Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Mozaik okusa Rijeke i Riječkog prstena – vodič za doživljaj okusa, tradicije i prirode

Ako tražite autentičan doživljaj koji spaja lokalne okuse, kulturnu baštinu i prirodna bogatstva – dobrodošli u Rijeku i Riječki prsten! Ovaj vodič vam nudi prijedloge za individualno istraživanje gastro-mozaika, u kojem svaka destinacija ima svoju priču, svoj miris i – svoj zalogaj.

Morske delicije; Jela u kojima se spajaju šuma i more; Obrazi teleći, juneći, bikovi; Jela na žlicu; Baškot; Grobnički sir i kobasice; Kapetanska jela; Mornarska jela; Jela sa škvera i Riječke kockice ovdje su dio ponude.

🔷 RIJEKA – luka različitosti, grad koji teče, pun je gastronomskog bogatstva i mjesta u kojima ga se može doživjeti.

  • Posjetite Riječku veliku tržnicu smještenu između Kazališnog trga, brojnih restorana i mora. Njezina zvijezda je Riječka ribarnica secesijska zgrada u kojoj stolovi imaju protok vode, u unutrašnjosti ribarnice su četiri fontane, a sa zidova vas gledaju u kamen uklesane ribe, rakovi i školjke. U delicijama koje se pripremaju s tim bogatstvom iz mora, možete uživati u restoranima i konobama koje nose titule Riječkih gastronomskih ribarskih luka.
  • U restoranima i konobama koje nose titule Riječkih gastronomskih luka lokalnih namirnica sastavni dio ponude su i mesne delicije iz zaleđa Rijeke, lokalni sirevi i domaće pripremljene tjestenine.
  • Podatke o ostalim Riječkim gastronomskim lukama po mjeri – od veganskih, preko luka posebnosti do obiteljskih, možete pronaći na stranicama turističke zajednice grada Rijeke.
  • Za Rijeku su se kroz povijest borili brojni narodi i svaki od njih je ostavio traga i u riječkoj gastronomiji. Od starosjedioca Liburna, preko starih Rimljana, Venecijanaca,  krčkih knezova Frankopana, Austrijanca, Mađara, Francuza i Talijana, u Rijeku dolaze namirnice, začini i postupci priprave, koji su postali sastavni dio današnjih specijaliteta. Riječki ugostitelji su to bogatstvo povijesti odlučili interpretirati kroz mala kockasta jela pod zajedničkim nazivom Riječke kockice, u kojima svaki sastojak i postupak pripreme priča i o dijelu povijesti njihovog grada.
  • U brojnim riječkim restoranima u ponudi je kolač Rigojanči kojeg je osmislio slavni romski violinista Rigo Jancsi kao simbol svoje ljubavi prema belgijskoj princezi Clari s kojom je neko vrijeme boravio u Rijeci, a uz poruku “Probaj, smeđ je poput moje kože, sladak poput tvog srca“. 
  • U organizaciji škole kuhanje KuHarmonija možete obići Riječku tržnicu, a potom na kulinarskoj radionici naučiti pripremati lokalne specijalitete. 

Rijeku okružuju gradići i općine Kostrena, Kraljevica, Bakar, Čavle, Jelenje, Viškovo i Kastav. Svakog od njih odlikuju gastronomske posebnosti i priče, čineći od Riječkog prstena destinaciju u kojoj možete danima boraviti istražujući i uživajući u autentičnim okusima i sadržajima.

Obrazi Riječkog zaleđa

Teleći, juneći i bikovi obrazi, nekoć rezervirani za obiteljske nedjelje i umijeće sporog kuhanja, danas su dio ponude restorana riječkog zaleđa – Kastva, Viškova i Grobnika, krajeva s dugom stočarskom i mesarskom tradicijom.

