Najveća hrvatska baza restorana i recepata

27. tiskovno i on-line hrvatsko i englesko izdanje knjige Restaurant Croatica "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2022/23", u izdanju Abisal biblioteka Gastronaut, je svečano promovirano na Botelu Marina u Rijeci.


Projekti Restaurant Croatica i Gastronaut su najstariji brandovi poticanja kvalitete u ugostiteljstvu RH.


100 vodećih hrvatskih restorana - Restaurant Croatica je projekt poticaja kvalitete u ugostiteljstvu kroz godišnje izbore vodećih i izdavanje prateće publikacije. Iniciran je 1995. godine, a osnovna ideja bila je napraviti istraživanje tržišta koji su to restorani koji najbolje zadovoljavaju potrebe gostiju te istaknuti vodeće ne bi li se na taj način motiviralo i ostale na poboljšanje kvalitete ponude i usluge. U 1995. godini istraživanjem je bilo obuhvaćeno oko 700 restorana, dok se 2021. godine ta brojka popela na preko 2400 restorana. Dio glasovanja se proveo preko portala www.gastronaut.hr, a glasači su mogli dodatno naglasiti kvalitetu ponude, usluge i ambijenta. Paralelno su glasali ugostitelji uz preporuku kolega koji su njima uzor te ispunili upitnike s detaljnim opisom svoje ponude i usluge. Konačnu riječ nakon pregleda svih materijala dao je Časni odbor projekta koji i proglasio novu listu 100 vodećih prezentiranih u knjizi i vodiču Restaurant Croatica: "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2022/22". Tijekom 27 godina projekta među Restaurant Croatica je uvršteno ukupno 506 restorana, a titulu je svih 27 godina obranilo 6 restorana.


Restorani su u knjizi prezentirani tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta te informacijama što u njihovoj okolici vrijedi vidjeti i doživjeti. Uz restorane koji su izabrani među 100 vodećih, u knjizi se prezentiraju i kvalitetni i vrhunski proizvodi koji se mogu naći na stolu te destinacije sa svojim gastronomskim i enološkim adutima.


Knjiga je podijeljena u 6 cjelina: Istru i Kvarner; Dalmaciju; Gorski kotar, Liku, Karlovac i okolicu, Moslavinu i Banovinu; Zagreb i okolicu; Zagorje, Međimurje i Podravinu te Slavoniju i Baranju. Uvodni tekst u svaku regiju donosi i preporuku na karakteristične specijalitete, sorte vina te gastronomska i enološka događanja.

Među receptima restorana, u novom izdanju knjige našli su se i: Tartari od tune i jadranskih kozica, Pšenica s dimljenim plodovima mora, Orzo Kažerma, Janjeće tripice, Soparnik, Brački vitalac, Gračanski lonček, Palačinke od heljde, brojne delicije s morskim i slatkovodnim ribama, mekušcima, mesnim adutima te recepti za slastice - Čokoladna torta s maslinovim uljem, Skradinska torta, Torta od mrkve, Torta od ljute naranče, Taške s pekmezom, Mousse od bučinog ulja…
Ove godine su jedna od tema knjige i vrhunska maslinova ulja u gastronomiji. Sommelierka za maslinova ulja Marina Selak, vodi nas od Istre do Dalmacije kroz sorte maslina i karakteristike sortnih ulja te daje preporuke za njihovo slaganje s gastronomskim specijalitetima, degustiranje i čuvanje.
Tiskano izdanje je distribuirano na ova prodajna mjesta, a možete ga naručiti i on-line kod izdavača.


Restorani predstavljeni u knjizi su i nositelji titule Restaurant Croatica 2021, a uz plakete koje im se dodjeljuju 29. rujna 2022. dobivaju i naljepnicu Restaurant Croatica s QR kodom koji vodi na on-line izdanje knjige na hrvatskom i engleskom jeziku.
Voditeljica projekta i urednica izdanja je prof. Karin Mimica, a pokrenula ga je 1995. godine u suradnji s tadašnjim Hrvatskim gospodarskim forumom. Tehničku stranu projekta i designe izdanja potpisuje Vlatko Ignatoski.


