TELEĆI FILE S PIREOM OD BUČE I CIKLOM (Glavno jelo)

Specijalitet Internacionalne kuhinje

Sastojci:

300 g telećeg filea
1 g soli
1 g papra
0,1 dl suncokretovog ulja
200 g butternut buče
20 g maslaca
80 g svježe cilke

Upute za pripremanje:

Teleći file očistimo od masnoće i žilica. Posolimo i popaprimo. Pustimo ga da se marinira 6 sati prije pečenja.
Butternut buču narežemo na šnite zajedno s korom i pečemo u pećnici na 150°C oko 100 minuta. Kada je gotova, ogulimo je i pasiramo ili izblendamo. Dodamo maslac.
Ciklu ogulimo i narežemo na ploške. Na pola maslaca i pola ulja kratko ju popržimo te začinimo.
Teleći file ispečemo sa svih strana te stavimo u pećnicu na 180°C 5 - 10 minuta, ovisno o veličini i debljini. Nastojimo da se ispeče „medium“.
Kada je gotov, pustimo da se odmori 3 minute na papirnatom ubrusu, a zatim ga režemo. Na taj način će se sokovi u njemu stabilizirati i biti će ukusniji.
Poslužujemo i po želji posipamo cvijetom soli i malo svježe mljevenog crnog papra.