SAVIJAČA S RABARBAROM I SUHIM VOĆEM (Desert)

Specijalitet Moslavačke kuhinje

Sastojci:

tijesto:
300 g mekog brašna
1,5 mlake vode
0,5 dl ulja
1 žlica octa
pola žličice soli

nadjev:
1 kg stabljika rabarbare
150 g suhih smokava
150 g grožđica
150 g suhih marelica (ili šljiva)
150 g krušnih mrvica
100 g maslaca
rum
sok od pola limuna
cimet (po želji)
maslac za premazati

Upute za pripremanje:

Tijesto umijesimo od brašna, vode, ulja, soli i octa. Tijesto treba odstajati u posudi prekriveno folijom, uz prethodno umivanje uljem.
Za nadjev na maslacu pržimo krušne mrvice dok ne pozlate. Suho voće krupno nasjeckamo i prelijemo mlakom vodom. Očišćene peteljke rabarbare narežemo na komadiće veličine 1-1,5 cm. Obložimo posudu papirom za pečenje. Pečnicu zagrijemo na 200-220 °C.
Razvučemo tanko tijesto, poškropimo otopljenim maslacem i po njemu raširimo mrvice. Ocijedimo suho voće stiskom ruke, preli­jemo rumom i limunovim sokom te posipamo po mrvicama. Na tu podlogu, u tankom sloju složimo komadiće rabarbare i pospemo šećerom. Savinemo krajeve i zamotamo štrucu te premažemo otopljenim maslacem. Stavimo u zagrijanu pećnicu, čiju temperaturu kasnije smanjimo na 180‑200 °C. Pečemo 30-35 minuta dok ne dobije zlatnu boju i hrskavu površinu. Ponovo premažemo otopljenim maslacem i vratimo u pećnicu na još 5 minuta.
Tepsiju s pečenom savijačom prekrijemo čistom krpom da se polako hladi. Savijaču serviramo narezanu, posutu sitnim šećerom, uz kuglicu sladoleda ili kremu od vanilije. Odlično pašu uz nju i svježe jagode.