Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Prošli tjedan su u Beogradu dodijeljene međunarodne nagrade za novu kvalitetu u turizmu - TURISTIČKE PRIZME.

Čestitamo nagrađenima među kojima je i Nacionalni park Kornati iz Hrvatske!

NAGRAĐENI po kategorijama:
HOTEL HILLS,Sarajevo, BIH – kategorija kongresni centri I hoteli
INTERCONTINENTAL, Ljubljana, Slovenija – kategorija business hoteli
NACIONALNI PARK KORNATI, Hrvatska – kategorija eco i etno turizam
HOTEL VERDE COMPLEX, Podgorica, Crna Gora – kategorija kongresna industrija
KRANJSKA GORA, Slovenija – kategorija destinacije i turističke organizacije (DMO)
HOTEL TUTTO, Janče - NP Mavrovo, Makedonija – kategorija mali hoteli
VELIKOGOSPOJINSKI DANI, Novi Bečej, Srbija – kategorija manifestacije i događaji
SOLARIS RESORTS, Vrnjačka Banja, Srbija - kategorija wellness & spa centri i hoteli
RESTORAN AMPHORA, Beograd, Srbija - kategorija restorani i ostali ugostiteljski objekti
UNIVERZITET SINGIDUNUM – FAKULTET ZA TURISTIČKI I HOTELIJERSKI MENADŽMENT, Beograd, Srbija – specijalna nagrada za podršku razvoju turizma i naučni doprinos

Međunarodni novinarski žiri radio je u sastavu, Svetlana Zrilić, RTS, Jelica Putniković, “Balkan magazin”, Slavko Jovanović, predsednik FIJET Srbija, Kamenko Milenković, TV Vojvodina-serijal "Centar sveta", Slađana Jašarević (BIH) BN televizija, Dario Novalić,(BIH) časopis “Start” i portal BIH putovanja, Sanja Golubović, časopis “Caffe Montenegro” Crna Gora, Drago Bulc - predsjednik Udruženja turističkih novinara Slovenije, Oliver Branković – Makedonska televizija Skoplje, Tina Čubrilo - Eterović –predsjednica FIJET-a Hrvatska, Karin Mimica, “Gastronaut “ Hrvatska i Đorđe Mihajlović "Turistička prizma", predsjednik žirija.

Nagrade u vidu statue i povelje dodeljene su na međunarodnom specijaliziranom sajmu turizma - Winter, Events & Spa Travel Market, a na manifestaciji je promoviran i dvadesetčetvrti godišnjak “Turistička prizma 2019”.

Obrazloženje nagrade za NP Kornati koju je u ime nacionalnog parka preuzeo v.d. ravnatelj Josip Zanze:
Kornati su proglašeni Nacionalnim parkom 1980 godine. Ukupna površina parka je oko 220 km² a sastoji se od 89 otoka, otočića i hridi. Od površine parka, je samo oko 1/4 kopno, dok je preostali dio morski ekosustav. Kopneni dio NP Kornati je u privatnom vlasništvu.
Uprava NP Kornati ulaže puno truda o očuvanje tog jedinstvenog kutka svijeta u njegovom izvorom obliku te u očuvanje biljnih i životinjskih vrsta na području parka. Sistematično rade na tome da se posjetitelji parka osjećaju ugodno te su sa svojim radom zaslužili Europsku povelju o održivom turizmu.
Veliki novi doprinos kvaliteti eko turizma je sjajno osmišljen projekt „Rediviva Kurnata“ kroz koji je osigurano oko 9.000.000,00 eura europskog novca koji će u slijedeće 4 godine uložiti u unapređenje turističke infrastrukture, očuvanje prirodnih vrijednosti, promociju područja sa svim njegovim vrijednostima, umrežavanje malih dionika te kreiranje eko – turističkih paketa, ali i unapređenja kvalitete morskog okoliša.
NP Kornati je dobio nagradu Turistička prizma u kategoriji „Eko i etno turizam“ zbog kontinuiranog rada na dugoročnom korištenju prirodnih vrijednosti, očuvanju prirodne i kulturne baštine s poštovanjem prema potrebama vlasnika posjeda, lokalnih dionika i zadovoljstva posjetitelja te zbog aktualnih i novih projekata kojima doprinose sadržajima i očuvanju tog jedinstvenog prirodnog raja uz poticanje daljnjeg razvoja područja i napretka lokalne ekonomije.

NP Kornati je prošle godine u ovo doba, bio jedan od domaćina članovima Kluba Gastronaut, na studijskom putovanju Murterom i njegovom okolicom.