Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Šoltansko maslinovo ulje, dobiveno je od autohtone hrvatske sorte šoltanka (levatinka). U njemu prevladavaju predivni, složeni okusi i mirisi, u kojima se osjeća i ljubav i strast šoltanskih maslinara te njihov kontinuirani rad na stručnom usavršavanju.
Udruga Zlatna Šoltanka okupila je mala obiteljska gospodarstva koja pojedinačno nemaju dovoljne količine maslinovog ulja za ozbiljniji nastup na tržištu. Udruga radi na tome da što veći broj maslinara Šolte proizvodi ekološka ulja visoke kvalitete. Šoltansko maslinovo ulje nastalo je miješanjem više različitih ekoloških ulja članova Udruge te osvojilo brojna međunarodna priznanja.
Šoltansko organic super premium je najnagrađivanije dalmatinsko maslinovo ulje sorte Šoltanka. U New Yorku 2019. godine je u kategoriji organskih monosortnih ulja srednjeg intenziteta proglašeno za najbolje ulje na svijetu .

O šoltanskom maslinovom ulju

Uzgoj maslina zahtjeva cijelo godišnju predanost i rad. Savršeno ekološki prihvatljivo i za čovjekovo zdravlje blagotvorno maslinovo ulje je moguće dobiti jedino brižljivim promatranjem i sprječavanjem svih nedaća i opasnosti koje se javljaju u masliniku, od kretanja vegetacije do zrenja plodova. Povoljne klimatske okolnosti drugi su važni faktor. Brižljiva prerada maslina u ulje i pravilno čuvanje ulja daljnji su neizostavni faktori za dobivanje vrhunskog maslinovog ulja.
Šoltanski maslinari beru svoje masline ručno. Tako se odmah izabiru samo zdravi i neoštećeni plodovi za proizvodnju ulja. Sakupljene sočne i svježe masline nose se istog dana na preradu u jednu od uljara na otoku, a dobiveno maslinovo ulje sprema se u spremnike od inoxa do punjenja u boce i označavanja boca. Sve ove radnje odvijaju se u potpunosti i na otoku Šolti, a tek zatvorene i zaštićenom oznakom izvornosti označene boce smiju napustit otok.
Na Šolti su maslinici raštrkani po cijelom otoku od mora, do proplanaka u unutrašnjosti.
Stabla maslina sadila su se uglavnom na manje vrijednom terenu, na kamenitim i strmim proplancima. Iako su na otoku sađene uglavnom sorte oblica i šoltanka, različite mikro lokacije daju maslinovom ulju sa Šolte svaka svoj pečat, zbog čega ova ulja posjeduju mnoštvo različitih okusnih i mirisnih nijansi. Najinteresantnijima su se pokazala ulja iz maslina ubranih na više različitih lokacija!
Ekološka proizvodnja bez korištenja herbicida, pesticida i umjetnog gnojiva daje zdrave plodove sa čvrstom staničnom strukturom.

Garancija kvalitete

Šoltansko maslinovo ulje nema nikakvih aditiva, začina ili ulja iz drugih plodova, ono je čisti sok iz ploda masline. Zaštićeno je oznakom izvornosti na razini Europske Unije (Protected designation of Origin PDO). Kontrolne službe EU Komisije, uz hrvatske inspekcije, nadziru, proizvodnju, skladištenje i količine proizvedenog maslinovog ulja, a dodatno nadziru i ekološku proizvodnju. Predsjedništvo i tijela Udruge ulažu velike napore da svaki od proizvođača da sve od sebe, kako bi zajednički proizvod uvijek bio vrhunske kvalitete.
Šoltansko maslinovo ulje osvojilo je veliki broj nagrada na respektabilnim svjetskim natjecanjima, među kojima su:

  • One of the world Best Olive Oil NY 2022.
  • Gold Award London 2022.
  • Gold Award Milan 2022.
  • Tasting Award Paris 20022.
  • World Best Olive Oil NY 2021.
  • Best Croatian Olive Oil Japan 2021
  • World Best Olive Oil NY 2019.
  • Gold Award 2020 .Dubai World Olive Oil Competition

Maslinovo ulje Šoltanka voćnog je mirisa po zelenoj jabuci, svježoj travi i zelenom plodu masline. Okus ima svježe voćne note u kojima dominiraju badem, zelena rajčica i aromatično bilje uz uravnoteženu, umjerenu pikantnost i gorčinu.
Savršeno je u kombinaciji s pečenim povrćem, gustim juhama od tikvica, graška, tunom  na žaru, škampima, salatom od radića, rukole te mesnim jelima jačeg okusa poput janjetine i teletine.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje je visokokvalitetan proizvod u gastronomiji, namirnica koja zbog svojih karakterističnih svojstva voćnih mirisa te pikantnih i gorkih okusa daje niz mogućnosti za različite kombinacije. Ističući svoju svježinu i naglašavajući pojedine sastojke jela, obogaćuje jelo stvarajući nove okuse, mirise i arome.

Asortiman Udruge Zlatna Šoltanka: Šoltansko maslinovo ulje organic super premium od sorte šoltanka, Šoltansko maslinovo ulje blend od sorti šoltanka i oblica te Šoltansko maslinovo ulje - premium blend od sorti šoltanka i oblica.