Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Osam medalja Grand Gourmeta 2022 pripalo je učenicima splitske Turističko–ugostiteljske škole, ostvaren veliki korak u promociji deficitarnih zanimanja

Natjecanja  na međunarodnim manifestacijama poput nedavno održanog Grand Gourmeta 2022 u Splitu gdje se okupilo oko 150 sudionika iz šest zemalja, dio su priče kojima Turističko–ugostiteljska škola Split nastoji potaknuti svoje učenike da steknu nova iskustva i znanja, a napose i potaknu se nove generacijama na upise u deficitarna zanimanja.
Temeljite pripreme učenika za natjecanja, ali i izlazak na sve zahtjevnije tržište rada, od strane nastavnika, njihovih mentora, tek su dio aktivnosti opsežnog  EU projekta "Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva (UP.03.3.1.05.0002)" u  Splitu kojim se gradi temeljita reforma u obrazovanju budućih djelatnika prema stvarnim potrebama poslodavaca.
"Tome u prilog ide niz medalja i priznanja u kategorijama konobara, kuhara i barmena, osvojenih na ovogodišnjem festivalu Grand Gourmet gdje su se susrele i odmjerile snage najbolje turističko ugostiteljske škole regije u nizu kategorija" – poručili su iz RCK FitSplit.

Tri školska tima Turističko–ugostiteljska škola nastupila su u kategoriji Chef's table sa zapaženim rezultatima. Riječ je o zajedničkom  nastupu kuhara i konobara koji poslužuju stvarne goste, najčešće stručnjake iz HoReCa sektora, što je učenicima ove škole donijelo čak šest medalja,  a među njima i zlato. Pokazali su se vrsnima i u pripremi koktela, posebice u disciplini Long Drink  gdje je učenica Domina Dužević, koju je pripremao mentor prof. Darijo Žaja. osvojila  srebro i 2. mjesto u ukupnom poretku natjecanja juniora barmena.

VIDEO: GRAND GOURMET 2022 - Turističko ugostiteljska škola i natjecanja kao promocija deficitarnih zanimanja

Disciplina Chef's table
Mentor: Ante Papić i Josip Vrgoč
Učenici: Stipe Marinović (kuhar) zlatna medalja
Ana Tadinac (konobar) srebra medalja
Ukupno 2. mjesto na natjecanju u disciplini Chef's table

Disciplina Chef's table
Mentor: Karmela Lelas i Vedran Bauk
Učenici: Željko Barišić (kuhar) brončana medalja
Anđela Dujmović (konobar) srebrena medalja

Disciplina Chef's table
Mentor:  Elena Grassi i Vedran Bauk
Učenici (Lovre Odak (kuhar) srebrena medalja
Vinko Miletić (konobar) srebrena medalja

Disciplina Piće s potpisom
Mentor: Andro Ban
Učenica Antea Šućur (konobar) srebrena medalja

Disciplina Long Drink u okviru koktela
Mentor Darijo Žaja
Učenica Domina Dužević srebrena medalja
Ukupno 2. mjesto na natjecanju