Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Taste of Vitality - program za novinare 2025.

Organizatori: Tustička zajednica Grada Malog Lošinja; Abisal - Gastronaut;  Lošinj Hotels & Villas.

Suorganizatori Turistička zajednica Kvarnera - Kvarner je europska prijestolnica gastronomije 2026.
ugostiteljski objekti: Artatore, Baracuda, Borik Mediterranean BarBreakfast Club Lošinj, Diana Steakhouse, Deveron, Moby Dick, Noštromo, Papa Bepi, Ridimutak beach, Silvana, Veli žal, Za kantuni; Drago distribucija; Muzej Apoksiomena; Miomirisni vrt.

Hashtag projekta: #TasteofVitality

Lošinj, otok vitalnosti je već 140 godina prepoznat kao turistička i zdravstvena destinacija na koju se gosti dolaze regenerirati. Tome doprinosi više od 200 sunčanih dana godišnje, zrak i more prve kakvoće, 280 km pješačkih i biciklističkih staza, 200 vrsta ljekovitog bilja koje samoniklo raste, a danas i suvremene wellness oaze te ugostiteljska ponuda s lokalnim delacijama u funkciji vitalnosti. Miomirisno začinsko bilje, ribe, rakovi i školjke iz Lošinjskog akvatorija te otočna divljač i janjetina, u središtu su njihove gastronomske priče.

Ugostiteljska ponuda s delicijama čije su recepture i postupci pripreme nadgledani od strane nutrcioniste, a  sastoje se od namirnica bogatih hranjivim tvarima, pripremljenih na načine da što bolje sačuvaju svoja nutritivna svojstva te u omjerima koji podržavaju opću dobrobit i razinu energije, sastavni je dio brenda Lošinja kao otoka vitalnosti. Oznake Taste of Vitality, osvojilo je ukupno 60-ak delicija iz ponuda lošinjskih restorana.

Taste of Vitality - program za novinare 28.-30. travnja 2025.

Ponedjeljak 28. travnja 2025.

Predlažemo dolazak trajektom Valbiska (lokacija) - Merag s polaskom u 12:15 h. Trajekt vozi s Krka na Cres, a Cres je mostom povezan s Lošinjem.

14:00 h okupljanje u restoranu Artatore Janja, lokacija, domaćini: obitelj Zabavnik - Kovačević.
Taste of Vitality:  Juha od rakova; Salata od rakovice; Škampi s polentom; Otočna janjetina "pod teću"; Sorbet od limuna s lošinjskom mirtom. Gastronomsku ponudu prate vina vinarije Pilato i Drago distribucije: pjenušac Rose vinarije Kolarić - Coletti; Malvazija Pilato; Plavac mali vinarije Katunar.

15:15 h konoba Silvana, lokacija, domaćini: obitelj Magazin.
Taste of Vitality:  Rakovica; Lignje na brudet s palentom; Pečena janjetina s krumpirom; Škampi na buzaru s palentom. Gastronomsku ponudu prate vina vinarije Pilato.

16 h Papa Bepi, lokacija, domaćini: obitelj Soldo - Knežević.
Taste of Vitality:  Janjetina (otočka) ispod peke s povrćem ispod peke; Školjke  na buzaru; Pljukanci Amalfi u umaku od rajčica s lošinjski biljem i bademima. Gastronomsku ponudu prate vina vinarije Deklić.

17h smještaj u hotel Aurora, lokacija

Oko 18:45 h šetnja do restorana Veli žal.


19:00 h Veli žal, lokacija
Taste of Vitality:  Salata od hobotnice; Ceviche od brancina s quinoom; Brancin na žaru s blitvom i krumpirom. Gastronomsku ponudu prate vina vinarije Šipun iz Vrbnika s otoka Krka, koja će nam prezentirati vlasnik vinarije Ivica Dobrinčić.


20:00 h Borik Mediterranean Bar, lokacija
Taste of Vitality:  Tuna steak; Marinirani ražnjići od kozica; Carpaccio od boškarina. Gastronomsku ponudu prate vina vinarije Šipun iz Vrbnika s otoka Krka, koja će nam prezentirati vlasnik vinarije Ivica Dobrinčić.
 – u nastavku party i druženje s domaćinima iz Lošinj Hotels & Villas uz koktele na bazi limonchela i pelinkovca u suradnji s njihovim partnerom, distributerom pića Stock.

Utorak 29.04.2025. – organizirani prijevoz, autobus kreće u 09:00h.


09:20h Breakfast Club Lošinj, lokacija, domaćin: Martina Perić.
Taste of Vitality: kulinarske fuzije s lošinjskim travama: Shakshuka; Green poširana jaja; Lofty Peach.

