Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Piše: Krešimir Frankić

Okusi i mirisi Tunisa: kulinarsko putovanje po blistavoj tradiciji

U sklopu FIJET Akademije za mlade novinare imali smo priliku posjetiti Tunis. Smješten na obali Sredozemnog mora, Tunis svoje posjetitelje osvaja ne samo prekrasnim plažama i povijesnim lokalitetima, već i bogatstvom okusa i mirisa koje nudi njegova kulinarska scena. Tuniska kuhinja predstavlja izvanredan spoj mediteranske i afričke kulinarske baštine, obogaćene raznolikim okusima, mirisima i začinima. Ova jedinstvena kuhinja odražava povijest i geografski položaj Tunisa a karakterizira ju jednostavnost pripreme, pa tako mnoga jela odražavaju autentičan okus tradicionalne tunižanske kuhinje. Tuniska kuhinja nije samo hrana, već i izraz bogate kulture, gostoprimstva i strasti prema začinima, čineći je neodoljivom za sve ljubitelje gastronomskih doživljaja.

 

Harisa – ljuta kraljica tuniske kuhinje

Harisa je pikantna mješavina koja predstavlja ključni sastojak u tuniskoj i sjevernoafričkoj kuhinji. Ovaj začin donosi karakterističnu pikantnost i bogatstvo okusa mnogim jelima. Harisa nije samo začin, već i esencijalni dio kulturne baštine, te se upotrebljava na mnogo različitih načina. Može ga se koristiti kao dodatak jelima, posebno mesu, ribi, tajinima, i povrću te za pripremu začinjenih umaka. Tuniska najpoznatija ljuta juha "Harira" ili "Chorba," često se priprema u tuniskoj kuhinji kako bi se zadovoljili ljubitelji začinjene hrane. Ovo jelo nudi pravi eksploziju okusa i aromatičnih začina a za pripremu se uobičajeno koristi janjetina, piletina ili govedina kao i tuna. Harira se često poslužuje uz kriške kruha ili krekera, a neki dodaju i svježi sok od limete kako bi joj dali dodatnu svježinu. Kao takva, predstavlja idealan obrok za osobe koje vole začinjenu hranu.

 

Morena Delikatese: upotreba ribe u tuniskoj kuhinji

Tuniska kuhinja je bogata raznim plodovima mora zahvaljujući svojoj izvanrednoj obali uz Sredozemno more i dugoj ribarskoj tradiciji. Riba igra ključnu ulogu u tuniskoj prehrani i donosi svježe i ukusne okuse na stolove diljem zemlje. Tunižani vole ribu s roštilja; a ova jednostavna, ali ukusna priprema ribe obično uključuje široku paletu ribljih vrsta, uključujući lignje, oslića, oradu i druge morske vrste ribe. Fileti ribe često se koriste u restoranima i kućanstvima diljem Tunisa. Oni se pripremaju na razne načine, bilo prženi na maslacu, kuhani u umacima od maslina, rajčice i kapara ili pečeni s povrćem i začinima. Fileti ribe često se poslužuju s kriškama limete i svježim biljem kako bi se naglasila svježina i jednostavnost ovog jela. Tuna, kao jedna od glavnih plodova Sredozemnog mora, igra značajnu ulogu u tuniskoj kuhinji. S obalom koja se proteže uz Sredozemno more, Tunisko stanovništvo ima pristup svježoj i ukusnoj tuni, te su razvili mnoge načine pripreme ovog dragocjenog morskog ploda.  Tunina Salata (Salatet El Melah) je popularno predjelo u Tunisu. Ova jednostavna, ali ukusna salata priprema se miješanjem konzervirane tune s sokom limete, maslinovim uljem, lukom, kaparima, i svježim peršinom. Salata je često poslužena na kriškama kruha i često se začini harisom, što joj daje blago pikantan okus. Briks s Tunom (Brik a la Tunisienne) je vrsta tijesta punjenog različitim sastojcima, a jedna od popularnih varijanti u Tunisu je brik s tunom. Tijesto se puni tunom, jajetom i kaparima, zatim se prži do zlatno smeđe boje. Ovo jelo često možete naći kao ulični zalogaj na tunižanskim tržnicama. Kuskus, poznato jelo u Tunisu, često se obogaćuje raznim sastojcima, uključujući i tunu. Tuna se može dodati kuskusu kako bi se obogatili okusi i proteini. Obično se miješa s povrćem, začinima i maslinovim uljem kako bi se postigao savršen okus. Tuna je neizostavan sastojak u tuniskoj kuhinji, dodajući bogatstvo okusa i teksture mnogim jelima. Svježa tuna iz Sredozemnog mora čini jela još ukusnijima, čineći Tunisko kulinarstvo neodoljivim za sve ljubitelje morske hrane.

 

Svježe voće: osvježavajući završetak tuniskog obroka

U Tuniskoj kuhinji, deserti često kombiniraju svježe voće s bogatstvom mediteranskih okusa i mirisa. Svježe voće često se poslužuje nakon obroka, donoseći prirodnu slatkoću i osvježenje. Datulje su jedno od najomiljenijih voća u Tunisu; često se jedu same, nakon obroka, pružajući prirodnu slatkoću i energiju. Lubenica je simbol ljeta u Tunisu; ovo sočno voće, bogato vodom, često se poslužuje hladno i narezano na kockice. Osigurava trenutačnu osvježenje i često se koristi kao desert nakon teških obroka. Dinje se također često poslužuju svježe, narezane na kriške. Grožđe je također popularno voće u Tunisu. Osim što se konzumira svježe, grožđe se često koristi za pripremu voćnih salata. Varijacije s grožđem uključuju grožđe crne i bijele boje te razne sorte, svaka s vlastitom nijansom okusa. Voće se često poslužuje samostalno ili kao sastojak u voćnim salatama, gdje se kombinira s drugim voćem poput naranča, jabuka i krušaka. Dodajući svježi voćni dodir nakon obroka, Tunižani naglašavaju svoju ljubav prema svježim i sezonskim sastojcima. Ovi deserti pružaju ne samo prirodnu slatkoću već i osvježenje koje je osobito dobrodošlo u toplim tropskim danima Tunisa.

 

Tuniska kuhinja: okusi, mirisi i kulturna raznolikost

Tuniska kuhinja, s bogatstvom okusa, mirisa i kulturne raznolikosti, čini se pravim blagom mediteranskog svijeta. Kroz spoj mediteranskih i afričkih utjecaja, ova kuhinja oduševljava svoje goste raznolikošću i jednostavnošću pripreme, gdje svaki zalogaj priča priču o bogatoj prošlosti i strastvenoj predanosti hrani. Tuniska kuhinja nije samo hrana; ona je izraz bogate kulture, gostoprimstva i strasti prema začinima. Povezuje ljude, premošćuje razlike i podsjeća nas na to kako se zajedništvo i uživanje u hrani mogu proširiti izvan granica. Bilo da ste ljubitelj ljutih okusa, morske hrane ili jednostavnih, ali ukusnih deserta, Tuniska kuhinja nudi niz okusa koji će vas oduševiti. Tuniska kuhinja je pravo gastronomsko putovanje koje privlači sva osjetila i ostavlja neizbrisiv dojam na sve koji je isprobaju. Ova kuhinja svakako zaslužuje svoje mjesto u srcima ljubitelja autentičnih okusa i u svijetu globalne kulinarske raznolikosti.

 

Riba u tuniskoj kuhinji

 

Kuskus kombinacija s mesom (ovčjim kobasicama)

 

Brik s jajima i tunom

 

Harira s tunom