Najveća hrvatska baza restorana i recepata

„Svijetli svojim svjetlom i osvijetli svoj grad!“, moto je Temišvara (Timsoare), jedne od tri ovogodišnje europske prijestolnice kulture (uz Elefsinu u Grčkoj i Veszprém u Mađarskoj), koji se reflektira u brojnim događanjima. Ove godine ih u Temišvaru ima na stotine, oko 30 svakog tjedna.

Temišvar je glavni grad Banata u Rumunjskoj, a bogata povijest ostavila je tragove u preko 10000 arhitektonski zanimljivih zdanja. Zbog arhitektonske baštine iz doba Habsburške monarhije, nazivaju ga danas malim Bečom. Veliku povijesnu ulogu odigrao je i u smjeni političkih orijentacija, jer je upravo iz Temišvara 1989. g. krenula revolucija koja je rezultirala rušenjem vlade diktatora Chausheskog.

Godine 1884. Temišvar je bio prvi grad u kontinentalnoj Europi koji je imao električnu uličnu rasvjetu.

Ove godine možete po trgovima grada razgledati brojne stare tramvaje, a jedan od njih je i domaćin umjetničke instalacije u kojoj se možete provozati po gradu.

Grad je parkova i cvijeća, uz rijeku Begu.


To je multikulturalni grad, pod utjecajem različitih etničkih zajednica, poput njemačkih, mađarskih i srpskih, ali i bugarskih, talijanskih, grčkih i romskih.


Glavna tri trga u Temišvaru, reflektiraju i najvažnije momente njegove povijesti - trgovi Victoriei, Libertății i Unirii. Svi su dio centra grada, koji je i pješačka zona.Trg Pobjede (Piața Victoriei) je glavni trg grada i njegovo središte. Okružen je prekrasnim zgradama koje prikazuju različite arhitektonske stilove. Na trgu se nalazi i rumunjska pravoslavna katederala, impresivna barokna crkva visoka 83 m, koja olakšava snalaženje po gradu. Zeleni, žuti i crveni krovni crijepovi složeni su u eklektičan mozaik očaravajućih geometrijskih uzoraka. Na njoj je i palača Lloyd, a iz nje prema Trgu Slobode vodi  ulica Strada Alba Iulia, natkrivena šarenim kišobranima.

Trg Slobode (Piața Libertății) je poznat po svojoj raskošnoj fontani i prekrasnim baroknim zgradama. Na trgu se također nalazi i Opera Temišvar, a Trg je bio i glavni domaćin Jazz festivala.

 


Trg Unije (Piața Unirii): Smješten okružen zgradama u secesijskom stilu. Središnjim dijlom trga dominira Velika sinagoga, remek-djelo mađarske secesijske arhitekture. Pun je restorana i kafića u kojima možete pod suncobranom uživati u pogledu na fantastičnu arhitekturu. Na njemu je i Muzej umjetnosti.

 

Restorani Temišvara


U Temišvaru smo boravili u vrijeme Jazz festivala.

Pored atraktivnih večernjih jazz koncerata koji su se paralelno održavali na više lokacija, cijeli je grad disao muzikom.

Gotovo svaki mali trg imao je i tijekom dana svoje koncerte, čak je i vinoteka Drink Story prilagodila degustaciju pod vodstvom prof. Sorin Ciutacu – sljubljivanju muzike i vina. Što će se sve dalje događati u Temišvaru, možete pročitati u drugom dijelu teksta, a mi ćemo se prvo pozabaviti ponudom restorana koja važi za cijelu godinu. Svi su u centru grada na ili u blizini tri prethodno navedena trga.

U Lloyd, smještenom na Victoria trgu, stigli smo taman na proslavu 111. rođendana. Uz brojne kreativne delicije, oduševili su nas i sarmama u koje dodaju kopar, a serviraju ih uz tradicionalnu mamaligu - palentu sa sirom.


