Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Pod motom BAŠTINA BANOVINE OČIMA NOVINARA ogranak Hrvatskog novinarskog društva Sisačko-moslavačke županije, u suradnji sa Zborom turističkih novinara i Zborom novinara za okoliš, organizirao je za svoje kolegice i kolege novinare studijsko putovanje Banovinom. O tome kako im je bilo, što su sve vidjeli, doživjeli i probali, izvještava nas tekstom Silva Celebrini, a fotografijama Mirko Janković.

 

BAŠTINA BANOVINE OČIMA NOVINARA
Gostili smo se autohtonim jelima iz vremena banice Sofije i bana Jelačića


Upoznavali smo baštinu i ugodno se družili. Obišli smo posljednjeg vikenda u  ožujku Sisak, Topusko, Glinu, Petrinju i zaplesali zajedno na Novinarskom balu. Spoznali smo koliko se domaćini trude i koliko se vesele interesu koji smo za njih pokazali. Mi, turistički i okolišni novinari zajedno s ogrankom novinara Sisačko-moslavačke županije, upoznali smo skromne i radišne ljude koji se bore s problemima i posljedicama ratnih razaranja, i ne posustaju. Ljubazni, gostoljubivi, nenametljivi pričaju o svojim željama i planovima i ponose se svojom baštinom. A upravo to je bila tema dvodnevnog susreta u organizaciji naše kolegice Karmen Valenta, donedavne predsjednice ogranka HND Sisačko-moslavačke županije.


Stigli smo u Sisak  obasjan suncem, a već su nas čekali župan Ivo Žinić i ekipa iz zajednice proizvođača, Zadruge za proizvodnju, trgovinu i usluge u trgovini Pun ceker. Pravi naziv za lokalne proizvode koje od sada nude i putem web shopa, što ga je u pogon stavio župan Žinić. Okupljaju OPG-ove, ima ih kažu 120, sa cijelog područja županije i plasiraju zajedničkim snagama domaće proizvode u vlastitim trgovinama, a sada su dostupni svima i na web-u. Cilj je poticanje i promocija domaće proizvodnje i potrošnje ,samoodrživost projekta i značajni gospodarski učinci na lokalnoj razini. Nude više od 1100 proizvoda pa smo im poželjeli sreću i uspjeh s novom web trgovinom.
Između prošlosti koja je na Banovini bogata i prati nas na svakom koraku kroz mjesta koja posjećujemo i sadašnjosti koja nije baš svjetla, domaćini se okreću budućnosti  i rado pričaju o planovima.


Terme Topusko najznamenitije su termalno i jedino cretno liječilište, poznato i po ljekovitom peloidnom blatu. Prije više od 3000 godina područje Topuskog naselili  su drevni Iliri i otkrili izvore termalne vode vulkanskog podrijetla koja izbija iz dubine od 1500 metara, a  prosječne je temperature 68 stupnjeva Celzijusa. Peloidno pak blato nastaje zrenjem u termalnoj vodi u području Livadskih izvora.
Topusko je inače naselje s najvećim udjelom parkovnih površina a tu je i stanište hrasta lužnjaka. Spada među najznačajnije antičke lokalitete a najstarija gotička građevina je i danas vidljivo pročelje crkve iz 13 stoljeća.
Fascinantno zvuči podatak da se erupcija vulkana na tom području dogodila prije 50 milijuna godina a da su današnje termalne vode posljedica toga.
Stoga ne treba sumnjati da je djelovanje na organizam i ozdravljenje blagotvorno.
Sve ovo doznali smo  od naših domaćina načelnika Ivice Kuzmića, dr Domagoja Moslera, ravnatelja Lječilišta i Top termi Topusko i Nade Likarević koja nas je provela ovim pitoresknim mjestom.
U Termama se kažu liječila banica Sofija Jelačić i to u bistrim kupkama u koje su je nosili omotanu ponjavama da bi nakon nekoliko tjedana liječenja prohodala i zaplesala. Obišli smo   Spiegelbad  tj Sofijinu kadu i sunčani sat i završili  na ručku autohtonih jela iz vremena  banice Sofije i bana Jelačića.
Bilo je ukusno: predjelo naresci, pa prežgana juha, pa cicvara ( kukuruzno brašno, mlijeko, vrhnje) glavno jelo patka i orahnjača za desert. A pogača odnosno kruh koji su nam servirali bio je tako ukusan pa smo ga  pojeli  u trenutku kao da je najslađi desert i tražili repete.


Slušali smo o povijesti nastanka hrvatske himne koja je skladana u Glini, vidjeli smo Kuću himne, prošetali glinskim Korzom, vidjeli zgradu nekadašnjeg Hotela Casina, nepokretnog kulturnog dobra…i park bana Josipa Jelačića. Saznali smo i to da je ban prihvatio himnu tek kada mu je jedna krčmarica prišapnula da joj se  sviđa , a sad je li to samo anegdota…teško je reći.


Otvorili smo izložbu fotografija  Baština Banovine očima novinara u Interpretacijskom centru baštine Banovine u Petrinji gdje nas je dočekala ravnateljica Turističke zajednice Ivanka Držaj.
Na kraju obišli smo sisačku opću bolnicu  „Dr Ivo Pedišić „ i gradilište Središnjeg paviljona. To je jedna od najvećih investicija u hrvatskom zdravstvu .Inače Središnji paviljon biti će zgrada s oko 8400 m2 bolničkog prostora u kojem će se smjestiti OHB ,dnevna bolnica, laboratorij, hemodijaliza a cijeli kompleks biti će povezan zatvorenim hodnicima sa novom internom i zgradom kirurgije.
Ukupna investicija je 120 milijuna kuna od čega su 70 milijuna kuna bespovratna sredstva EU dok ostalo osiguravaju Ministarstvo regionalnog razvoja i Županija.
Kako je ova bolnica među rijetkima bez magnetske rezonancije gradi se i Faradejev kavez za uređaj za magnetsku rezonanciju. Sredstva za kupnju uređaja vrijednog oko šest milijuna kuna se na inicijativu župana Ive Žinića prikupljaju humanitarnim akcijama uz sudjelovanje slikara i umjetnika s ovog područja i šire.  Polovicu potrebnih sredstava su dobili  od Ministarstva zdravstva.
Sve informacije doznali smo od ravnatelja mr.sc.Tomislava Dujmenovića, dr. med. i  njegove mlade ekipe. Ispričali su nam i o humanizaciji prostora za najteže bolesnike i o naporima koje čine da zadrže liječnički kadar i medicinske sestre u ustanovi. Nije im bilo teško subotnje prijepodne provesti s novinarima i ugostiti nas kao pravi domaćini u želji da se s njihovim naporima upozna šira javnost.

Šećer na kraju je bio Novinarski bal u hotelu Panonija gdje smo se izvrsno zabavili i naplesali u ugodnom i veselom društvu .
 

Tekst: Silva Celebrini
Fotografije: Mirko Janković, Silva Celebrini

Tekstovi iz Sisačko-moslavačke županije na Gastronautu:

Rode i vino

Pun ceker

Cisterciti i specijaliteti XIII. stoljeća