Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Smješten na sjeverozapadu Afrike, Maroko s Tunisom i Alžirom čini zemlje Magreba. Ova zemlja omeđena Atlantskim oceanom, Mediteranom i Saharom bila je nedavno domaćin svjetskog kongresa turističkih novinara i pisaca o turizmu – FIJET-a. Kako sam imala čast biti u delegaciji FIJET-a Croatia predvođenim članicom izvršnog odbora FIJET-a, Tinom Eterović Čubrilo, iskoristila sam priliku za upoznavanje s marokanskom gastronomijom  CasablanciMarrakechu Atlasu nad njime. Uz program koji se odvijao u hotelima Golden Tulip Farah i Golden Tulip Rawabi, domaćini su se potrudili da sudionike kongresa upoznaju s bogatom povijesti Maroka koja se reflektira i u brojnim marokanskim specijalitetima.

berberska otvorena kuhinja

Casablanca - štand sa voćem

Obroci su bili uglavnom posluženi za velikim buffet stolovima na kojima su se redali brojni specijaliteti od janjetine i piletine, tikvice i patlidžani na desetine načina, a kao dodatak mnogim jelima koriste se masline. Kao prilog, osim kuskusa, često se poslužuje slanutak i bamija. Marokanci su i majstori specijaliteta s tijestom, posebice od tankih kora pa jedan od sljedova često čine svojevrsne pite u kojima su odlično pomireni meso, povrće i koštunjavo voće. Jedan od osnovnih začina je sezam, a bez obzira radi li seo glavnom jelu ili desertu poprilično se koriste papar, kumin, šafran, đumbir, paprika i cimet. Tijekom jela poslužiti će vas vodom, potom Colom ili Spriteom, a na završetku jela slijedi nacionalno piće – čaj od mente.

Kuskus je najraširenije jelo, za vrijeme ručka ga se spravlja s mesom i povrćem, a za večeru obično ide njegova slatka varijanta – s grožđicama i koštunjavim voćem. Kako se kuskus može nabaviti i u našim bolje opskrbljenim dućanima, predlažemo vam da probate Kuskus s janjetinom i Kuskus s povrćem.

pilići u žutom šafranu

Obroci su ujedno i društveni doživljaji te se najčešće jede za okruglim stolovima. Obrok obično započinje toplim i hladnim salatama, nastavlja se glavnim jelom – najčešće janjetinom ili piletinom s kus kusom i povrćem te završava slatkim. U domaćim ambijentima, svi se poslužuju iz iste zdjele i nije običaj da svatko ima svoj tanjur. Svečanije večere prati muzika, pravi ritam tam-tama s malim bubnjevima, udaraljkama, zvečkama i defovima.
Autohtoni proizvod Maroka, kojeg nema nigdje drugdje u svijetu je arganovo ulje. Stabla argana uspijevaju na padinama Atlasa, blizu Agadira i potrebno je 20 sati „ručnog“ rada da bi se proizvela litra arganovog ulja. Arganovo ulje proizvode u svojim zajednicama žene Berbera, a argan se smatra jednim od najjačih poznatih antioksidanta. U sebi sadrži duplo više vitamina E od maslinovog ulja. Koristi se kao začin koji jelu daje poseban štih te u kozmetičkoj industriji. Bočica arganovog ulja od 2 dl u Maroku stoji oko 20 eura, a ukoliko ga se kupuje u nekom od specijaliziranih dućana van Maroka, cijena se višestruko uvećava.
U Maroko su investirali gotovo svi veliki svjetski hotelski lanci, tako da je komfor koji se pruža turistima izjednačen s ponudom tih hotela bilo gdje u svijetu.
Totalni kontrast turističkim oazama su prašnjave ulice, suk i medina Marrakecha u kojima kao da je vrijeme stalo prije dva tisućljeća. Žene i muškarci su zamotani, orijentalni začini osjećaju se u zraku, a brojni trgovci nude tkanine, tepihe, nakit. Pri kupovini je obavezno cjenkanje kojim možete cijenu spustiti na jednu desetinu početne. Ukoliko prihvatite prvu ponuđenu cijenu uvrijediti ćete trgovca. Na glavnom velikom trgu El Jeem Fina u Marrakechu i danas fakiri svojim frulicama izvode ples sa zmijama, dresirani majmuni izvode predstave i na desetke raznih zabavljača nastoji zaraditi svojim nastupima, jer jedno slikanje s njima košta 1-2 eura. Iznad Marrakecha, uzdižu se planine Atlasa naseljene berberima, a na 70-km udaljenosti od Marrakecha nalazi se Toubkal National Park u kome je osmišljena široka ponuda za turiste u sklopu Eco adventure parka Terres d'Amanar.

suk u Kasablanki

štand sa sušenim voćem na trgu El Jeem Fina

štand s kuhanim puževima na trgu El Jeem Fina

vruće lepinje na tržnici u Casablanci

začinsko bilje i dr.

Casablanci su se s orijentalnim običajima spojili mediteranska klima i temperament. Kako je Casablanca primarno poslovni grad, turizam i cjenjkanje nisu toliko uobičajeni kao u Marrakechu. Ona je ujedno i najveća luka Maroka te često odredište velikih crusera. Najpoznatija znamenitost Casablance je džamija Hassana II koja je po veličini druga najveća vjerska građevina na svijetu. Nekoliko kilometara udaljen od živopisnog bazara Medine u kome kao da je vrijeme davno stalo, u Casablanci se nalazi i četvrti na svijetu po veličini šoping i multimedijalni centar Morocco Mall, u kojem su sa svojim dućanima prisutni gotovo svi najpoznatiji svjetski brendovi. Casablanca danas nema gotovo nikakve veze s kultnim filmom Casablanca, ali se dah atmosfere toga doba može osjetiti u Rick’s Café-u Casablanca koji je tim filmom inspiriran. Ako želite otići u Maroko, naše turističke agencije nude sedmodnevne aranžmane obilaska kraljevskih gradova, iako danas možete napraviti i vlastiti plan puta i u Maroku izvršiti većinu rezervacija preko Interneta. 

Budućim putnicima u Maroko, preporučamo site-ove: 
Visit Morocco
Morocco Time 
Lonely Planet

i dokumentarne filmove:
The Kingdom of Morocco BBC Documentary
Morocco Travel Guide
Travel trip morocco 

Više o marokanskoj kuhinji možete naći na slijedećim linkovima:
Morocco Discovery Travel (Moroccan Cuisine 1)
Morocco Discovery Travel (Moroccan Cuisine 2)
www.africa.upenn.edu/Cookbook/Morocco.html

a o arganovom ulju na: www.jenreviews.com/argan-oil/ .

tekst: Karin Mimica
foto: Ančica Jurković