedno prionulo i  trećem “Natjecanju za najbolje slastice Lipika”. Svaki službeni natjecatelj „Pekmezijade“ je obvezan sudjelovati s jednim uzorkom svoje slastice. Sve ostale članove ekipa, ali i sve ostale građane koji kod kuće pripremaju nedjeljni voćni kolač ili tortu, organizatori pozivaju da se uključe sa vlastitom slasticom pripremljenom kod kuće. Uvjet za ocjenjivanje najbolje slastice je da slastica mora imati voćni sastojak. Zajedničko proglašenje pobjednika za „Pekmezijadu“ i “Natjecanje u slasticama“ će početi u 17 sati u šatoru na velikoj bini.

Lipik je inače poznat po svojim rasnim konjima Lipicanerima. Danas ih je u Državnoj ergeli u Lipiku 60-ak.

 

Mineralnim izvori u Lipiku, razlog su što su se u 19. st. u njemu sagrade impozantna lječilišta, vile, hoteli, perivoji s romantičnim sjenicama i vodoskocima.

 

Razlozi za odlazak u Lipik su brojni, a u tekstu na Explore Croatia se možete informirati o Top 10 atrakcija Lipika.

Dodatne informacije:

Turistička zajednica Grada Lipika

Turistička zajednica Požeško – slavonske županije

Facebook