Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Gastronomski magnet na otoku Žutu

Subota, 15. rujna 2018. u 16:00

Hrvatskoj ne fali ljepota, niti namirnica vrhunskih okusa, ali je mali broj ljudi u struci koji su spremni poštenim i kvalitetnim radom opravdati povjerenje gostiju i doprinijeti našem ukupnom turističkom imidžu kao destinacije visoke gastronomije.

Prošle godine smo u studenom posjetili s Gastronautima  Kornate. Vizure mora, otoka i hridi koje iz njega vire hrane dušu, ali i bude želju da se te ljepote i nepcima osjete. Stoga smo brodom skrenuli put gastronomskog hrama na otoku Žutu, do pristaništa restorana Fešta u vlasništvu obitelji Mudronja - oca Mirka i sina Krešimira. Trud da se ljepota prirode ne naruši nego dodatno oplemeni ljudskom rukom nazire se u svakom detalju od eksterijera i interijera koji su kombinacija drva i kamena, preko frižidera za ribu uklopljenog u drveni brod, velikog prozora u kamenoj zgradi kroz koji se može poviriti u vinski podrum u koji je pohranjeno na stotine različitih vina iz cijelog svijeta pa do sanitarnog čvora koji podsjeća na feng shui opremljen i dekoriran wellness centar.

Glavi kuhar, Murteranin Zoran Jajac, kornatske namirnice pretvara u okusne i vizualne ljepote na tanjuru, pa se tako primjerice u restoranu može uživati u različitim kreacijama od sirove, dimljene i marinirane ribe, paštetama od kozica i sipa, tapenadi od kornatskih maslina, brudetu od sušenih hobotnica, boba i krumpira; dimljenom rižotu od kornatske janjetine, škampima s njokima od slanutka, lignjama u prošeku i kadulji, paradižotu, savijači od mišancije i kozica, torti od pistacija, kolaču od rogača, ušećerenim kornatskim višnjama… Sve je to samo dio ponude Fešte čiji se dnevni meni bazira na ulovu i inspiraciji kuhara. 

Restoran je otvoren u vrijeme rata, 1993. godine na otoku bez vode, struje, ceste i brodske linije. Polako je kroz godine postajao jedno od omiljenih odredišta nautičara iz cijelog svijeta, usavršavao svoju ponudu i uslugu, rastao u svim dimenzijama. Kao što njihovi gosti dolaze iz različitih kutaka zemaljske kugle, tako je i obitelj Mudronja odlučila svoj 25. rođendan proslaviti organizacijom međunarodnog gastronomskog eventa -  „Fešta days“ - koji je na njihovom otoku okupio i domaće i strane zvijezde gastronomije.

Pet Michelinovih kuhara: Felice Sgarru, Massimo Camiu, Giuseppe Costa i Cristian Torsiella kuhali su skupa s našim top kuharima Dinom Galvagnom, Tomom Gretićem, Zoranom Jajcem, Davidom Skokom, Hrvojem Zirojevićem i Josipom Vrsaljkom, za 100-tinjak uzvanika među kojima su bili i novinari specijalizirani za visoku gastronomiju iz Francuske, Nizozemske, Švedske te TV ekipe iz nama susjednih zemalja.

Najava atraktivnog gastronomskog programa potakla je mnoge da privučeni gastronomskim magnetom Fešte, avionima dođu do Hrvatske, cestovnim putevima do Zadra ili Murtera, a potom brodovima, jedrilicama i gliserima u uvalu Golubovac na otoku Žut.

Gastronomska tema je bila „Plava riba i riba dubokih mora u visokoj gastronomiji“. Ukusni i umjetnički dizajnirani kanapei vrhunskih chef-ova su se iznosili svakih 45 minuta tijekom dana, a u šatoru na pristaništu, svoja su vina nudili vinari iz Hrvatske, BiH, Italije, Francuske…

Večernji meni u kome je uz svaki od 10 sljedova bilo predloženo tri vina, prenosimo fotografijom.

Paralelno su se tijekom dana angažmanom koktel majstora Marina Nekića i njegove ekipe kreirali kokteli

s otočnim biljem, voćnim likerima i rakijama s otoka, a među sastojcima su se našli kadulja, bosiljak, majčina dušica, menta, vrisak, bademi, sok od nara, sušene naranče, rakija od rogača… paleta tekućih okusa koja po kreativnosti nije zaostajala za vrhunskim kuharima.

Jutarnja tema bila je „Zdravi doručak u visokoj gastronomiji“

na kome se moglo kušati jela s domaćom kozjom skutom, klicama, voćkama, ribom…

Čestitamo restoranu Fešta 25. rođendan, zahvalni što su mali jadranski otok Žut na tri dana pretvorili mjesto iz koga su priče, opisi jedinstvenih okusa te vizualni zapisi krenuli dalje, u svijet. Ne možemo niti zamisliti koliko je truda, rada i upornosti bilo potrebno da se od gotovo nenaseljenog otoka stvori međunarodna gastronomska oaza.

Karin Mimica