Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Malta, prekrasna otočna država, koja se nalazi na sredini Mediterana između Italije, Tunisa i Maroka, bila je domaćin 7. Mediteranskog turističkog foruma, ove godine pod motom „Mediterranean Brain“.

Inicijativu za osnivanje Mediteranske turističke fondacije, pokrenulo je prije osam godina Udruženje hotelijera i restoratera Malte, a Mediteranski forum je u međuvremenu prerastao u mjesto centralnog okupljanja svih važnih čimbenika turizma s obje strane Mediterana - Europske i Afričke, a i onog djela koji je u dodiru s Azijom.

Andrew Agius Muscat, Mona Khalilieh Salah i Tonio Cini

Predsjednik fondacije Tony Zahra i generalni tajnik Andrew Agius Muscat sa svojim glavnim suradnicima Mona Khalilieh Salah i Tonio Cini odrađuju ogroman posao organizacije  Foruma i popratnog programa na kojem je ove godine sudjelovalo oko 1000 sudionika – kreatora turizma u 28 zemalja.


Kao što je i tema foruma „Mediterranean Brain“ sugerirala da svi čimbenici turizma Mediterana čine dio zajedničkog mozga, da se pri spajanju ljudi generiraju nove ideje i solucije - mozak i interakcije su bili inspiracija zanimljivim izlaganjima koja su se mogla poslušati tijekom foruma.
Tijekom Foruma su u hotelu Intercontinantal održane i tematske Think Tanks radionice te Master class-ovi na brojne stručne teme, uključujući i gastronomiju i vina Mediterana. Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a održao je izlaganje na temu sljubljivanja hrane i vina kao važnih čimbenika kvalitete ugostiteljske ponude, a Alma Harašić Bremec, voditeljica ŠKMER Akademije bila je vodeći govornik na Master classu o budućnosti rada u turizmu, hotelijerstvu i restoraterstvu s naglaskom na tehnološke inovacije i neprestano ulaganje u zaposlenike. Među medijskim pokroviteljima foruma, našao se i naš portal Gastronaut.hr te hrvatski časopis Meridijani.  


Program je realiziran u suradnji s FIJET-om (Međunarodnom udrugom turističkih novinara i pisaca o turizmu) čiji članovi o njemu izvještavaju po cijelom svijetu. Predsjednik međunarodnog FIJET-a Tijani Haddad je i član Vijeća guvernera Mediteranske turističke fondacije, a delegaciju Hrvatskog FIJET-a predvodile su predsjednica Tina Čubrilo i generalna tajnica Marijana Rebić.


Gala večera kojoj je bio domaćin predsjednik Malte, Dr George Vella održana je na terasi Mediterranean Conference Grand Harbour. iz koje se pruža fantastičan pogled na Valetu. Događaj je muzički pratio Mediteran Project Band predvođen maestrom Brunom Santori, a Mediteranom inspirirana jela gostima pripremamo Michelinov chef Kevin Bonello.

Više fotografija s Mediteranskog turističkog foruma možete pogledati na stranicama FIJET World:
The Aqua Bar, Hilton
Think Tanks
Grand Harbour Terrace, Mediteranski konferencijski centar, Valletta
MEDITERRANEAN TOURISM FORUM - MEDITERRANEAN BRAIN | 7TH EDITION
Sky Beach, Hotel InterContinental

A ako se nađete na Malti, svakako posjetite Vallettu, Mdinu, Tri grada i ribarsko selo Marsaxlok.


Malta je poznata po specijalitetima sa zečetinom, a zečeve uzgajaju brojna kućanstva. U lokalnim gostionicama možete pronaći zečje paštete, zečju jetricu, pečene zečeve te zečetinu u raznim umacima. Za predjela se često nude i puževi, a među delicijama otoka su i jela s prepelicama.

Više o Malti na Visit Malta.