U Scotland Yardu, u ulici pored Liberty trga, među specijalitetima imaju i pečene kosti koje serviraju s brusketama od češnjaka. Tu je i tradicionalni desert Papanasi.


U nekoliko stotina metara udaljenom Leul de aur za predjelo možete dobiti platu sa 5 vrsta lokalnih sireva i niz lokalnih specijaliteta, a brinu i o ponudi vina od lokalnih sorti.


U In Thime na Union trgu nude brojne kreativne interpretacije lokalnih jela među kojima su i juha od tripica i plata s namazima od povrća. Kada su temperature visoke, teško se odlučiti koju od njihovih 10-ak vrsta limunada naručiti.

Odmah do njega na trgu Liberty je Pepper Steak & Shake sa tartarima serviranim u tortiljama i goveđim obrazima.

 

Događanja koja slijede u kolovozu 2023.


Mjesec kolovoz u Temišvaru - Europskoj prijestolnici kulture 2023.  donosi kulturni program u klasičnim i suvremenim ritmovima, od festivala barokne glazbe, klasičnih orgulja i operete, do radionica tradicionalnih drvodjeljskih zanata, radionica i izvedbi suvremenog plesa te mnoge druge aktivnosti posvećene svim dobnim skupinama, ali posebno onima koji žele istražiti netipične dimenzije timišoarskog kulturnog prostora.

Započet u veljači, ali trajući tijekom kolovoza, CODRU je jedinstven događaj društvene odgovornosti, jedini festival u Rumunjskoj čiji se prihodi preusmjeravaju prema ekološkim uzrocima. Za duboko iskustvo, pozvani ste u Bistra šumu, blizu Temišvara, na festival koji kombinira umjetnost i multikulturalizam, u ekološki prihvatljivom pristupu, kroz koncerte, kazališne predstave, umjetničke instalacije (land art), izvedbe i radionice (keramika, piropigrafija, slikanje na različitim materijalima).
Također, BAROQUE RELOADED, koji je počeo 23. srpnja, nastavlja se u kolovozu u Umjetničkom muzeju u Temišvaru, predstavljajući instalaciju I, HUMAN, potpisnu Saint Machine.

Vraćajući se klasičnoj glazbi, treći koncert na Bega rijeci održat će se 11. kolovoza u 17:00 sati kao dio događanja Barokna Vodena glazba. Koncert će biti izveden s glazbenim instrumentima i kostimima u baroknom stilu, na baroknom brodu koji će ploviti Bega rijekom zajedno s glazbenicima iz Rumunjske, Mađarske i Švicarske, sopranom Narcisom Brumar iz Rumunske narodne opere Timișoara.


Na granici između umjetnosti i znanosti, do kraja kolovoza možete vidjeti Proširenu prirodu u MV Sci Artu, izložbu koja ima za cilj kreativno istražiti, iz suvremene perspektive, naš odnos s prirodom koji se neprestano širi, bilježeći evoluciju krajolika i okoliša, istražujući strahove u vezi s degradacijom okoliša, klimatskim promjenama i prirodnim katastrofama uzrokovanim ljudskim intervencijama, iz perspektive umjetnika Ane Adam, Mateja Bejenaru, Ance Benere & Arnolda Estefana, Gete Bratescu, Dane Catone, Iona Grigorescua, Iosifa Kiralyja, Liliane Mercioiu-Pope, Dana Perjovskog, Marilene Prede-Sanc. Također, do kraja kolovoza možete gledati Ilustrad/as, pogled na žensko stvaralaštvo u suvremenoj španjolskoj ilustraciji, u Bastionu 1, kulturnom projektu koji je predložio HEI-Kuća europskih instituta i provodi Institut Cervantes u Bukureštu, u partnerstvu sa Španjolskim veleposlanstvom u Rumunjskoj.

