Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Hrvatska se pod vodstvom direktora HTZ za Rusiju Rajka Ružičke sve više promovira u Rusiji, a rezultat toga je da se sve više Rusa sprema doći u Hrvatsku. Treba početi prevoditi jelovnike i na ruski

FIJET (Međunarodna udruga turističkih novinara i pisaca o turizmu) je Moskvi dodijelio Zlatnu jabuku - Oskara za turizam, a urednica Gastronauta je kao delegat Hrvatske u međunarodnom  Board-u direktora FIJET-a skupa s predsjednicom Hrvatskog FIJET-a i članicom IO Tinom Eterović Cubrilo imala čast i zadovoljstvo doživjeti Moskvu kroz program koji je povodom dodjele Zlatne jabuke Grad Moskva FIJET Rusija na čelu s Nataliom Tarasenko pripremio za delegaciju FIJET-a.

Delegacija FIJET-a u Gradskoj vijećnici Moskve s gradonačelnikom Moskve Sergei Sobyaninom

Evo impresija:
Prije puta, moje asocijacije na Rusiju su bile vezane na rusku muziku, književne velikane, pokušaj komunizma koji je završio totalitarizmom, votku i kavijar.
Ništa vas od navedenih asocijacija ne može pripremiti na velebnost Moskve kao grada koju već iz zraka počinjete naslućivati dok avion iznad Moskve i njezine okolice, leti, leti i tako to skoro 10 minuta. Po gradu se vozi u 12-20 traka od puta, prostor između zgrada ispunjen je zelenilom i parkovima, a i pojedini su parkovi veličine naših gradova. 
S aerodroma ravno na happening otvaranja Međunarodnog festivala Krug svijetla - manifestacije koja svake godine u Moskvi, kao gradu svjetla počinje krajem rujna, održava se na devet lokacija u gradu i traje tjedan dana. Otvorenje  je obuhvaćalo veličanstvene igre laserskih svjetala i demonstraciju potencijala 160 reflektora na okolnim mostovima, projekciju povijesti i umjetnosti Moskve kroz igra svjetla na zgradama u okolici Parka Gorki te velebni vatromet priličan gradu kakav je Moskva sa svojih gotovo 15 milijuna stanovnika. Ukupno se tokom Festivala koristi 1.34 milijuna svjetala. Kako je povod okupljanja Board-a FIJETa bila dodjela Zlatne jabuke Moskvi, mjesto susreta s kolegama bila je loža gradonačelnika u Parku Gorky koji se prostire na 120 ha i iz koje se preko rijeke Moskve pruža pogled na zgrade i mostove  na čijim su se zidovima prvu večer igre svjetala odigravale . 
Poslije vatrometa večera na brodu Lastočka usidrenom na rijeci Moskvi uz svakojake delicije od lososa, dimljene jesetre, mladog kozlića i niz specijaliteta iz gastronomskih snova popraćenih Moet pjenušcima, svjetski nagrađenim stranim vinima i domaćim ruskim votkama. Festival čijem smo otvorenju nazočili posjetilo je u sljedećih tjedan dana preko 6 milijuna turista. 
Tijekom narednih dana, domaćini su se potrudili da nas upoznaju s restoranima koji uz ruske specijalitete imaju u sebi i neke povijesne i umjetničke priče. Tako je primjerice restoran Kuća pisaca osmišljen u bivšem Ministarstvu obrane, poznat je po boršču (hladnoj juhi od cikle i drugog povrća)  i specijalitetima iz Staljinovog doba. Police brojnih soba/sala u kojima se služi jelo su ispunjene knjigama, a ukoliko dolazite s djecom, u prizemlju restorana, u sobi bajki, s njima se dok vi blagujete igra Snjeguljica. 
Restoran Dom glumaca, organiziran je klubski, a uz odvojeni cocktail bar i brojne sale za jelo, gastronomska politika je osmišljena tako da jela ne smiju ometati razgovor gostiju nego nenametljivo dolaziti tijekom razgovora.  
U restoranu Godunov pored Crvenog trga imate osjećaj kao da ste se našli usred autentične ruske gastronomske priče u kojoj vladaju domaća jela, žive boje, hranu se servira i u glinenim posudama, a iz akvarija možete izabrati svoju slatkovodnu ribu koju želite da vam se pripremi.
A što naručiti? Kao hladno predjelo se redovito servira ruska salata i druge vrste salata. U salate često ide i kavijar i dimljene ili sušene ribe, gljive, meso rakova, dimljena patka, govedina. 

Izuzev tradicionalne juhe od cikle – boršča, juhe se uglavnom slične našim, najčešće pripravljene od govedine ili piletine s dosta povrća. 
Rusi vole punjenja tijesta i razne rolice, pa su tako često u ponudi restorana rolice od svinjetine punjene sirom, od patke punjene suhim šljivama, od piletine s lješnjacima, telećeg jezika sa hrenom… Palačinke i razna lisnata i vučena tijesta  se uz slatke nadjeve pune i slanim nadjevima. 
Moskovski specijaliteti su i torte od mesa, kupusa, krumpira, gljiva, a svi ti glavni sastojci mogu završiti i u glinenom loncu i skupa se dugo krčkati, a potom ih se zapečene sa sirom servira u istim tim glinenim posudama.
Od mesa su jednako zastupljeni janjetina, piletina, govedina i svinjetina.
Od riba, uz lososa koji je svuda u ponudi, nude se uglavnom riječne ribe smuđ, jesetra, štuka, pastrva. Mariniraju se, dime, suše, serviraju kao hladna predjela, stavljaju u salate, palačinke, pite, puni ih se pa peče ili ih se ispeče pa preljeva umacima od gljiva, sira, špinata… 

