Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Vrijeme je za ajvar – obožavani prilog, namaz čiji su sastojci trenutačno u najraskošnijem izdanju i samo čekaju da se im se okusi sljube u jedan savršeni, pod vašom rukom. Tržnice su pune mesnatih crvenih paprika,  sjajnih patlidžana, raznobojnih ljutih papričica i mirisavih glavica češnjaka.

Osnovni recept za ajvar je sljedeći: Paprike i patlidžane (paprika treba biti barem 3 puta više) ispeći na ploči štednjaka ili u pećnici. Oguliti im koru i pustiti da se dobro ocijede. Samljeti ih skupa s malo ljte papričice. Smjesu prebaciti u lonac s debelim dnom i kuhati na umjerenoj vatri stalno miješajući,  dok se smjese ne zgusne (oko sat vremena). Desetak minuta prije kraja, dodati nasjeckani češnjak, posoliti i popapriti. Ukoliko se ajvar želi sačuvati za zimu, zagrije se čista staklenka u pećnici na 100 °C, uspe se ajvar i vrati staklenka desetak minuta u ugašenu, ali još toplu pećnicu kako bi se odozgo napravila korica.

Varijacije na ovaj recept su brojne, svak ga priprema prema svom omiljenom recept koji varira u blagosti/ljutini ljutih papričica, količini soli, octa i ulja koji se dodaju te pojedinim posebnim, tajnim sastojcima.

Prepoznavši ljudsku potrebu za ajvarom, a i za nadmetanjem,  Turistička zajednica Lipika je odlučila organizirati 15.09.2019.  Ajvarfest te svakom natjecatelju koji se za kuhanje ajvara u lipičkom parku kod Jelkinog brijega prijavi do 13.09.2019. na 0989617814 (Anita Jurković) osigurati 15 kg paprike i 3 kg patlidžana, pregaču i stol s klupama, a biti će osiguran i izvor struje i cisterna s vodom. Ostalu opremu i sastojke natjecatelji donose sami.

Natjecanje počinje u 10 h, a ajvari moraju biti gotovi u 14 h kada se predaju na tanjurima s jednom zatvorenom teglicom tročlanom žiriju na ocjenjivanje. U 17 h će biti proglašenje pobjednika 4. Ajvar festa, a najbolja tri natjecatelja očekuju bogate nagrade.

Osim zamamnog mirisa koji će se taj dan širiti parkom i prizivati sjećanja i emocije na bakin ajvar, posjetitelji će moći obići izložbeno prodajne štandove gdje će se moći kupiti zimnica, domaći sok od jabuka, med, lješnjaci i ostali jesenski proizvodi. Biti će naravno veliki šator s ugostiteljskom ponudom prehrane i pića te tamburaškim programom cijeli dan, a lunapark će biti otvoren za najmlađe.   

Lipik je inače poznat po svojim rasnim konjima Lipicanerima. Danas ih je u Državnoj ergeli u Lipiku 60-ak.

Mineralnim izvori u Lipiku, razlog su što su se u 19. st. u njemu sagrade impozantna lječilišta, vile, hoteli, perivoji s romantičnim sjenicama i vodoskocima.

Nakon Ajvarfesta u Lipiku slijede gastronomske manifestacije:

Pekmezijada u nedjelju, 22. rujna u 9 sati

Na ovogodišnjoj Pekmezijadi moći ćete upoznati ponajbolji pekmez koji se kuha od zrelih domaćih šljiva koje netom čekaju vrući kotao i vrijedne ruke. Natjecateljima su organizatori su pripremili po 20 kg šljiva, pet kg šećera, želin, stol s klupama a dobit ćete i pregaču za svaku ekipu. Šljive se dijele dan ranije (subota od 14-16 sati u Gradskoj upravi uz prethodnu najavu).  Dozvoljeno je čišćenje šljiva i mljevenje kod kuće, ali preporučuju cjelokupnu pripremu na manifestaciji. Čekaju vas i ove godine vrijedne nagrade a zajedničko proglašenje pobjednika za „Pekmezijadu“ i “Natjecanje u slasticama“ će početi u 17 sati u šatoru na velikoj bini.

Natjecanje za najbolje slastice, nedjelja 22.rujan u 14 sati

Preko 30 vrsta ukusnih kolača i torti lani su vrijedni članovi natjecateljski ekipa pripremili za kušanje i prezentaciju prošle godine. Stoga se ove godine vrijedno prionulo i  trećem “Natjecanju za najbolje slastice Lipika”. Svaki službeni natjecatelj „Pekmezijade“ je obvezan sudjelovati s jednim uzorkom svoje slastice. Svi ostale članovi ekipa, ali i sve ostale građane koji kod kuće pripremaju nedjeljni voćni kolač ili tortu, organizatori pozivaju da se uključe sa vlastitom slasticom pripremljenom kod kuće. Uvjet za ocjenjivanje najbolje slastice je da slastica mora imati voćni sastojak. Zajedničko proglašenje pobjednika za „Pekmezijadu“ i “Natjecanje u slasticama“ će početi u 17 sati u šatoru na velikoj bini.

Fišijada – Lipik 28.rujna 2019

Pored zaljubljenika u kuhanje fiš paprikaša koji će vam priuštiti neponovljiv fiš i mirise koji će lebdjeti iz kotlića, na ovogodišnjoj Fišijadi čekaju vas štandovi obiteljskih gospodarstava na kojima možete kupiti domaće proizvode, a posebna atrakcija biti će vožnja fijakera s lipicancima i vlakić za najmlađe. Dobar fiš zlata vrijedi a kada ga pripreme znalci i stručnjaci, tad je još i bolji! Želite li sudjelovati u natjecanju i pokazati svima što je vrhunski fiš, vaš kotlić vas čeka. Mjesto održavanja Fišijade: Marije Terezije 2, park u Lipiku.

DAN GRADA LIPIKA: Od 7.rujna do 12.listopada 

I za kraj ističemo još događanja povodom Dana grada Lipika uz mnoštvo super evenata kroz rujan i listopad. Pozovite prijatelje, obitelj, društvo, najdraže…okupimo se u Lipiku ove jeseni!

Tekst je raliziran u suradnji s Explore Croatia.

Dodatne informacije:

Turistička zajednica Grada Lipika

Turistička zajednica Požeško – slavonske županije

Facebook