Ta delicija koju treba satima polako kuhati, privlači brojne gastronome, a ako ste i vi među njima, izaberite koje sve želite probati:

  • Obrazi istarskog goveda kuhani u teranu, Oštarija Fortica, Kastav;
  • Teleći obrazi s pjenom od krumpira, raguom od vrganja i palentom s mascarponom; Jist, Viškovo;
  • Sporo kuhani goveđi obrazi sa domaćim njokima, Nono Frane, Viškovo;
  • Goveđi obrazi na pašticadu s bijelom palentom, Oštarija Trampov Breg;
  • Juneći obrazi sa zapečenom grobničkom palentom, broskvom i krumpirom; Zvončar, Viškovo;
  • Bikovi obrazi u tamnom umaku uz palentu kompircu, Aerosteak, Čavle:  

🍷 KASTAV – Spoj šume i mora, s belicom u čaši i na tanjuru

Smješten na brijegu s pogledom na more s jedne, a šumu s druge strane, Kastav bilježi povijest od gotovo 3000 godina. Najveći trag u arhitekturi je ostavio srednji vijek, a danas su te srednjovjekovne ulice i trgovi poprišta brojnih kulturnih događanja okruženih umjetničkim ateljeima i galerijama te restoranima s domaćim i međunarodnim priznanjima.

Glavne autohtone vinske sorte grožđa Kastavštine su mejsko, divjaka, brajkovac i jarbola, koje uz malvaziju i verdić čine lagano, svježe i pitko domain vino Belicu.

  • Posjetite Kuću belice, interpretacijski centar autohtonog kastavskog vina koji približava vinarsku, vinogradarsku i podrumarsku tradiciju Kastavštine. Posjetiteljima se na kraju obilaska u ambijentu starogradske konobe i nekadašnje bačvarske radionice nudi na kušanje vino belica, uz gostoprimstvo udruge Belica koja je nositelj projekta revitalizacije kastavskog vinarstva i vinogradarstva. 
  • Uživajte u sljubljivanju vrhunskih kastavskih vina i jela koja u sebi spajaju okuse šume i mora u restoranima Kukuriku i Oštarija Fortica. Kvarnerski škampi i druge delicije iz mora, sljubljuju se ovisno o sezoni s vrganjima, paskama, šparogama, marunima… Restoran Kukuriku često organizira tematske večere polaganog blagovanja na kojima se kastavska vina sljubljuju s delikatesnim jelima od lokalnih namirnica.  U restoranu Oštarija Fortica na meniju su i obrazi istarskog goveda kuhani u teranu, a najradije uz njih poslužuju lokalno vino odležano u amfori.

🥣 VIŠKOVO – Tradicija na žlicu; baština u krajoliku, zvuku i tanjuru

Na Viškovu su u sinergiji tradicija, gastronomska i kulturna baština. Tradicionalna jela sa žlicom i brojni specijaliteti pripremljeni po starim  receptima, Kuća halubajskega zvončara, rodna kuća kompozitora Ivana Matetića Ronjgova te šetnja uz suhozide čine Viškovo mjestom u kojem se baština ne samo čuva, već i svakodnevno živi – na tanjuru, u zvuku i krajoliku. Posjetitelje privlače i šetnice omeđene gromačama (suhozidi), pune dubokog mira i prekrasnih vidika.

Čuvaju se pusni običaji, autentični okusi, umijeće suhozidne gradnje i tradicionalna glazba.

  • Posjetite Kuću halubajskega zvončara koji su svojim zvonima, animalističkim maskama i ritualnim kretnjama glavna atrakcija gdje god se pojave, u doba karnevala ili izvan njega.
  • Okusite tradiciju u konobama i restoranima Viškova: 
  • Maneštre, jačmik, jotu, repu, kobasice s kupusom, koljenice, janjeću kalju, tripice i druga jela iz dnevne ponude konobe Kume.
  • Restoran Mladenka također ima dnevnu ponudu jela na žlicu, a među specijalitetima su i juneći gulaš (OPG) i po narudžbi kunelić na gulaš s domaćim njokima.
  • U restoranu Zvončar dio jelovnika je posvećen temi Kako su jeli naši stari: Salsa od kumadori z pastun; Fažol, pašta, ječmik, kobasice(kako ki dan); Kisela repa sa fažolom i palentun kunpiricum; Kumpir salata z pancetun; Supice. Tu su i Janjeća koljenica i Juneći obrazi sa zapečenom grobničkom palentom, broskvom i krumpirom.
  • Oštariji Trampov Breg  među raznim mesnim delicijama nude i Goveđe obraze na pašticadu s bijelom palentom
  • U restoranu Nono Frane uz niz mesnih delicija od kojih su neke pripremljene ispod peke i na ražnju, nudi se gulaš od divljači (vepar, srna) i Sporo kuhani goveđi obrazi sa domaćim njokima.
  • U restoranu Jist ponose se suradnjom s lokalnim OPG-ovima, a među delicijama su mesni specijaliteti od lokalnih namirnica. Na jelovniku su i tartar biftek te Teleći obrazi s pjenom od krumpira, raguom od vrganja i palentom s mascarponom.