Iz područja instalacija umjetnosti, 16. kolovoza, između 12:00 i 20:00 sati, održat će se u MX, Muzeju Corneliu Miklosi, Hopeless. Extinction Room, izvedbena zvučna instalacija napravljena od snimki izumrlih i ugroženih vrsta ptica. Kroz zvučni krajolik zvukova ptica, krika i pjesama, razvijenog u suradnji s kompozitoricom AGF (poznatom i kao Antye Greie), troje plesača pričat će priče ovih vrsta.

Do 20. kolovoza možete sudjelovati u kimæra / modul 9 / Coping Mechanisms u Aradskom muzejskom kompleksu, projektu temeljenom na analizi mehanizama suočavanja ili strategijama suočavanja koje ljudi često koriste suočavajući se sa stresom i/ili traumom kako bi im pomogli upravljati bolnim ili teškim emocijama dok istovremeno održavaju svoj emocionalni blagostanak. Također do 20. kolovoza možete gledati u parku Regina Maria (Coronini) prezentaciju zbirke fotografija rezultirane terenskim istraživanjem fotografa Ovidija Micșe iz 2021. godine, koja ilustrira stanje drvenih crkava u Rumunjskoj.

Prelazeći na suvremeni ples, 21. kolovoza održat će se Ljetna škola suvremenog plesa II - Dorian Mallia Lavinia Urcan u Domu mladih. Pod koordinacijom Doriana Mallie i Lavini Urcan, mladi će surađivati kako bi producirali izvedbu na kraju ljetne škole. 30. kolovoza održat će se Izložba diplomiranih studenata Ljetne škole suvremenog plesa na Trgu sv. Jurja. Do sredine kolovoza, tinejdžeri s ranjivim pozadinama moći će sudjelovati u radionicama suvremenog plesa, koje vode Lavinia Urcan i Beatrice Tudor.

Nije u Temišvaru, već u Buzadu, idiličnom selu u blizini Temišvara, između 13. i 19. kolovoza pozvani ste na Muzicon Ljetni kamp, kamp tijekom kojeg se susreće, interagira i stvara 10 glazbenika. Tijekom kampa, formirat će se radne grupe kako bi se proizvela nova glazba do kraja, a posljednjeg dana bit će održana izvedba uživo pred publikom, na kojoj će predstaviti djela koja su napravili tijekom tjedna.

Izložba "Naslijeđe pod svjetlom Timișoare - Paralelne svjetlosti", organizirana u tavanici Bastiona Marije Terezije, dio projekta Spotlight Heritage Timișoara, u partnerstvu s Politehničkim sveučilištem u Temišvaru, održat će se od 12. do 23. kolovoza. U tu svrhu, tavan Bastiona Marije Terezije će prikazivati kulturne naslijeđene predmete iz zbirki Nacionalnog muzeja Banata, ilustrirajući gospodarski, društveni i kulturni život pet povijesnih četvrti Temišoare, zajedno s različitim izvorima sjećanja: fragmentima intervjua i književnim tekstovima (roman, dnevnik, memoari). Iz sektora obrazovanja, Udruga Inicijativa u obrazovanju poziva nastavnike da sudjeluju u programu obuke "Otkrijte okuse STEAM" na Fakultetu fizike Zapadnog sveučilišta u Temišvaru.

Između 25. i 27. kolovoza, krajem mjeseca, pozvani ste sudjelovati u Opernom i Operetnom festivalu - 18. izdanju. U tom smislu, Rumunska nacionalna opera Timișoara nastavlja tradiciju događanja u Ružinom parku, nudeći publici tri posebne ljetne večeri u društvu opere i operetne glazbe kako slijedi: 25. kolovoza, 20:30 - "Aida" Giuseppea Verdija - 26. kolovoza, 20:30 - "Vesela udovica" Franza Lehára i 27. kolovoza, 20:30 - "La Traviata" Giuseppea Verdija.


Bogate programe u rujnu, listopadu, studenom i prosincu možete proučiti na
web stranici: https://timisoara2023.eu/en/.