NERETVANSKI BRODET OD JEGULJA I ŽABA (Glavno jelo)

Specijalitet Dalmatinske kuhinje

Sastojci:

1 kg jegulje
18 komada žaba
0,2 kg luka
pire od rajčica
lovor
so
ulje
ocat
paprike

Upute za pripremanje:


Postupak:
U neretvanskoj kotlači ili teći s debljim dnom treba kuhati 3 velike žlice miješana ili maslinova ulja, sitno sjeckan luk, 3 lovorova lista i više ljutih neretvanskih paprika. Sve dobro ispirijati, a zatim dodati 2 velike žlice pirea od rajčice, 1-2 velike žlice morske soli, 6 dl vode i staviti 1 kg jegulje isječene na blokove te kuhati 25 do 30 minuta. Kada je jegulja već gotova, dodaje se 18 komada žaba i 3 velike žlice octa. Sve se dobro prokuha. Brodet se ne smije miješati kuhačom, nego se kotlača – zdjela ili teća mora lagano okretati lijevo - desno. Servira se sa skuhanom palentom.