🧀 ČAVLE & JELENJE – Palenta kompirica, grobnički sir i kobasice, prije i nakon šetnje do mlina uz Rječinu 

Čavle i Jelenje protežu se između Gorskog kotara i Rijeke. To je kraj bogat stočarstvom i poljoprivredom, šumama i potencijalom za aktivni odmor u prirodi.

Duga je tradicija mljekarstva, sirarstva, mesarstva i proizvodnje muke (kukuruznog brašna) u tom podneblju. Kraj je s gastronomske strane poznat po palenti kompirici, grobničkom siru, mesnicama i mesnim specijalitetima. Tu su i šetnice uz Riječnu, Mlikaričin put, Gašparov mlin i obronci idealni za šetnje i ispaše.

  • Prošećite se Mlikaričinim putem koji vodi iz Hrastenice do Rijeke. Grobničke mlikarice, koje su na leđima nosile i po 70 litara mlijeka na dugom putu do Rijeke, danas imaju svoje spomenike na Mljekarskom trgu u Rijeci, u centru Dražica i u Mavrincima. Iz svih dijelova Grobnišćine ove hrabre žene hodale su prema Rijeci noseći mlijeko s velikim trudom, a put je posvećen njihovom povijesnom tragu.
  • Posjetite Gašparov mlin u Martinovom selu, u kojem se i dalje melje muka (kukuruzno brašno). Šetnjom uz Rječinu, možete vidjeti tragove preko 20 mlinova, a Gašparov mlin radi i danas. Članovi Udruge Palentar čuvaju tradiciju pripreme palente kompirice od njihovog kukuruznog brašna muke.
  • Uživajte u lokalnim specijalitetima baziranim na tradiciji mesarstva, sirarstva i mlinova.
  • U restoranu Aerosteak s ponosom nude sve okusne adute svoga kraja palentu kompiricu, Grobnički sir, Tatarski biftek, Bikove obraze, odležano meso za biftek, ramstek i fiorentinu, domaći kruh i sezonske šumske plodove. U ponudi je i delicija koju je posebno za Grobnik osmislio chef Tomaž Maglica – Sladoled od grobničkog sira.
  • U bistrou Oliva su na Grobničkoj pizzi grobnički sir i kobasice, a grobničke kobasice pripremaju i na roštilju.
  • U Pirunu i pjatu, uz palentu kompiricu, nudi se niz tradicionalnih jela, a tu su i tartarski biftek i juneća prsa 10 sati  kuhana.
  • Gostionica Putniku je poznata po domaćim jelima: grah, jota, repa, sarme, punjene paprike, teleće i svinjsko pečenje, juneći gulaš, tripice, šnicle u saftu, domaće kobasice s dinstanim kupusom, a uz sve možete naručiti i palentu kompiricu.  
  • U kušaonici Sirane Frankulin kušajte grobničke sireve i kupite lokalne proizvode.
  • Kupite vrhunske namirnice u po tradiciji i kvaliteti poznatim grobničkim mesnicama Blaž Fućak, Fućak, Semion i Žeželić.

Na južnu stranu Rijeke, nadovezuju se Kostrena, Bakar i Kraljevica. Duga je tradicija pomorstva i ribarstva u tom kraju, pa su im sve tri destinacije posvetile i interpretacijske centre.

KOSTRENAIz Kostrene su potekli brojni kapetani i vratili se sa začinima i namirnicama koje su im se negdje daleko svidjele. Kostrenski restorani Anić, Green garden, konoba More, Paris i Vidikovac posvetili su kapetanima posebna jela na svojim menijima. Svi kostrenski restorani nude i svoje inačice tradicionalnog jela Lignje na kostrenski s paletom. Na morsku i pomorsku baštinu Kostrene podsjeća i interpretacijski centar Kuća kostrenskih pomoraca

