Najveća hrvatska baza restorana i recepata

U organizaciji Udruge šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija ŠKMER, u Dubrovniku se u predivnom Royal Hotels & Resort Dubrovnik, od 6. - 10. veljače 2024. održava Dubrovnik Royal Gourmet - natjecanja kuhara, konobara, barmena, barista, pizzaiola i restorana.

Riječ je o još jednom međunarodnom natjecanju i gastro festivalu uz Biser mora i Grand Gourmet, kojim ŠKMER, međunarodna udruga sa sjedištem u Splitu, objedinjuje promociju ugostiteljskih zanimanja, natjecanja u znanjima i vještinama profesionalaca i ugostiteljskih škola te se najavljuju najnoviji trendovi.  Naime, uz natjecanja, održavat će se master classovi renomiranih chefova, barmena, barista i HoReCa stručnjaka, kao i prezentacije posebnih proizvoda kojima se optimizira poslovanje u sezoni, a sve će biti otvoreno za publiku.


„Kako bismo promovirali ugostiteljska zanimanja, približili nove trendove i pobudili inspiraciju za pripremu nove turističke sezone profesionalcima s područja Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, pokrenuli smo s našim partnerima ovaj festival. ŠKMER gotovo 20 organizira međunarodno prepoznate manifestacije,  a namjera je predstaviti Dubrovnik te omogućiti natjecanje i stjecanje novih znanja i vještina u turistički atraktivnoj destinaciji u susret predstojećoj turističkoj sezoni. Edukaciju su namijenjene chefovima, konobarima, barmenima, baristima, voditeljima restorana, F&B managerima, strukovnim nastavnicima, učenicima, kao i drugim zainteresiranim profesionalcima. Očekujemo po najavama u ovom trenutku više od 10 zemalja, preko 100 natjecatelja, te 400 sudionika“ – najavila je Alma Harašić Bremec, organizatorica  1. Dubrovnik Royal Gourmeta.


Festival se održava uz potporu Turističke zajednica Grada Dubrovnika, Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije, Royal Hotels & Resort Dubrovnik i Hrvatske gospodarske komore.


Između ostalog, održat će se master classovi na temu u svijetu sve popularnijih bezalkoholnih barskih mješavina  te Vegan & low ABV (nisko alkoholnih koktela). Vodi ih Marijan Maksan koji je postao poznat kao jedan od glavnih aktera domaće craft barmenske scene, posebice u zagrebačkim Dežman barovima koji su transformirali barsku kulturu i izvan Hrvatske.


Iz Austrije s edukacijama o Michelin stars jelima stiže renomirani kuhar Gottfried Bachler. Jedan od austrijskog Gault&Millau dobrano hvaljenih chefova koji je godinama vodio vrhunski a la carte restoran u Althofenu u Koruškoj.
Na festival iz Albanije dolazi kuharski virtuoz Sokol Prenga, jedan od vodećih chefova svoje zemlje, promotor tamošnje nacionalne gastronomije te poznato televizijsko lice, posebice kao član žirija na Master chef Albanija. Njegova kulinarske kreacije koje predstavlja na ŠKMER-ovim festivalima izniman su spoj fine dininga i originalnosti koje je gradio radeći u vrhunskim restoranima diljem Europe.
Legendarni Stevo Karapandža održat će majstorsku radionicu o rezanju pršuta i prenijeti, između ostalog, svoja iskustva i znanja o posluživanju, karakteristikama i odabiru ove namirnice za hotelske sustave koje je vodio, kao i obiteljske restorane.


Neće izostati ni edukacije o craft ginovima koje će voditi u svijetu nagrađivani tim vrgorske Poetice, a pokazat će kako proizvod od autohtonih sastojaka mogu zanatsku destileriju pretvoriti u svjetski brend. Pored navedenog, održat će se radionice o morskim proizvodima za sezonu, začinima i začinskim mješavinama bez štetnih dodataka, premium vrhnjima za restoranske deserte.
" Samo uz neprestano učenje i razmjenu iskustava možemo pratiti korak s trendovima i konkurencijom, te ostaviti zapažene rezultate i biti prepoznatljiv i poželjan dionik u turističkom sektoru. Stoga su sva natjecanja i edukacije otvorene za javnost i besplatne. No, kako broj mjesta ograničen, potrebno je prijaviti se preko obrasca na našoj  web stranici " – dodala je Harašić Bremec.
Kuhari se natječu u pripremi glavnih jela (piletina, riba, vegansko), rižotima i desertima, a tu je zasebna kategorija natjecanja za pizzaiole. Konobari će se okušati u dvjema kategorijama; Priprema i posluživanje tartara uz sljubljivanje i posluživanje vina te Prepoznavanje 10 alkoholnih pića po mirisu i slaganju osam oblika od platnenih ubrusa.
U kategoriji Chefs Table dvočlani timovi  kuhara i konobara međunarodnom ocjenjivačkom sudu će se predstaviti pripremom jela i posluživanjem gostiju, a barmeni u kategoriji pripremi long drinka te ABV i bezalkoholnih mješavina. Baristi imaju priliku natjecati se u latte artu i pripremi alkoholnih koktela na bazi kave.

Detaljnije informacije o prijavama, smještaju i natjecateljskim kategorijama su na ovom linku.
Oni koji žele sudjelovati na edukacijama mogu se prijaviti mailom na info@skmer.hr.

PROGRAM DUBROVNIK ROYAL GOURMETA:
6. 2. 2024. – UTORAK
15:00 Registracija natjecatelja & Sastanak stručnih žirija
7.2. 2024. – SRIJEDA
09:00 Otvaranje Dubrovnik Royal Gourmeta
10:00 – 17:00 Master classovi / radionice / edukacije
10:00 – 17:00 Festival gastronomije s predstavljanjima HORECA izlagača
11:00 – 18:00 Natjecanje: natjecanje konobara i Chef's table
19:00 Proglašenje pobjednika & Medal ceremony

8. 2. 2024. – ČETVRTAK
10:00 – 18:00 Natjecanje chefova, Chef's table, pizza majstora i barista
10:00 – 17:00 Master classovi / radionice / edukacije
10:00 – 17:00 Festival gastronomije s predstavljanjima HORECA izlagača
19:00 Proglašenje pobjednika & Medal ceremony
9. 2. 2024. – PETAK
10:00 – 17:00 Master classovi / radionice / edukacije
10:00 – 17:00 Festival gastronomije s predstavljanjima HORECA izlagača
10:00 – 18:00 Natjecanje chefova, Chef's table i barmena
19:00 Proglašenje pobjednika & Medal ceremony

10. 2. 2024. – SUBOTA
Razgledavanje Dubrovnika & Gastro šetnja

FOTO: ŠKMER