ROŠPO (GRDOBINA) S PALENTOM (Glavno jelo)

Specijalitet Istarske kuhinje

Sastojci:

1,25 kg mesa grdobine
0,05 l maslinova ulja
0,1 kg luka
0,4 l riblje juhe
0,2 kg svježe rajčice
0,3 kg kukuruzna griza
0,05 l sjemenskog ulja
1 l vode
češnjak
crne masline
bijelo vino
sol, papar, ružmarin

Upute za pripremanje:

Na zagrijanu maslinovu ulju poprži se krupno narezan luk. Doda se meso grdobine isječeno u komade te se sve lagano pirja. Pirjanom mesu dodaju se začini: svježa rajčica, masline, bijelo vino i lagano se kuha 20-tak minuta. U međuvremenu pristavi se voda uz dodatak soli i ulja. Kada voda prokuha, doda se kukuruzni griz neprestano miješajući. Riblje jelo složimo u duboke pladnjeve, prelijemo umakom i posipamo kosanim peršinom. Poslužujemo uz dodatak palente. Uz to jelo preporuča se Malvazija - Kozlović.