Najveća hrvatska baza restorana i recepata

„Nije teško napraviti nešto, teško se je dovesti u stanje uma da se krene.“ (Constantin Brancusi)
Pod naslovom i motom Živuća priča o Gorju u vrtovima Karpata turistički djelatnici Gorja su u suradnji s FIJET-om Rumunjska 10.-16.10.2013. ispričali svoju priču o gastronomiji, velikanu dizajna i filozofu Constantinu Brancusiju, bogatoj ostavštini u manastirima Polovragi, Camaraseasca, Lainici i ljepoti prirode, kanjona te veličanstvenog pogleda koji se pruža uz staro Rimsku Transalpina cestu i kanjon.
Čovjek, koji je po opredjeljenju putnik u vječitoj potrazi za novim krajobrazima, ljudima, iskustvima, mislima, okusima u pokrajini Gorj Rumunjskoj u vrtovima Karpata može pronaći poticaje i ispunjenja raznih svojih potreba.
Dobrodošlica pod stijenama kanjona rijeke Sohodol
U vrtovima Karpata, daleko od užurbanog novog doba, čeka ga ljepota prirode, dijelom netaknute, dijelom ljudskom rukom oplemenjene u pitoreskne prizore; kanjon Sohodol rijeke u kome  je priroda pokazala svoje umijeće i  kreativnost oblikovanja stijena te veličanstveni pogledi koji se pružaju sa starorimske Transalpina ceste.
U dolini Karpata, nalazi se glavni grad pokrajine Gorj Târgu Jiu u kome vas na svakom koraku skulpture podsjećaju da je velikan i začetnik modernizma Constantin Brancusi tamo stvarao. U Parku junaka u kome su i Vrata poljubaca do Stupa beskraja sve odiše filozofijom Brancusija. U blizini je i Brancusijevo rodno selo Hobiţa,  u kome se nalazi Brancusijeva rodna kuća, danas memorijalni centar.
Muzej keramike u Horezu sa preko 4000 eksponata
Uz modernizam i začetke apstraktnog kojima je na svjetskoj razini jedan od začetnika Brancusi, umjetničku i spiritulanu protutežu čine manastiri PolovragiCamaraseascaTismanaLainiciLainici manastir smješten je duboko u prirodi te je posebno impresivan, jer je otac Ioachim Pârvulescu u njemu okupio 35 svetaca iz cijeloga svijeta, a u toku je gradnja svratišta s kapacitetom preko 100 osoba za sve putnike dobrih namjera.
Kada smo posjetili manastir Polovrage, bila je u toku berba jabuka u njihovom vrtu te smo  dio zaređenika zatekli u berbi. Posvuda nas je pratio Anna catering koji okuplja top chefove pa su tako za ručak u manastiru Polovragi, kako je bio petak, dobili zadatak osmisliti bezmesni meni od lokalnih namirnica. Od kreativnih i ukusnih delicija od povrća najviše su oduševljenja izazvale pogačice od luka, mrkve, đumbira, soje i sezama.  Blagovaonicu manastira Polovragi krasi i neuobičajena slika Posljednje večere.

Ikona Posljednje večere u Polovragi
Pastrva iz brzaca Karpatskog gorja jedan je od specijaliteta kraja te ju se sprema na desetke načina. Na natjecanju u pripremi jela od pastrve, aspika i sarmi, „Festivalul răciturilor“, u Peştişani moglo ju se pronaći u različito začinjenim želatinama, sarmicama, punjenu različitim nadjevima i obrađenu na sve moguće termičke načine.
Brudet od pastrve
Drhtalica od ribljih glava
Dimljena pastrva
U pokrajini Gorj se često servira uz glavno jelo kao prilog u vidu aspika/drhtalica, a u blagovaonici manastira Lainici poslužili su je između ostalog dimljenu, serviranu na borovim iglicama. U hotelu Villi Ursu u Tismani spremaju pastrve koje gosti mogu prethodno gledati u brzacima gorske rijeke koja teče ispod restorana.
Pastrva u aspiku
Uz pastrve, stanovnici Gorja se diče ukusnim mesnim specijalitetima – različitim vrstama kobasica, ukusnim domaćim svinjama, govedima, pilićima, janjčićima… 
Meso i domaće povrće baza su za bistre juhe i mesne aspike, a guste juhe često prerastaju u samostalne obroke – maneštre. Na proslavama se prije pečenja često u velikim kotlovima pripremaju gulaši, a mljeveno meso se u obliku okruglica ili punjenja za paprike i tikvice servira uz domaću palentu s mladim sirom - (mămăliga) na dnevnim menijima. 
Rumunjske sarme u kući od mămălige
Na ulasku u svaku novu općinu ili grad, našu delegaciju – 15-ak inozemnih gostiju – specijaliziranih novinara-pisaca za pojedine vidove turizma i članove  FIJET-a Rumunjska predvođene predsjednikom Victorom Radulescu, inače urednikom turizma na TV The Money Channel, čekali su čelni ljudi kraja s tradicionalnim kruhom i soli, rakijom ?uică, mladim vinom i kolačima, dok je u pozadini pozdravne riječi s pjesmom pratio dječji zbor. Jedan od posebnih muzičkih gostiju bio je Stefan Popescu koji svoju muziku izvodi na neobičnim instrumentima kao što su povrće, boce… Logističku podršku, da različiti sadržaji koji Gorj nudi budu ukomponirani u atraktivan program pružila je agencija Gorj tourism
Ako se odlučite za Rumunjsku kao destinaciju svog odmora, u kojem možete uživati u još uvijek izvornim okusima, prirodi i bogatom kulturnom nasljeđu, preporučamo i posjet pokrajinama TransilvaniaBucovina Moldavia o kojima smo već pisali u temi tjedna Rumunjska.