10:00 h Muzej Apoksiomena, lokacija; Prezentacija – Dalibor Cvitković – direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja: Lošinj 140 godina priča koja traje / Od klimatskog lječilišta do prve zelene destinacije Mediterana. Predstavljanje projekta Kvarner europska prijestolnica gastronomije 2026. Obilazak Muzeja Apoksiomena, jedinstvenog među muzejima jer je posvećeno samo jednom artefaktu – brončanom kipu Apoksiomena, jednom od najbolje očuvanih antičkih bronci na svijetu.


11:40 h  Deveron, lokacija, domaćin: Ivan Milanović.
Taste of Vitality: Rolana hobotnica; Krem juha od rakova; Gulaš od cresko-lošinjske divljači; Ravioli punjeni capesantama i kozicama u umaku s botargom; Salata od voća, povrća i lošinjskog koštunjavog voća. Gastronomsku ponudu prate Rose, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Graševina, Anđeo s greškom crni vinarije Apolitico.


12:40 h Moby Dick, lokacija, domaćin: Petar Goleš.
Taste of Vitality:  Napitci za vitalnost – Sumer Tonic; After; Red Lava; Green Monster; Exhaustion Fighter.

Oko 13:20 h Baracuda, lokacija, domaćin: Neven Klanac.
Taste of Vitality:  Carpaccio od zubaca; Sirovi lošinjski škampi; Paleta morskih delicija i tekstura; Riblji brodet na otočki; Domaći pljukanci s plodovima mora. Gastronomsku ponudu prate Malvazija vinarije Benvenuti i Rose vinarije Galić.


14:10 h  Noštromo, lokacija, domaćin: Mario Pejić.
Taste of Vitality:  Salata od hobotnice; Pljukanci sa kozicama i tikvicama; Ragu od otočke divljači; Odrezak od tune sa sotiranim povrćem;  Lignje na brodet sa začinskim biljem i palentom; Riba u soli na lošinjski način;  Smokve u prošeku s kremom od sira i keksom od badema.  Gastronomsku ponudu prate vina vinarije Deklić i Drago distribucija: vina vinarije Juričić.

oko 15:30 h Diana Steakhouse, lokacija
Taste of Vitality:  Nonina maneštra; Caesar salata; Beef tagliata na rukoli. Gastronomsku ponudu prate vina vinarije Šipun iz Vrbnika s otoka Krka, koja će nam prezentirati vlasnik vinarije Ivica Dobrinčić.

Slobodno vrijeme 16:30 h – 19:30 h za wellness u Aura Botanical Spa hotela Aurora, šetnju, što kome paše.

19:30 h polazak autobusa ispred hotela.


20:00 h Za kantuni, lokacija, domaćin: chef Miro Biondić.
Taste of Vitality: Morožin s otočnom skutom; Tartar od plavorepe tune s divljim šparogama; Tagliata od boškarina; Mladi pivac na žaru; Peka s mladim creskim jelenom. Gastronomsku ponudu prati Drago distribucija: vina vinarije Valenta i Syrah vinarije Komadina.

22:30 h polazak autobusa s autobusne stanice prema hotelu.


Srijeda 30.04.2025.

Oko 9:20 h polazak vlastitim vozilima prema Miomirisnom vrtu.

09:30 h Miomirisni vrt, upoznavanje s lošinjskim miomirisnim biljem i radionica s chefom Adrijanom Nikolićem.

30 min vožnje do Ridimutka. 

Oko 11:30 h Ridimutak beach, lokacija, domaćin: Martin Crneković.
Taste of Vitality:  Avokado s lošinjskim biljem i cvijetom bosiljka; BURRATA s breskovom, lošinjskim medom i mentom; Trgana creska janjetina u tacosu. Gastronomsku ponudu prate vina vinarije Sosich iz Vižinade.

Chillanje na Ridimutku do oko 13 h, kada treba kreuti prema trajektu koji iz Meraga kreće u 14:30 h.

Organizatori zadržavaju pravo manjih izmjena programa.

Projekt Taste od Vitality provodi Turistička zajednica Malog Lošinja na čelu s direktorom Daliborom Cvitkovićem, u suradnji s Abisalom - Klub Gastronaut na čelu s prof. Karin Mimicom, voditeljicom projekta te s lošinjskim ugostiteljima. Za nutricionistički dio zadužena je mag. nutr. Diana Gluhak Spajić, autorica međunarodno nagrađenog Healthy meal standarda.

U projektu sudjeluju ugostiteljski objekti: Artatore, Baracuda, Borik Mediterranean BarBora Bar, Breakfast Club Lošinj, Corrado, Diana Steakhouse, Deveron, Mare, Moby Dick, Noštromo, Papa Bepi, Ridimutak beach, Silvana, Veli žal i Za kantuni.

Fotografije certificiranih Taste of Vitality jela su na stranicama Turističke zajednice.

Listu svih certificiranih jela, možete pronaći i na  Gastronautu.