Najveća hrvatska baza restorana i recepata

U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba održano je 22. prvenstvo sommeliera Hrvatske u lošinjskom hotelu Bellevue.

Sommelier Ivan Jug zaposlen u zagrebačkom restoranu Noel, proglašen je najboljim sommelierom Hrvatske za 2018. godinu.

Na Prvenstvu su nastupila 34 natjecatelja. Uz Ivana Juga, u finalu su se natjecali, Siniša Lasan, sommelier u dubrovačkom restoranu Proto te Goran Petrić iz zagrebačkog restorana Noel. Prvak je sakupio najviše bodova u praktičnim disciplinama finala poput sparivanja vina uz zadani menu, ispravljanja vinske karte, dekantiranju crvenog vina, kušanja “na slijepo”, prepoznavanju i opisu domaćih i stranih vina, prepoznavanju jakih alkoholnih pića, rastakanju Magnum boce te komunikaciji s gostima.

Riječ sommelier dolazi iz fancuskog jezika, a doslovan prijevod bi bio onaj koji služi vino,  konobar za vino.

Sommelier je  poznavatelj vinske kulture koji gostu daje preporuku i poslužuje određeno vino uz određeno jelo. Sommelier brine o vinu od trenutka njegove kupovine, čuvanja, pa sve do posluživanja.  Mora znati dekantirati vino, servirati pjenušac, odabrati pravu čašu i temperaturu vina.