Najveća hrvatska baza restorana i recepata

U okviru međunarodnog turističkog poslovnog sajma i konferencije te Beogradskog turističkog i MICE foruma održanih 21.-23. studenog 2023. proglašeni su dobitnici statua i povelja Turistička prizma u akciji “Za novu kvalitetu u turizmu”.


Dvije Turističke prizme dolaze u Hrvatsku, a dobitnici su u Biograd na moru u kategoriji Nautički turizam i Daruvarske toplice u kategoriji Zdravstveni turizam.


Međunarodni žiri, koji čine turistički novinari, je ove godine odlučio da u akciji  “Za novu kvalitetu u turizmu” dodjeli svega deset  priznanja što najbolje govori o veoma oštroj selekciji i namjeri da akciju zadrže kao i do sada na visokom nivou.

Nagrađeni po kategorijama:
Kategorija - DMO - Organizacija za upravljanje destinacijom Prizme su dobile turističke organizacije Grada Novog Sada i Općine Kotor, kao i Turistička zajednica Kantona Sarajevo.
Kategorija - Zdravstveni turizam Daruvarske Toplice, Hrvatska
Kategorija – Wellness i Spa centri i hoteli Hotel Borovi, Sjenica, Srbija
Kategorija - Nautički turizam Biograd na moru, Hrvatska
Kategorija – Poslovni hoteli Hotel "Jelena", Banja Luka, BiH
Kategorija – Mali  hoteli Hotel Rozka, Krvavec, Slovenija
Kategorija - Manifestacijski turizam Turistička organizacija općine Kučevo, Srbija
Kategorija - Prateće djelatnosti, usluge i proizvodi u turizmu Info centar SOS Proteus, Kranj, Slovenija.


Obrazloženje nagrade za Turističku zajednicu Biograd na moru, u kategoriji Nautika, koju je preuzela direktorica TZ Nives Jeličić:
"Biograd na Moru je poznati turistički i nautički centar, smješten u samom srcu Jadranske obale koji ima dvije moderne marine: Marina Kornati i Marina Šangulin sa preko 1.000 vezova.
Grad je to po mjeri čovjeka, s obzirom na položaj marina koje se nalaze u samom centru grada,  turistička sezona traje cijelu godinu.
Budući je u Biogradu izgrađena prva marina, smatramo Biograd kolijevkom nautičkog turizma u Hrvatskoj.
Idealna je polazišna točka za istraživanje okruženja, prelijepih destinacija.
Kako je ovo najrazvedeniji dio Jadranskog mora u kojem se svojom ljepotom izdvajaju Nacionalni park Kornati s više od 150 otoka, otočića i hridi, te odmah do njega park prirode Telašćica, jedna je od najatraktivnijih svjetskih destinacija za jedrenje. U blizini su i NP Krka, PP Vransko jezero, PP Telašćica, Paklenica, ali i veća središta poput Zadra, Šibenika ili Splita. Svatko tko dođe u Biograd može se već u interaktivnom centru Biosfera upoznati sa ljepotama i aktivnostima u okolnim nacionalnim parkovima i parkovima prirode.
Zanimanje velikog broja gostiju plijeni aquapark Dalmaland koji je podijeljen u 4 cjeline gdje svatko može pronaći nešto za sebe.
Nautički turizam u Biogradu predstavlja perspektivan oblik turističke ponude koja je u stalnom porastu, a temelji se na prirodnim resursima, razvedenoj obali te čistom moru pa je upravo zahvaljujući nautičkom potencijalu grada postao centar razvoja nautičkog turizma.
Iz godine u godinu ulaže se u razvoj marina uz poseban naglasak na održivost i ekologiju, pa biogradske marine već godinama imaju međunarodnu Plavu zastavu koja je pokazatelj visokog standarda u zaštiti mora i obala.
Biograd Boat Show vrhunska je međunarodno prepoznata manifestacija i središnje mjesto okupljanja ključnih segmenata hrvatske nautičke industrije, čime se Biograd iz godine u godinu potvrđuje kao nautičko središte Jadrana. Zahvaljujući terminu održavanja krajem listopada, sajam doprinosi poboljšanju nautičke ponude i produženju turističke sezone koju u Biogradu tradicionalno otvaraju i zatvaraju nautičari.

Turistička zajednica grada Biograda aktivno koordinira i doprinosi specijaliziranoj ponudi za nautičare suorganizacijom brojnih tematskih manifestacija i radom na kvaliteti sadržaja. Svojim aktivnostima, tematskim sadržajima i uslugama za nautičare, produljuju njihov boravak u Biogradu, istovremeno kreirajući od Biograda polazišna točku punu informacija i mogućnosti posjeta atraktivnim lokacijama koje ga okružuju.  
Svojim kontinuiranim radnom, aktivnostima i koordinacijom se svim čimbenicima u gradu koji čine od Biograda aktivnu nautičku destinaciju, zaslužuju nagradu Turistička prizma Nova kvaliteta u turizmu u kategoriji Nautika."

Nagradu za kvalitetu i inovativnost u kategoriji Zdravstveni turizam preuzeo je za Daruvarske toplice ravnatelj Ratko Vuković. Daruvarskim toplicama je nedavno na Danima hrvatskog turizma u Rovinju, uručena i prva nagrada na nacionalnoj razini - pobjednik u kategoriji zdravstvenog turizma.