Najveća hrvatska baza restorana i recepata


Plovdiv 
u Bugarskoj je 8. najstariji grad na svijetu, vršnjak Troje i Mikene, stariji od Jeruzalema, Rima i Kartage, kontinuirano naseljen više od 5.000 godina. Ponosni na svoje antičke iskopine među kojima je i starorimski amfiteatar koji je još uvijek u funkciji, oslikani i opjevani stihovima koji datiraju iz antike, opojeni pričom o vinima koja se u njihovom kraju proizvode već 3 tisućljeća, građani Plovdiva nadograđuju u 21. stoljeću svoj identitet jedinstvenim spojem najsuvremenijih tehničkih efekata i novih građevinskih materijala s antičkom baštinom. 

Ranokršćanska crkva našla se tako unutar staklene zgrade, bivši olimpijski stadion svoju povijest priča kroz 3D filmske animacije, u šoping centru možete naići na kipove starorimskih bogova, a u amfiteatru iz 2. stoljeća gledati i uživati u akustici koja danas širi najbolje iz svijeta glazbe.


Staklene piramide naslanjaju se na arheološka nalazišta u kojima se tek krenulo u istraživanje, a ostavština je česta inspiracija i u umjetničkoj, otkačenoj četvrti grada – Kapani. Ona se nalazi u kvartu okruženom restoranima u kojima se nude bugarski specijaliteti - različite vrste salata obogaćenih sirom, gibanice sa povrćem ili mesom, pečenja, slastice s dodatkom ruže po kojoj je ovaj kraj posebno poznat...


Zbog svog pulsirajućeg duha i originalnih prezentacija povijesnih ostavština Plovdiv je nedavno dobio prestižnu nagradu Međunarodne udruge turističkih novinara i pisaca u turizmu FIJET,

a u 2019. g. godinu dana prije naše Rijeke biti će Evropska prijestolnica kulture. Taj će naslov biti adekvatno potkrijepljen uređenim gradom, 1000 tematskih festivala i brojnim drugim događanjima, a radna grupa nastoji u njega uključiti građane iz svih struktura. Sve je već u znaku buduće prijestolnice, logo je već implementiran na kulturne građevine, suncobrane, stolice, kape i majice, a panoi postavljeni po cijelom gradu podsjećaju svih da se nalaze u budućoj prijestolnici. 

Vinari također stavljaju naglasak na kulturu i antičku povijest prilikom prezentacije svojih vina, pa su nam tako domaćini u vinoteci Bendida tijekom degustacije ispričali priču o povijesti vina Plovdiva od doba Tračana do danas. 

Antikom je inspirirano i uređenje Vinarije – vinskog hotela Todoroff. Među vinskim kušaonicama i vinarijama smještenim na vinorodnim brežuljcima koji okružuju Plovdiv – svakako vrijedi posjetiti i Villu Yustinu te Vinariju Asenovgrad koja je osvojila mnoge međunarodne nagrade za kvalitetu. Autohtona sorta grožđa je mavrud, a puno crno vino iz nje izvrsno paše uz bugarske sireve, slane gibanice i jela od tamnog mesa. Proizvodi se tu i chardonnay, sauvignon, rizling, cabernet sauvignon, a gro proizvodnje je namijenjen izvozu, s time da preko pola izvoza čini vina iz sorte mavrud.


Nedaleko Plovdiva se nalazi St. Nedelya Arapovski Monastir, prekrasan kompleks  iz 19. st. u kome fratri i danas proizvode domaće džemove i rakije. 

Ukoliko tražite destinaciju s jedinstvenim spojem antike, biljezima svih faza povijesti i suvremenog doba te dobre kapljice - preporučamo Plovdiv.

Gradonačelnik Plovdiva Ivan Totev s delegacijom FIJET-a
Karin Mimica