Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Lastovo

Petak, 01. svibnja 2015.

Nedavno su Gastronauti imali zadovoljstvo uživati u prirodnim i gastronomskim blagodatima otoka Lastova. Ljubav, pažnja i toplina kojom su nas dočekali i ugostili mještani Lastova na čelu s Marinom Katićem iz Turističke zajednice, učinili su od tog stručnog skupa doživljaj za pamćenje. Netaknuta priroda, bogato podmorje i mirisno aromatično bilje kao da su na prvi udah lastovskog zraka izbrisali sve stresove kojima smo svakodnevno izloženi. Na Lastovu je sve u znaku broja 46. 46 otočića koji ga okružuju, 46 plaža, 46 polja u kojima se obrađuju vinogradi, masline, voće i povrće prirodnim načinom. Tijekom trodnevnog boravka obišli smo gradić Lastovo pun neobičnih dimnjaka - fumara, Pasadur, Lučicu i Skrivenu Luku. Doživjeli lastovsko kolo, ples sa sabljama i igrokaz dolaska Kneza Dubrovačke republike, koji nam je dao odobrenje za održavanje skupa. U Skrivenoj luci vidjeli kako se čuvaju jastozi, a na putu do nje brali začinsko bilje. 

U gastronomskom dijelu manifestaciji sudjelovali su svi ugostitelji Lastova: Bačvara, Amfora, Porto Rosso, Triton, Augusta Insula, PeceMalo Lago i Franky.

Za tekuća pitanja pobrinuli su se naši sponzori iz kuća Badel 1862 i Mladina, te lastovski vinari Šarić i .

A evo i popisa Gastronauta koji su sa svojih 30-ak gostiju sudjelovali na skupu: Svemir Boban, vl. restorana Boban Split; Josipa Bonifačić, direktorica hotela Punat; Branko Šourek, Badel 1862, Zg; Andrija Carić, PZ Svirče; Božo Ceronja, vl.restorana Mon ami, Velika Gorica; Ivan Dropuljić, vinoteka Grozd, Zg; Šime Ćoza, tajnik Udruge hrvatskih restoratera, Opatija; Tina Ćubrilo, Radio ZG 1; Boris Frangeš, AKD, Zagreb; Gordana Zagorec, PBZ American Express, Zagreb Rino Gropuzo, fotoreporter Globusa i Playboya; Pave Jerković, vl.hotela-rest- Villa Neretva, Metković; Pero Jelinić Biser Pag, vl.hotela-restorana Biser, Pag; Valter Karlović, vl.hotela-restoran Nostromo, Rabac; Maja Kobol, HTV; Siniša Križanec, Vl.Dvorca Bežanec, Pregrada i predsjednik Udruge restoratera; Boris Krstanović, Multilink, Rijeka; Ivica Lesica, restoran Rivica, Njivice; Branka Malnar, Radio Rijeka; Višnja Manestar, Vl.restorana Moslavina, Crikvenica; Linda Martić, Split; Ludvig Martinčić, Volta, Rijeka; Bernardin Modrić, Istrafilm; Tamara Rakovac, Elektrolux, Zagreb; Jadranka Rilović, radio ZG 2; Darko Stipanović, Rijeka; Anica Supić, direktorica HŽ ugostiteljstva; Meri Šilović, Slobodna Dalmacija; Branko Tomašić, vl. restorana Mala Hiža, Čakovec; Draženka Trdina, direktorica ugostiteljstva Top Terma, Topusko; Anđelka Vukmanić, vl.restorana DP, Donji Zvečaj; Saša Zec, Badel 1862, Zg.

Bili su tu, naravno i predstavnici organizatora, poduzeća Abisal: Smilja Babić, Vlatko Ignatoski i potpisnica ovih redaka.

Završna večer organizirana je u konobi Frenki vlasnice Vanje Favro, u kome se, na samoj obali, do dugu u noć uživalo u svježoj ribi, jastozima, plodovima mora te ugodnom dalmatinskom ambijentu uz vino i gitare.

Kristalno čisto Lastovsko more, najbogatije je jastozima, koje na Lastovu spremaju na žaru, na brudet, na salatu, kao carpaccio. Ribe i škampi, mogu se konzumirati i sirovi, a često ih poslužuju sirove, marinirane limunom, svježim začinskim biljem i maslinovim uljem uz dodatak domaćih kapara. 

Neki od tradicionalnih recepata su Jastog na brodet i Jastog na salatu

Ukoliko ste željni netaknute prirode i njenih delicija, svakako za godišnji odmor preporućamo Lastovo.

Sponzori Kluba Gastronaut su: Badel 1862, Mladina vina i Ecolab.