Ukiseljeno povrće se servira uz sva jela.
Za desert se najčešće služe palačinke i štrudle s preljevima od šumskog voća.
Zanimljivo je da u meniju uz naziv jela ujedno često piše i koliko jelo ukupno ima grama. Tako se izbjegne neugodna iznenađenja kada vam u skladu s "modernim" trendovima serviraju gramaturu tešku otprilike ništa.
Kao što kod nas na ulicama peku kestene i kukuruz, u Moskvi na ulicama peku paprike, rajčice, krumpire, kotlete...
Vino u lokalima nije baš zastupljeno i 1 dl nepoznatog vina ćete teško naći ispod 3 €. Češće se pije pivo i votka.
Priprema hrane na Crvenom trgu
Delegacija FIJETa je bila smještena blizu povijesnog centra grada u Moscow Mariott Novy Arbat hotelu. To nije bilo slučajno, već je navedeni hotel izrazio dobru volju da postane službeni FIJET parter hotel u Moskvi, pa mu je tom prilikom uručen i FIJET certifikat (U Hrvatskoj taj certifikat imaju hoteli Esplanade u Zagrebu, Mozart u Opatiji, a uskoro će biti dodijeljen i hotelu Osijek u Osijeku). Moscow Mariott Novy Arbat hotel je blizu Arbat ulice koja je reprezentativno bilo života pješačke zone grada i iz koje obično kreće turističko upoznavanje s gradom Moskvom.  Kroz 1 km dugu pješačku zonu uliceredaju se povijesne zgrade, skulpture ruskih umjetnika, dućani, kiosci sa specijalitetima od kavijara do ruskih pita, umjetnici sa svojim djelima, specijalizirani kafići…
Krenete li na istok, doći ćete do Kremlja - iz koga danas vlada Putin, a iz koga su vladali i  Ivan Grozni, Lenjin, Staljin, Gorbačov, Jelcin. Gradio se od 14.-17. stoljeća, a kada se nađete na njemu, zaslijepi vas blještavilo na desetine zlatnih kupola, koje krase palače i katedrale.
Iz Kremlja put vodi direktno na ogromni Crveni trg koji krase palače i katedrale u razigranim bojama. 
Blizu njih je u 19. st. sagrađen ogroman šoping centar GUM koji je također remek djelo arhitekture i u čijem prostoru su danas smješteni najpoznatiji svjetski modni brand-ovi. Od arhitektonskih znamenitosti, u Moskvi se nalazi i najviša pravoslavna crkva na svijetu Katedrala Krista Spasitelja i Samostan Novodevichiy.
Najljepši pogled na Moskvu se pruža s Vorobiyovi brda (poznatih i kao Vrapčeva ili Vorobljeva brda), a pogled je posebno fascinantan u vrijeme zalaska sunca koje se tada reflektira sa zlatnih kupola i zgrada obloženih folijama koje daju privid ogledala.

Na Lenjinovom brdu se nalazi i jedno od najpoznatijih sveučilišta na svijetu – Lomonosov  na kome se uči i hrvatski jezik, a kroatistiku predaje  Slobodan Kadić – svestrano sposoban Hrvat koji je i Gastronaut i novinar, a trenutačno i sam na Diplomatskoj akademiji MVP Ruske Federacije radi doktorat iz diplomacije. Tijekom mog boravka u Moskvi, pobrinuo se da se naša izdanja 100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti nađu i u knjižnici Lomonosova te mi nabavio sve moguće potrebne dozvole za posjet sveučilištu i upoznavanju s načinom prehrane 50.000 studenata koji tamo studiraju. Uz klasične i self - service restorane, na raspolaganju su im brojni dućani sa svježim voćem, povrćem, mesom, ribama, polugotovima jelima, gotovim jelima… U profesorskoj blagovaonici smo uživali u nizu ruskih specijaliteta od koji su mnogi imali okus domaće hrane.
Kako je Moskva grad površine 1081 km2 po kome se dnevno istovremeno kreće i po 20 milijuna ljudi, najbrži način dolaska na željeno mjesto je Metro. A Moskovski metro je priča za sebe, priča koju danas pričaju turistički vodiči koji redovito  turiste vode i u obilazak znamenitosti  Metroa čije su stanice uređene poput muzeja i dvoraca.  Od 1935. kada je otvorena prva metro veza između Sokoljnika i Parka kulture sagrađeno je 325,4 km pruge, 12 linija i 194 stanica. Uz Moskovski metro vezane su i brojne legende, a  najpoznatija je legenda o nastanku kružne Metro linije koja kaže da je do nje došlo tijekom predstavljanja ideje o Metrou Staljinu. Kada su ga projektanti pitali da li je zadovoljan planom on je na sredinu mape stavio šalicu kave i otišao. Otisak koji je šalica ostavila bio je krug, na što su projektanti prionuli  izgradnji kružne linije.
Ukoliko više volite osjetiti grad nadzemnom  vožnjom, preporučam turističke autobuse Hop on – Hop of za koje kupujete dnevnu kartu, prikopčate u njemu slušalice na vodiča na svom jeziku, na svakom  turističkom odredištu koje vas zanima možete izaći iz autobusa i ući u bilo koji od sljedećih autobusa koji prolaze u intervalima od oko 20-ak minuta. Našu su delegaciju na njega vodili zadnji dan boravka, tako da smo vidjeli po što se sve još u Moskvu moramo vratiti. 
Do svidanje!
Karin Mimica