ŠLJUKA U UMAKU OD ZAČINSKOG BILJA I ČETIRI VRSTE GLJIVA (Glavno jelo)

Specijalitet Slavonske kuhinje

Sastojci:

za 4 osobe:
2 cijele šljuke
100 g luka
200 g gljiva
maslinovo ulje
maslac
začinsko bilje – mažuran, majčina dušica, kadulja
sol
papar

Upute za pripremanje:

Očišćene šljuke prerežemo na pola po dužini te ih mariniramo u maslinovom ulju i začinskom bilju. U tavi, na zagrijanom maslinovom ulju, pečemo šljuke s obje strane. Zalijemo ih temeljcem od povrća i pirjamo dok meso ne omekša. U drugoj tavi na luku pirjamo gljive. Kad meso šljuka omekša, dodamo pirjane gljive, posolimo i popaprimo. Dodamo maslac i pustimo na vatri da umak reducira.
Za prilog ovom delikatesnom jelu predlažemo palentu i crveni radić obmotan pancetom na žaru.