  • Prošećite šetnicom uz more dugačkom 3 km. Uz nju su smješteni restorani Anić, Green garden, konoba More i kafići s prekrasnim pogledom na Kvarnerski zaljev.
  • Restoran Anić na Kapetanskom meniju nudi paletu od 20-ak delicija obojenih tradicijom i okusima Kvarnera - od Pučinske bure na tanjuru, preko Škampi pod jedrima kapetana do Krostate iz brodske kuhinje. U ponudi su i sitna plava i bijela te oborita riba. Posebnu pažnju posvećuju sezonskim namirnicama, a u jesenskom i zimskom periodu kuhaju i riblje brodete i tradicionalne maneštre. 
  • Konoba More u ponudi ima Kostrenske lignje kapetana Ante te niz delicija posvećenih roniocima koji u more ulaze direktno iz njihove konobe. Na konobu se nadovezuje jedan od najstarijih ronilačkih centara na Jadranu, a na to vas u opuštenoj atmosferi podsjećaju i jela pod nazivima Noćni zaron, Tišina na 40 metara i Duboki zaron. Ovisno o ulovu, u ponudi su i razne svježe male i velike ribe.
  • Sva jela restorana Green Garden nose poetske nazive te su okusima i vizualnim prezentacijama povezana s destinacijom. Neka od jela na koja se možete odlučiti, nose primjerice nazive Ispod mriže i masline; Plitica s hridi i pašnjaka; Skuta na buri, kozica na jugu; Boje Bakarskog zaljeva; Pečena hobotnica iz dubina Jadrana; Tuna u kapetanskoj odori; Kapetanova slatka ruta.
  • Restoran Paris je smješten u unutrašnjem dijelu Kostrene. Uz tradicionalne Lignje "na saft" s palentom, na njegovom Kapetanskom meniju, našli su se primjerice Mrkači salata na focacci; Tuna na salsi; Kostrenska torta na posteljici pekmeza od smokve.
  • Taverna Vidikovac, smjestila se uz cestu, s prekrasnim pogledom na Bakarski zaljev. Pored niza domaćih jela iz dnevne ponude, tu su i različite vrste brudeta. Među njima kostrenski brudet sa sipama, uz koji se nudi i tradicionalni Bakarski baškot.
  • Probajte proizvode biljke iz krilatice  "zdravi k'o dren".  Iznad Kostrene, na području poljoprivrednog gospodarstva OPG "E-Kos" raste ukusna i ljekovita biljka drenjula. Od nje obitelj Egredžija proizvodi likere i džemove koje možete kušati i u pojedinim kostrenskim restoranima.
  • Liker od drenjule nude i u Mosquito Baru, uz niz koktela i napitaka pripremljenih od svježeg voća. 
  • Slastičarna Snjeguljica osmislila je od lokalnih sastojaka okusnu i energetsku bombu Kostrensku tortu, koju možete kupiti kod njih, ali i uživati u njoj u pojedinim kostrenskim restoranima.

 

BAKARdok se vozite prema jugu, pogled će vam privući prekrasni gradić Bakar. Cijela njegova stara jezgra nosi status spomenika kulture. Podzemlje Bakra bogato je brojnim izvorima pitke vode, a na to podsjećaju i javne špine koje su danas objedinjene i na turističkoj mapi Oživljenih bakarskih špina. Ako imate sreće, u Ponikvama u zaleđu Bakra možete doživjeti prirodni krški fenomen jezera koje nastaje i nestaje (sad ga ima, sad ga nema jezero). Duga tradicija ribarstva i pomorstva inspirirali su bakarske ugostitelje na pripremu jela posvećena mornarima.

