Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Mađarska

Ponedjeljak, 12. lipnja 2017.

Omađijala me Mađarska. Dizanje temperature ljutom paprikom, tulumarenje u Ruin pubovima, knjižnica u Kalochi kao iz Harryia Pottera, Parlament, dvorci, Dunav i čarde.

Tržnica u Budimpešti
Prva gastronomska asocijacija pri spomenu Mađarske je obično paprika. A onda se iz sjećanja počnu javljati gulaš, perkelt, langos, doboš; torta, gusja jetra... U svemu tome, nadopunjenim podnebljima s bogatom kulturnom i arhitektonskom ostavštinom, imali su prilike uživati članovi FIJETa na svom zadnjem kongresu održanom u BudimpeštiKalocsi, Pečuhu i po vinima poznatoj pokrajini Villany te Balton jezeru.

Parlament u Budimpešti
Budimpešta, prekrasan grad u kome se u noćnoj vožnji Dunavom čovjek osjeća kao u bajci, dok pored njega glamurozno osvijetljeni promiču Parlament, crkve i dvorci...

Tržnica u Budimpešti
Glavna tržnica grada prepuna je svih delicija kraja, a od strane turista posebno je posjećeno na desetine štandova posvećenih mađarskim kobasicama i proizvodima od guske. Na katu se nalazi nekoliko skrivenih kutaka sa marendarijima raznih mađarskih specijaliteta. Tržnicu nije teško pronaći, ali se teško od nje odvojiti s obzirom na potencijale okusnih doživljaja koje pruža. 

Pivnička bicikla
Brojne kulturne znamenitosti Budima i Pešte, zahtjevaju prilično vremena da ih se obiđe, a turističku turu se može pojednostavniti turističkim autobusom na čijoj se ruti svi nalaze. Kroz slušalice spojene na svako mjesto u autobusu, moguće je slušati o povijesti i sadašnjosti grada i na hrvatskom jeziku, a na svakoj od atrakcija se možete i iskrcati i posvetiti joj vremena koliko želite, jer turistički autobusi prolaze pored njih svakih pola sata. Jedna od varijanti obilaska grada je i pivničkim biciklama s Trga heroja na kojima turisti zajednički pedaliraju, a sa njima kroz grad putuje bure pive iz koga se tijekom vožnje krijepe.

Štand u cetralnom parku Budimpešte
Centralni park
Budimpešte dom je desetina malih štandova s raznim jelima.

Gulaš u kruhu na tržnici u Budimpešti
Budimpešta privlači i mlade iz cijelog svijeta koji se najčešće okupljaju u relaxiranim ambijentima Ruin pubova. Oni se nalaze u židovskoj četvrti, zgradama koje su bile napuštene tijekom tužnih momenata povijesti 2. svjetskog rata, nakon kojih su ih naselili ruski vojnici. Kada su 90-ih i oni otišli, stvorio se prostor za spontane partije mladih Budimpešte i posjetitelja grada. Kako „ruševine“ nisu bile predviđene za ugostiteljske objekte, država je bila u dilemi da li  zabraniti takva okupljanja ili se njima prilagoditi. Odlučili su se za ovo drugo i postali draga destinacija mladim partijanerima iz cijelog svijeta. Tako smo kolega Dario Cinic i ja slučajno "upali" na party koji je organizirala grupa mladih brazilaca dan prije odlaska iz Budimpešte, a kako su svi bili otvoreni za druženje, to je bila odlična polazišna točka za daljnji obilazak punktova noćnog života u spontano okupljenom društvu. Posebno preporučam InstantKuplingSimplu.

Kalocha
Sljedeća destinacija FIJETovaca bio je grad Pečuh, a na putu do njega prolazi se kroz Kalochu poznatu po farmi konja na kojoj „gauči" izvode svoje performanse nastale iz suživota s konjima. U Kalochi vrijedi posjetiti i Muzej paprike, Manufakturu keramike i fantastičnu knjižnicu smještenu u Biskupovom dvorcu.

Rakija palinka - piće dobrdošlice
U Pečuhu i njegovoj okolici živi puno Hrvatima, imjaju i svoj Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj, a iz Pečuha po Mađarskoj djeluje i naša konzulica gđa. Vesna Haluga. Uz arhitektonsku ostavštinu bogate povijesti, Pečuh privlači i mnoštvo mladih svojim interaktivnim Krasl centrom za umjetnike. Blizu Pečuha je Vylani - kraj poznat po vinima i čardama. Atmosfera u čardama s ciganskom muzikom tijekom večeri raste...

Muzej paprika
I da se vratim na papriku s početka teksta. U Mađarskoj uzgajaju na desetine vrsta različitih papričica od kojih svaka ima neke svoje znancima poznate karakteristike. Kako sam se kao pravi turista gastronom vratila s punim koferom paprika i njenih prerađevina, daljnjim isčitavanjem njenih potencijala, naučila sam da osim njezine okusne vrijednosti u jelu, čisti pluća od toksina, ubrzava metabolizam, može poslužiti kao unutarnja sauna, ubija bakterije, obiluje vitaminom C.... U svakom slučaju, biljka paprika me prdobila kao novog velikog štovatelja. Sastavni je dio najpoznatijih mađarskih specijaliteta paprikaša, perkleta, gulaša koji se iz Madjarske raširio po svim susjednim zemljama, pa onda dalje... U međuvremenu se smisao riječi gulaš proširio i pobjegao osnovnom korijenu riječi govedara pa kod nas danas tom riječi nazivaju i gulaš od divljaci, kokoši, gljiva.... Perkelt je varijanta gulaša s manje tekućine i najčešće se poslužuje s tjesteninom.

Posvuda rastu razne vrste paprika...
Za gastronome još jedan od jakih aduta da potegnu put Mađarske mogu biti specijaliteti od gusje jetre koju se često priprema osim kao paštetu, kao jednostavne odreske od gusje jetre na grillu. Divota!

Tržnica u Budimpešti
Ne sumnjam da ce se članovi hrvatske delegacije FIJETa koji su u Mađarsku putovali predvođeni predsjednicom Tinom Eterović Čubrilo, još puno puta vraćati ne bi li isprobali i vidjeli ono za što u tih tjedan dana nije bilo dovoljno vremena, a i ponovo prošli mjesta i ambijente uz koje su ih tijekom kongresa vezale lijepe uspomene. U međuvremenu ćemo vježbati pravilno izgovaranje naziva mađarskih specijaliteta, pročitati što Jan Reviews misli o mađarskim gulašima te potvrditi krilaticu turizma Mađarske Think Hungary -- More than expected.

Tekst: Karin Mimica
Foto: Dario Cinic