MEDALJONI GRDOBINE FLAMBIRANI COGNACOM, UMAK OD PERŠINA S CRNIM MASLINAMA, BAČVICE OD KUHANOG POVRĆA (Glavno jelo)

Specijalitet Kreativne kuhinje

Sastojci:

(za 4 osobe)
800 g fileta grdobine bez kostiju
0.5 dl djevičanskog maslinovog ulja
50 g maslaca
0.5 dl francuskog cognaca
1dl suhog bijelog vina
4 porc. umaka od peršina
1dl slatkog vrhnja
20 crnih maslina bez koštica
sol i papar po želji
1/2 limuna
12 bačvica od krumpira i mrkve

Upute za pripremanje:

Umak od peršina:
Peršinov korijen kuhamo u malo posoljene vode s limunovim sokom. Kada je napola gotov, dodajemo lišće peršina i kuhamo još otprilike 5 minuta. Provjerimo okus i ocijeđeno sameljemo u kuhinjskom multipraktiku. Vratimo u posudu u kojoj se kuhalo, te dodajemo slatko vrhnje. Umak treba zadržati lijepu, svježu, zelenu boju.
Postupak flambiranja:
Na maslinovom ulju i rastopljenom maslacu s obje strane popržimo medaljone od grdobine. Dodajemo masline izrezane na komadiće, zalijemo cognacom i zapalimo.Vatra će gorjeti jakim plamenom nekoliko trenutaka. Kad se plamen počne smanjivati, zalijemo bijelim vinom tako da ugasimo vatru. Medaljone izvadimo na topli tanjur, a umak od peršina ulijemo u tavu, kada vino gotovo sve iskuha. Čekamo da ponovno provrije. Tada vratimo medaljone u umak. Posolimo, popaprimo, dolijemo malo slatkog vrhnja i ocijeđenog limunovog soka. Kuhamo još 3 - 4 minute i poslužujemo uz bačvice od povrća.
Bačvice od povrća:
Krumpir, mrkvu i tikvice oblikujemo malim, oštrim nožem u obliku bačvica, te ih kuhamo u malo posoljene vode u koju treba dodati i malo maslaca. Kad je povrće skoro kuhano, voda će gotovo ispariti, a ostati će maslac. Posudu u kojoj se povrće kuhalo ostavimo na toplom mjestu poklopljeno do posluživanja.