  • U Mornarskoj gastro priči, možete uživati u restoranima Ribarnica i Bakarskoj konobi. Maneštra od lignje i hobotnice sa lećom i ječmom; Ribice s krumpir salatom ili fažolom; Bakalar na gulaš, lokalna su jela puna okusa. Oba objekta su u vlasništvu ribara, pa se i ponuda mijenja ovisno o dnevnom ulovu. Vikendom se priprema Bakarski brudet, koji se poslužuje u baškotu.
  • Bakarski baškot je suho pecivo prstenastog oblika kojeg su bakarski pomorci nosili na daleka putovanja jer su zadržavali svoj okus i svježinu mjesecima. Koristilo ga se umjesto kruha, kao grickalicu te namočenog u crno vino. Danas ga možete nabaviti u bakarskoj pekari Bakarski baškot, takozvanoj Baškotarni, ali i pronaći na jesenjim menijima uz brudet u restoranima Ribarnica, Bakarska konoba i Vidikovac te uz sezonsku juhu restorana Green garden.
  • Iznad Bakarskog zaljeva, na strmoj padini koja se proteže podno Praputnjaka nalaze se Bakarske prezidi – takala na kojima se uzgaja grožđe za pjenušavo vino Bakarska vodica. Bakarska vodica je nadahnuto francuskim pjenušcima 18. stoljeća, a danas ga proizvodi Poljoprivredna zadruga Dolčina iz Praputnjaka. U njemu možete uživati i u restoranima Ribarnica i Bakarska konoba. 
  • Bakarska torta - slatki okus plemićke prošlosti. Još sredinom 19. stoljeća, bakarski patriciji uživali su u raskošnoj, ali laganoj torti s kremom od oraha – tada rijetkom i skupocjenom namirnicom. Recept se prenosio generacijama, a sada je, u suradnji TZ Grada Bakra i Pekare Vrbnik, oživljen iz 150 godina stare obiteljske bilježnice Robertijevih.
    Zasladite šetnju Bakrom zalogajem koji vjerno čuva slatku aromu bogate bakarske prošlosti.
  • Prošećite uz Oživljene bakarske špine.

🚢 KRALJEVICA – tunere, dvorac Nova Kraljevica i farma magaraca samo su dio turističkih aduta Kraljevice i njezine okolice. Duga tradicija brodogradnje inspirirala je ugostitelje da u svoju ponudu uvrste i Jela sa škvera.

  • Tunere su 16 metara visoke drvene osmatračnice iznad mora. Na njima su ribari kroz povijest čekali da tune uđu u Bakarski zaljev i povikom signalizirali onima na obali da je vrijeme za lov. Lov tuna je živjelo čitavo mjesto Bakarac. 
  • Tunere možete promatrati i iz konobe Portić u kojoj su im posvetili svoje jelo tuna na brudet s palentom. Pod nazivom Jela sa škvera kriju se kod njih inćuni i srdele s krumpir salatom. U konobi pod mrežama, možete uživati u ribama iz dnevnog ulova. 
  • Konoba Fran Krsto Frankopan smještena je u dvorcu Nova Kraljevica. Uz tunu koja je simbol kraja, nudi i druge riblje i mesne delicije među kojima je i priprema jela pod pekom. Konoba u svojoj ponudi ima i dvije craft pive Škveranku i Gajetansku. Gajetanska je dobila ime po groti u uvali Carovo, a Škveranka je svojevrsna zahvala svim ženama koje su radni vijek provele u škveru. U dijelu jelovnika Jela sa škvera nude tradicionalne marende. 
  • Dvorac Nova Kraljevica prekrasno je zdanje koje je bilo rezidencijalna palača plemićkih obitelji Zrinski i Frankopan, a po legendi je mjesto kovanja Urote zrinsko-frankopanske. Danas su u njemu Posjetiteljski i Interpretacijski centar Kraljevica te Mali muzej ribarstva i brodogradnje Kraljevica. 
  • Iznad Kraljevice, u Šmriki, s prekrasnim pogledom na Kvarner, smjestila se Farma magaraca. Uz brojne aktivnosti s magarcima koje vesele velike i male, možzete kušati i magareće mlijeko OPG-a Lucić

 

Kako koristiti kratki vodič?

  1. Kreirajte vlastiti gastro itinerar temeljem prijedloga koji su vas privukli.
  2. Procijenite koliko vam dana treba za u praksi doživjeti mozaika okusa Rijeke i Riječkog prstena.   
  3. Smještaj po svojoj mjeri možete pronaći na https://visitrijeka.hr/smjestaj/  . Posebno preporučamo hotele grupacije Jadran hoteli Rijeka, Hilton Costabela te Botel Marina koji i sami imaju ponudu uključenu u projekt Mozaik okusa.
  4. Doživite okuse povezane s prirodom i baštinom.
  5. Ako želite svoj doživljaj spojiti s drugima, na društvenim mrežama koristite #MozaikOkusa

Rijeka i Riječki prsten su dio Kvarnera, a samim time i Europske regije gastronomije za 2026. godinu.

Fotografije: turističke zajednice Rijeke i Riječkog prstena; Gastronaut.

Povezane stranice:

Mozaik okusa

Mozaik doživljaja