Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Hrvatski brend i svjetska gastronomska poslastica - hladno prešano ulje Dopo Dropo radi se od sjemenki grožđa.

Proizvodnja ulja je u središnjoj Istri, u industrijskoj zoni u Bibićima. Ulje sjemenki grožđa se dobija prešanjem osušenih sjemenki, a vrlo je bitno da se kominu grožđa preuzetu od vinara odmah po izlasku iz vinske preše i obradi u najkraćem mogućem roku, unutar 24 sata. To znači separirati sjemenke od pokožica i sjemenke osušiti u sušarama na niske udjele vlage, kako ne bi došlo do neželjnog octenog vrenja, a time i „kvarenja“ komine ili sjemenki.

Izvrstan je izvor antioksidansa, vitamina E i esencijalne linolne kiseline (omega6). Studije su pokazale da hladno prešano ulje sjemenki grožđa može povisiti dobar kolesterol, a smanjiti loš kolesterol i trigliceride te posljedično smanjiti rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa. Bitno je za naglasiti da jedino mehaničkim putem hladno prešanje sjemenki grožđa koje nisu prethodno pržene osigurava najvišu kvalitetu i „živo“ ulje.

Iscijeđene sjemenke grožđa melju se u brašno, koje poput ulja, blagotvorno nutritivno i dermatološki djeluje na ljudski organizam.
Brašno sjemenki grožđa dodat će orašasti okus i hrskavu teksturu vašim omiljenim receptima. Izuzetno je bogato antioksidansima, s visokim udjelom kalcija i kalija, prepuno dijetalnih vlakana, potpuno prirodno i bez glutena.

Gastronomi su ulje sjemenki grožđa prepoznali kao sastojak u kuhinji s posebnim potencijalom.
Fini lagano vinsko - orašasti okus daje mu raznoliku primjenu u gastronomiji, od pripreme majoneza baršunaste teksture do korištenja u različitim preljevima, salatama, savršen za marinade, kao dodatak u pripremi tijesta za kruh, focacciu ili pizzu te za pirjanje, pečenje i prženje jela od mesa, ribe i povrća.

Bitno je istaknuti da je zbog njegovih „tehničkih karakteristika“ preporučljivo i za pečenje, friganje i dinstanje, dakle kao zdrava zamjena uobičajenim uljima za tu namjenu. U ponudi su ulje od sjemenki crnih sorti grožđa i ulje od sjemenki bijelih sorti grožđa tako da, ovisno o jelu i preferencijama može se koristiti ulje s nešto više izraženom vinskom notom (od crnih sorti) ili pak s nešto slabije izraženom vinskom notom (od bijelih sorti).

Dopo Dropo ulje je u gastronomiji interesantno i zato što mu je mogućnost primjene široka, postoje cijele kuharice renomiranih svjetskih kuhara koje se temeljene na ulju sjemenki grožđa. Naravno, može se koristiti i „na žlicu“ za doprinos zdravlju organizma. Dakle, svatko ima na raspolaganju razne mogućnosti da pronađe kombinacije koje mu odgovaraju i tako oplemeniti svoj svakodnevni jelovnik jednom novom zdravom visokovrijednom namirnicom.

Hladno prešano ulje sjemenki grožđa (Oleum Vitis Vinifera) je visokovrijedno jestivo ulje koje sadrži niz iznimno blagotvornih bioaktivnih tvari za ljudski organizam neovisno da li se koristi u gastronomske ili kozmetičke svrhe, teksturom je jedno od najfinijih ulja, a bojom je u nijansama zelenkaste, žute i svijetlo smeđe ovisno o vrsti grožđa od kojeg potječe.

Dopo Dropo proizvoda možete kupiti preko portala.

Ulje sjemenki grožđa bijelih sorti 


Ulje bijelih sorti ima fini lagano vinsko-orašasti okus daje mu raznoliku primjenu u gastronomiji, od pripreme majoneza baršunaste teksture do korištenja u različitim umacima, preljevima, salatama te kao dodatak u pripremi tijesta za kruh, focacciu ili pizzu.

Ulje sjemenki grožđa crvenih sorti

Ulje sjemenki grožđa crvenih sorti

Ulje crvenih sorti ima fini intenzivni vinsko-orašasti okus koji mu daje mu raznoliku primjenu u gastronomiji. Idealno je za pirjanje, pečenje i prženje jela od mesa, ribe i povrća, kao dodatak crnom rižotu te za finiširanje steakova.

Recepti s uljem od sjemenki grožđa Dopo Dropo koje predlaže Rudolf Štefan, Pelegrini.