Najveća hrvatska baza restorana i recepata

U sklopu Sajma Hotel&Gastroteh na Zagrebačkom velesajmu  cjelodnevno kuharsko natjecanje, održano u dva kruga, iznjedrilo je pobjednika. Dobitnik prestižne nagrade i prijelazne skulpture CRO TOP 10 je Zlatko Novak kuhar iz varaždinskog restorana Bedem. Zlatko je u jakoj konkurenciji uspio obraniti dvostruki naslov te se po treći puta za redom okititi ovom titulom.

CRO TOP 10 je pozivno natjecanje, a svoj poziv sudionici su zaslužili natječući se na Hrvatskom kuharskom kupu, Državnom kuharskom prvenstvu i međunarodnim natjecanjima pod okriljem WACS-a (Svjetsko udruženje kuhara) poput Kulinarske olimpijade ili Svjetskog kulinarskog kupa. Na kulinarskom poligonu Hrvatskog kuharskog saveza u sklopu Sajma danas su se demonstrirale zavidne kuharske vještine, znanje, umijeće, brzina i spretnost.

Od 10 do 19 sati osmero hrvatskih kuhara, borilo se za titulu najboljeg, pripremajući jela na zadane namirnice u kvalifikacijskom dijelu te na nepoznate namirnice u finalnom dijelu. Nakon što su uz podršku publike svi natjecatelji u samo 60 minuta pripremili svoja jela, stručni je ocjenjivački sud u sastavu Miro Dolovčak, Marija Kuzminski i Gostimir Dragić bodovao i prokomentirao njihove radove, a troje najboljih ušli su u finale.

U finale su se plasirali dvoje Varaždinaca, spomenuti Zlatko Novak te Ivan Tomas iz restorana Fontana Crnković, a njima se priključila mlada Ana-Marija Stanković, dvostruka pobjednica Hrvatskog kuharskog kupa.

Finalisti su pripremali glavno jelo od orade i desert, s namirnicama koje su saznali tek ulaskom u kuhinju. Pobjedničku prijelaznu skulpturu i vrijedne sponzorske nagrade uručili su im članovi Ocjenjivačkog suda HKS-a i gđa. Doc. Dr. Sc. Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba g. Milana Bandića.

CRO TOP 10 je natjecanje kao šlag na torti petodnevne manifestacije Hrvatskog kuharskog saveza u sklopu sajma Hotel&Gastroteh na Zagrebačkom velesajmu. U pet dana manifestacije posjetitelji će kušati preko 2000 porcija tradicionalnih hrvatskih jela koje su predstavljale Udruge kuhara Zagrebačke, Varaždinske, Istarske, Vukovarsko-srijemske, Primorsko-goranske i Bjelovarsko-bilogorske županije. Kuhari iz spomenutih županija potrudili su se da nitko ne ostane gladan, a posjetitelji su kući mogli ponijeti recepte i vrijedne kuharske savjete iz prve ruke. Prava poslastica očekuje nas u subotu kada je na programu amatersko natjecanje u ukrašavanju Dolcela torti u kojima će sudjelovati posjetitelji Sajma. Oni će uz pomoć profesionalnih slastičarki ukrašavati već unaprijed pripremljene torte, a najbolji će tortu moći ponijeti kući.

Rezultati kuharskog natjecanja CRO TOP 10, 2019.

Kvalifikacije - glavno jelo    
Plasman Natjecatelj Bodovi
1 Zlatko Novak 79,00
2 Ivan Tomas 72,33
3 Ana-Marija Stanković 72,00
4 Nikolina Lončar 69,00
5 Marko Martinac 63,33
6 Klaudio Mrkić 61,00
7 Marin Sambolek 60,67
8 Dario Špehar 57,00
       
Finale - glavno jelo  
Plasman Natjecatelj Bodovi
1 Zlatko Novak 73,00
2 Ana-Marija Stanković 71,33
3 Ivan Tomas 67,33
       
Finale - desert  
Plasman Natjecatelj Bodovi
1 Zlatko Novak 75,67
2 Ana-Marija Stanković 70,33
3 Ivan Tomas 66,67
       
Ukupni poredak  
Plasman Natjecatelj Bodovi
1 Zlatko Novak, Restoran Bedem, Varaždin 227,67
2 Ana-Marija Stanković, Vinkovci 213,66
3 Ivan Tomas, Restoran Fontana Crnković, Varaždin 206,33
4 Nikolina Lončar, Restoran Zlatan, Koprivnica 69,00
5 Marko Martinac, Restoran 4 Kantuna, Zadar 63,33
6 Klaudio Mrkić, Falkensteiner Hotel Adriana, Zadar 61,00
6 Marin Sambolek, Hotel Turist, Varaždin 60,67
8 Dario Špehar, Hotel Plitvice, Plitvička Jezera 57,00