Najveća hrvatska baza restorana i recepata

URBANOVO je višeslojna manifestacija koja se svake godine održava tijekom svibnja, a sadržajno je podijeljena u tri dijela: Festival pušipela (sajam vina, vinarske i vinogradarske opreme, Dani otvorenih podruma te blagdan Svetog Urbana uz Vinski bal.  Prije samog početka centralne manifestacije URBANOVO u Štrigovi se održava međunarodno ocjenjivanje vina. Ocjenjuju se sve vinske sorte te je naglasak stavljen na sortu Pušipel koja se odvojeno od ostalih sorata ocjenjuje kako bi se svečano na Vinskom Balu otvorila prva boca pušipela aktualne vinske godine. Sama manifestacija povezana je s restoranima u Međimurju koji jedan tjedan zajedno s vinarima organiziraju Urbanovo gurman tjedan gdje se u svim restoranima u Međimurju koji imaju oznaku zlatni gurman mogu za promotivnu cijenu od 100 kn konzumirati jelovnik od 3 slijeda te se uz svaki slijed sljubljuje s jednom sortom vina od vinara iz naše udruge. Uz gurmanski dio promocija samog festivala održava kroz Urbanovo night program gdje se u ugostiteljskim objektima održavaju degustacije vina vinara koji sudjeluju na Festivalu.

U tri dana trajanja Festivala, Urbanovo postaje mjesto susreta svih eminentnih proizvođača vina i vinarske opreme, poljoprivrednih proizvođača, poduzetnika, tradicijskih obrtnika, te postaje medij za upoznavanje gospodarskih subjekata s najnovijim trendovima u proizvodnji i primjeni vinogradarskih i vinarskih uređaja i opreme. Svim sudionicima, izlagačima i posjetiteljima osiguran je besplatan internetski pristup, a organizirane prezentacije, stručni skupovi, vinske radionice i gastro show omogućuju transfer znanja, tehnologije i inovacija.  U dvorani je smješteno 30-tak obiteljskih vinarija  koje prezentiranju sva vina koja proizvode. Svake godine se na festival pozivaju gosti iz drugih vinskih regija u Hrvatskoj i inozemstva. Uz vinske izlagače u sklopu sajma se održava i sajam vinarske i vinogradarske opreme. Uz vino je nezaobilazna hrana koji nude lokalni OPG-ovi sa svojim mliječnim i mesnim prerađevinama. Svaki dan se uz degustacije vina u dvorani mogu također degustirati i vina na stručnim vinskim radionicama koje se održavaju u zasebnim prostorijama uz stručno vodstvo vinskih stručnjaka. Festival traje do 20 sati te nakon toga svi posjetitelji mogu posjetiti centar Štrigove gdje im lokalni ugostitelji priređuju gastronomske poslastice toga kraja uz bogat zabavni program.

Sajam se već niz godina odvija pod pokroviteljstvom Predsjednika/ce Republike Hrvatske, a iz godine u godinu uživamo i financijsku pomoć nadležnih ministarstava što nam osigurava i sudjelovanje većeg broja uglednika. S ciljem spajanja vinskih regija svake godine imamo i službenu županiju – partnera Festivala, a ove godine to će biti Koprivničko-križevačka županija. 

Vikend nakon festivala u Štrigovi se održavaju Dani otvorenih podruma gdje svi vinari u svojim kušaonama, vinskim podrumima nude svoja vina uz dodatni  edukativno-zabavni program. Također taj isti vikend se u nedjelju održavaju vinske igre u Svetom Urbanu gdje se natječu ekipe u raznim vinskim disciplinama da pokažu svoja znanja o vinu i vinarstvu. Već tradicionalno, Urbanovo završava s Vinskim balom u kuriji Terbotz gdje ugledni gosti mogu uživati u kulinarskim i vinskim delicijama našeg kraja, a na balu se svečano i ceremonijalno otvara prva boca pušipela lanjske berbe. Riječ je o najbolje ocijenjenom pušipelu i za svakog vinara je čast da upravo njegov proizvod bude taj kojim će se označiti početak izlaska na tržište s ovom zaštićenom međimurskom robnom markom. Uz stalni porast broja izlagača i posjetitelja, URBANOVO je s godinama preraslo granice županije, te danas, zahvaljujući partnerstvu i suradnji s drugim županijama i vinskim regijama Hrvatske (dosad: Zadarska, Istarska, Primorsko-goranska, Osječko-baranjska, Zagrebačka, Sisačko-moslavačka) predstavlja manifestaciju od državnog karaktera i značaja, a stalnim sudjelovanjem stranih izlagača iz Slovenije, Austrije i Mađarske svoj utjecaj širi u susjedstvo, preko granica Hrvatske.