Dodjela plaketa Restaurant Croatica, organizirana je uz podršku Primorsko-goranske županije, TZ Kvarner, TZ grada Rijeke, Udruge hrvatskih restoratera 29. rujna 2022. na brodu Marina u Rijeci, a prisutnima su se obratili:

Karin Mimica, voditeljica projekta i urednica izdanja
Predstavnica TZ Kvarnera
Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice
- Nikica Karamarko ispred Časnog odbora projekta

Ispred nagrađenih ugostitelja obratili su se Pave Jerković, Zlatko Puntijar i Dražen Lesica.

Nakon dodjele plaketa i promocije knjige, uslijedio je domjenak tijekom kojeg su ponuđeni na kušanje i proizvodi partnera projekta:


Aperitivi DARNA: pelinkovac, teranino i liker od kave.
Vinari: Blato 1902, Erdutski vinogradi, MatićPZ Gospoja, PZ Svirče, PZ Vrbnik, Pavlomir All4wine, Jela plus, Krauthaker i Visintin.
Proizvođači ekstra djevičanskog maslinovog ulja: Rovinjola, B10 Istrian Fusion, Baioco, Blato 1902 i Macmalić.

Proizvođači i distributeri hrane:
Baccalla della Mama Milena - 4 vrste namaza od bakalara (bakalar na bijelo, s tartufima, maslinama i paprikom)
Karlić tartufi – svježi crni i bijeli tartuf, tartufata, sirevi s tartufima
Kotanyi začini
Metro - veleprodaja za ugostitelje
QimiQ - 7 vrsta vrhnja za kuhanje
Aurelia – fuži, pljukanci, tortelloni s pršutom, ravioli s kozjim sirom i crnim maslinama
Orada Adriatic – marinirani brancini, orade i inćuni, svježa riba (orada i brancin)
OPG Dobrovac - kulen, kulenova seka, slavonska kobasica i slanina
Dobro - pršut, kulen, razne salame, buđola, pečenica

Meni koji je restoran Marina pripremio s proizvodima naših sponzora:

HLADNA JELA
Suhomesnati zalogaji – DOBRO
Kozji, ovčji i kravlji sirevi s tartufima – KARLIĆ
Kanapei s namazima od bakalara – BACCALA DELLA MAMMA
Bakalar in bianco – BACCALA DELLA MAMMA
Marinirane ribe, razne vrste  - ORADA ADRIATIC
Quiche s tartufima – KARLIĆ, METRO, QIMIQ
Mediteranski quiche – METRO, ORADA ADRIATIC, QIMIQ
Tart od poriluka i pancete – DOBRO, METRO
Salata od baby špinata, radiča i tortellona s pršutom – AURELIA, METRO


TOPLA JELA
Fuži s tartufatom – AURELIA, KARLIĆ
Pljukanci od pršuta i kadulje – AURELIA, DOBRO, QIMIQ
Ravioli s kozjim sirom i crnim maslinama u umaku od koromača – AURELIA, METRO
Rižoto od brancina i tikvica – ORADA ADRIATIC, METRO

DESERTI
Mousse od tamne čokolade i maslinovog ulja – METRO, B10 Istrian Fusion
Krema od vanilije s bučnim sjemenkama – QIMIQ
Mokka dessert – QIMIQ
Tart od čokolade – METRO, QIMIQ

Muzička pratnja: Klapa Volosko


Zahvaljujemo Botelu Marina, voditelju Andreju Kušeti i cijelom njegovom timu, bili su nam bili sjajni domaćini!

Hvala na fotografijama Rino Gropuzzo i Voljen Grbac!

Galerija fotografija - dodjela plaketa

Galerija fotografija - domjenak