Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Nedavno sam imala prilike istražiti i doživjeti turističke i gastronomske adute Donjeg Podunavlja i pograničnog područja Srbije i Rumunjske. Na turu me je pozvao dragi kolega Radmilo Bumber, autor brojnih gledanih TV emisija o gastronomiji i turizmu, koji je samo u prošloj godini objavio više od 10 reportaža iz Hrvatske. Kolegama turističkim novinarima iz sedam zemalja odlučio je pokazati ljepote istočne Srbije uz Dunav i Srebrno jezero, arheološku ostavštinu Viminacijuma i Lepenskog vira, restorane i vinarije Golubinca i Negotina te ispiranje zlata i doživljaj tradicije i rusaljki na sjecištu srpske i rumnjske vlaške kulture u Kučevu i njegovoj okolici. Oduševljena krajem, njegovim ljepotama, povijesnim vrijednostima, ukusnim jelima, a nadasve srdačnim ljudima prenosim dio impresija s tih destinacija.


Viminacijum

Viminacijum je u doba antičkog Rima, bio glavni grad rimske provincije i značajno vojno sjedište. Tragovi grada, vojnog logora i rimskih vila, danas privlače brojne turiste.

Da bi doživljaj bio potpuniji, u sklopu arheološkog parka, u nekadašnjem rimskom vojnom logoru omogućen je smještaj,  gostima je na raspolaganju odjeća iz doba antike, a u Rimskoj vili se priređuju gastronomski eventi s jelima pripravljenim prema antičkim receptima.  Tu su i biste 17 rimskih imperatora rođenih na tlu Srbije.


Tragovi povijesti na tom području sežu i puno dublje, pronađen je kostur mamutice Viki star 5 milijuna godina. Bila je teška 10 tona, i visoka 4,5 m.


Ljubičevo

Ljubičevo je poznato po svojoj ergeli trkaćih i rasplodnih konja, među kojima se nalazi i pastuh vrijedan preko 2 miliona dolara.
Tu je i hipodrom na kojem se već 60 godina, prvog vikenda u rujnu održavaju Ljubičevske konjičke igre, natjecanje u nizu konjičkih disciplina te se demonstrira  Ljubičevski višeboj.  

Ram


Ramska tvrđava, nalazi se u mjestu Ram na Dunavu. Sagradio ju je 1483. sultana Bajazita II na mjestu s kojeg se pruža pogled i pregled Dunava. Na toj je poziciji već prije bio sagrađen Jupiterov hram, pa je tvrđava sagrađena oko njega, kako se ne bi izazivalo stare bogove. Po hramu je dobilo naziv i mjesto Ram, samo se je slovo H izgubio negdje po putu.

Srebrno jezero

Srebrno jezero je nekada bio riječni rukavac rijeke Dunav, a nakon što je zatvoreno s dvije brane, postalo je rivijera dugačka 14 km. Puna je sadržaja za rekreaciju te 4. turistička destinacija po potražnji za kongresni, obiteljski i sportski turizam.Za uživanje u lokalnim specijalitetima, preporučam restoran Dinčić, a posebno njihovu trljanicu (namaz od ljute paprike i sira s češnjakom), svježeg smuđa ili kečigu te mućkalicu.

Golubac

Golubački grad, podignut je na Dunavu, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru. Bajkovita tvrđava, nalazi se na mjestu gdje je Dunav najširi, ali i gdje počinje njegov najuži i najdublji dio. Grad – tvrđava  se od  9 kula i palače. Nema preciznih podataka do su ga početkom 14. stoljeća sagradili Srbi ili Ugari, jer se u pisanim izvorima prvi puta spominje u ugarskoj povelji iz 1337. godine. Ljepota Golubačke tvrđave, danas privlači brojne turiste koji odsjedaju i na kruzerima i u mjestu Golubac.


U nizu delicija golubačkog kraja, možete u Golupcu možete uživati u restoranu kafani Zlatna ribica.
Jela prate odlična vina lokalnog vinara Pruna, koji je poznat i po proizvodnji  rakija od chardonnaya, tamijanike, pruna šljiva.

Turisti smješteni u Golubcum, često se upućuju i u manastir Tumane uz koji se vezuju priče o čudesnim iscjeljenjima.

Lepenski vir

Vozeći se dalje uz Dunav, doći ćete do Lepenskog vira, jednog od najstarijih naselja ljudi u Evropi. Oni koji su u njemu živjeli prije 8000 godina, ostavili su nam i tragove svoje umjetnosti koja prikazuje likove koji istovremeno liče i na ribu i na čovjeka.

Današnjem turisti je tijekom razgledavanja tehnički virtulano omogućena interakcija, pa primjerice preko DNK rekonstruiran čovjek iz tog doba, može imitirati vaše izraze lica koje paralelno kamera hvata.

Negotin i vina

Općina Negotin je poznata po svojim vinima, a domaćini kažu da u doba peronospore jedino vina iz Negotina nisu bila ugrožena.

Šećući po Rajačkim pimnicama, prolazite pored brojnih malih podruma i kušaona, među kojima ima i nekih koje su otvorili francuzi.


Želite li spojiti užitak u vinu i lokalnoj hrani, preporučam Cvetkov salaš,  Vinarije Boierescu koji ima i smještajne jedinice.

Uz kalvados i vina koja proizvode, u restoranu salaša se nude razna ukusna jela s lokalnim sastojcima. Među lokalnim specijalitetima su pastrmalija i mamaljiga od bijelog brašna.

 

Kučevo i okolica


Kučevo i njegova okolica, prepuni su zelenila i skrivenih prirodnih blaga te njeguju posebnu, vlastitu kulturnu priču koja je nastala spajanjem rumunjske vlaške i srpske kulture i jezika.


Okolica Kučeva je bogata nalazištima zlata čije je ispiranje postalo i turistički proizvod. Bogata je pećinama od kojih su najpoznatije Dubočka i Ravništarska pećina te legendama o rusaljkama koje plešući padaju u trans, a u transu komuniciraju sa drugim svjetovima.

Izuzetno srdačni stanovnici, ponosni na svoju posebnost, rado će vas upoznati sa svojim specijalitetima, starim vjerovanjima, plesom, jedinstvenim instrumentom rikalom s Homoljskih planina te štulama koje su stoljećima služile za prelazak preko rječica, a danas i na njima plešu.

Kraj koji svakako vrijedi posjetiti, a po mogućnosti i uživati u svježim pastrvama  i grilanom ovčjem siru u restorana Suva reka.


Iskustva na ovoj turi prikupili smo zahvaljujući Radmilu Bumberu i Đorđu Mihajloviću ispred udruženja turističkih novinara FIJET Srbija, te domaćinima iz turističkih organizacija Požarevac, Veliko Gradište, Golubac, Negotina i Kučeva. Svaka od posjećenih destinacija ostavila je trag,   vrijedi je preporučiti i u nju se vratiti.