Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Ima jedan gradić uz rijeku Drinu, na granici Srbije i BiH, u kome se svake godine u srpnju pale vatre na lilama, a suptilni i snažni zvukovi različite glazbe i brojna događanja privuku poklonike kulture i zabave koji su inače udaljeni na stotine kilometara. Grad se tada obuče u lila boju, a stanovnici i gosti opreme lilama (bakljama od trešnjine kore na brezovoj stabljici) te ih skupa pale na livadama i u dvorištima.
Čovjek se oduvijek vezivao uz vatru i pokušavao s njom sklopiti savez osvjetljavao njome mrak, grijao se na nju, pripremao na njoj hranu.  "Igre s vatrom" kojima se pridaju razna simbolična svojstva nalazimo u svim kulturama, a jedan od običaja zadržan u ovom dijelu svijeta je paljenje krijesova uoči početka ljetnog solsticija ili berbe. Pojedini krajevi u kojima se ta tradicija čuva, obojili su ih svojim posebnostima, a jedan od najkvalitetnijih primjera kako na podlozi sačuvanog običaja napraviti vrhunsku suvremenu manifestaciju je LilaLo festival koji se u srpnju održava u Loznici i njezinoj okolici.

Kreativni djelatnici Turističke organizacije Loznice, predvođeni direktoricom Snežanom Perić, stvorili su od njega atraktivnu manifestaciju u kojoj svi umjetnički izražaji mogu naći svoje mjesto.


Ovogodišnji festival objedinio je koncerte Crne mambe, Stefana Milenkovića, Parnog valjka, Buč Kesidija i Artan Lili; Ples za dukat oko vodoskoka Banje Koviljače; Izložbu fotografija “Alžirska Sahara”;  Stand up komediju “Vojvođansko veče” i promatranje zvijezda.

Sam grad Loznica pršti životom i kreativnošću, a okružen je zelenilom u kojem se kriju ostaci povijesti i etno-gastro kutci.

U Banji Koviljači, smješten je elegantan dvorac Kur salon sa prekrasnim parkom i vodoskokom oko koga se pleše. Tu je i Wellnes centar „Kovilje“. Prirodna kozmetika, najviše na bazi smilja, proizvodi se u Loznici u Hedera viti, a isti vlasnici proizvode i brojne slastice.


Nekoliko je kilometara udaljeno  Etno selo Sunčana Reka. Etno selom između izložbi u prirodi, kućica za smještaj i ugostiteljskih objekata slobodno šeću konji i magarci, a među brojnim aktivnostima posjetiteljima se nudi jahanje, vožnja quadovima, čamcima i fijakerima, streličarstvo i paragliding.


U restoranu nude duvan čvarke, pirotsku peglanu kobasicu, kobasice od magarca, Zlatarski sir, savršenu teleći čorbu i niz drugih delicija. Pastrve čuvaju u drinskoj vodi i “love” na zahtjev gosta, janjci se vrte, a jela s roštilja serviraju unutar vizualno atraktivnih okvira.
O cijelom kompleksu vode brigu vlasnik Zoran Mirković i direktorica Gaga Popović, a mi se uvijek posebno veselimo vidjeti i uvijek vedru Bobu Grbić koja posreduje između gosta i kuhinje.

U široj okolici Lozine je i mjesto Šurice u kojem se krije se seoski turizam Šurička bajka.
Na pitanje odakle im takav naziv,  domaćin Dragić Stefanović  nam je objasnio da već 35 godina njegova supruga Zorica i on okruženi prirodom žive bajku, iz koje su se rodila i tri sina. Zorica ujutro razvije pitu, a on joj pjeva. Suše i dime pršut, kobasice, suhi vrat, šnicle, janjetinu, a imaju i smještajne kapacitete.

Ove godine, odabrao ih je i Radmilo Bumber za domaćine svog kulinarskog TV show-a. S njime su Svadbarski kupus kuhali Karmela Vukov Čolić, Maja Zagoričnik, Budimir Žižović i Ante Butić.


Tršić se nalazi 9 km od Loznice, u dolini rječice Žeravije. Etnografski park Vukov Tršić je zeleno područje oplemenjeno mjestima koja u prirodi omogućavaju upoznavanje s tradicijom, a u njemu je smješten i amfiteatar u kome se u održavaju koncerti i različite manifestacije. Na livadi se organiziraju i brojne aktivnosti za djecu, koju roditelji mogu promatrati i iz restorana Promaja, poznatom po pastvama iz potoka koji prolazi kroz restoran.


Loznicu i njezinu okolicu preporučamo za posjetu u svako doba godine, a posebno u vrijeme LiLaLo festivala, koji se svake godine održava uoči berbe, oko 12. srpnja.