Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Zahvaljujući visoku udjelu antioksidansa dospjela je na popis 25 namirnica koje usporavaju proces starenja, na trećem je mjestu među voćem po učinku snižavanja kolesterola u krvi, čime smanjuje rizik od bolesti srca, a antocijanin, koji joj daje jarku crvenu boju, protuupalnog je djelovanja. Svježe trešnje otklanjaju fizičku i umnu iscrpljenost, a kisele poboljšavaju raspoloženje.

 

Kao biljka, spada u porodicu ruža, porijeklom iz Male Azije. Ovisno o sorti, trešnja dozrijeva u svibnju i lipnju, a u našim je krajevima najpoznatija ona najkrupnija i najsočnija – brtošinka, nazvana po pomorcu Brtošiću, koji ju je navodno prije stotinu godina donio iz Južne Amerike. Najukusnija je sredinom lipnja, upravo u vrijeme proslave Sv. Vida, zaštitnika grada Rijeke.