Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Autohtone sorte, integrirani uzgoj, pravovremena berba, ručna berba, brza prerada, te pažljiva pohrana, ključ su prvoklasne kvalitete Oio Vivo ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Oio Vivo, živo ulje, nosi starorimski naziv u čast istro-romanskom dijalektu koje je i danas u upotrebi na području Vodnjana. Naziv ukazuje na tisućljetnu tradiciju proizvodnje maslinovog ulja, povezuje izvrsni geografski položaj za uzgoj maslina s inovativnim pristupom proizvodnje maslinovog ulja, što je uvijek rezultiralo stvaranjem ulja vrhunske kvalitete.

 

Oio Vivo maslinici izniknuli su na mjestu požarom devastirane borove šume, nedaleko od mora. Jasna vizija, upornost, zajedništvo, primjene inovacija i poštovanje prirode, temljena su načela ove uljare u stvaranju tekućeg istarskog zlata.

Danas je to mladi, čisti sortni maslinik koji se prostire na 56 ha s 15 000 stabala, a diči se sa 4 različitih autohtonih sorti, sa posebnim naglaskom na revitalizaciji stare vodnjanske sorte Žižolere, te 2 talijanske sorte koje služe kao oprašivači.

Na ovogodišnjem Monte Carlo Masters of Olive oil International contest 2021, sortno ulje Žižolera osvojila je 2 velika priznanja:

  • zlatna medalja za sortno maslinovo ulje
  • brončana medalja za srednje voćno maslinovo ulje

Oio Vivo maslinovo ulje prirodni je sok istisnut iz ploda autohtonih sorti mladih, svježih maslina iz čistih sortnih maslinika, u kojemu su maksimalno sačuvani svi vrijedni biološki i nutritivni sastojci.

Visoka zastupljenost polifenola, stabilnost okusa i svježine, glavne su značajke ulja Oio Vivo koje imaju najpovoljniji učinak na naše zdravlje i dugovječnost.

Paleta ekstra djevičanskih maslinovih ulja Oio Vivo sastoji se od Vodnjanske Buže, Rozinjole, Istarske Bjelice, te rijetke sorte Žižolere, specifične za podneblje Vodnjana, a od mješavina tu su blaži Bon, te intenzivni Gajardo.

 

Žižolera

Rijetko, sortno ulje Žižolere, autohtone vrste specifične za područje Vodnjana, odlikuje srednji do intenzivni voćni miris svježeg origana, artičoka, ploda i lista zelene rajčice, te zelenog papra. Srednje je do intenzivne gorčine i pikantnosti.

Žižolera je savršeni par za tjesteninu s kremom od sira, artičoke u pećnici sa mrvicama kruha i korom limuna, skutu sa džemom od smokava, povrće u pećnici sa acetom balsamicom i feta sirom.

Vodnjanska Buža
Sortno ulje Buže srednjeg voćnog okusa s aromama badema i aromatičnog bilja. Gušće bistro ulje predivne žućkaste boje meda, odlikuje ga uravnotežena gorčina i pikantnost s notom citrusa.

Odlično se slaže sa svim jelima od sezonskih salata do piletine, a posebno će se istaknuti u kombinaciji omleta s aromatičnim biljem, svježom skutom i rajčicom.

Rozinjola
Oio Vivo Rozinjola sortno je ekstra djevičansko maslinovo ulje intenzivnog zelenog mirisa koji podsjeća na polje cvijeća s notama zelene jabuke, zelenog badema, maslačka i cikorije. Karakteristika ovog ulja je izražena i istodobno dobro uravnotežena pikantnost i gorčina. Ulje intenzivne zlatne boje sa zelenim nijansama, cvjetnih mirisa i gorčim aftertaste-om.

Savršeno se slaže sa salatom od divljeg maslačka, cikorije i ovčje skute, tjesteninom sa šparogama i crvenim radičem, riječnom ribom, svinjetinom u umaku od terana.

Istarska bjelica
Sortno ulje Istarske bjelice odlikuje naglašena pikantnost i gorčina. Ovo ekstra djevičansko maslinovo ulje zlatno zelene boje, mirisa pokošene trave i zelenog ploda masline sinteza je okusa zelenog badema te divlje šparoge i rukole. Intenzivan voćni miris po zelenom plodu masline i svježe pokošene trave, protkan je notom gorkog badema, divlje šparoge, radiča, rukule, zelenog papra i aromatičnog bilja. Ulje je to uglavnom intenzivne gorčine koja kratko traje i pikantnosti koja dugo ostaje u ustima.

Istarska bjelica izvrsno će odgovarati jelima poput divljači, salate od rikole i radiča sa suhim voćem i kozjim sirom, tuni, lososu, creme bruleu od mascarponea, torti od vanilije, limuna i lavande.

Gajardo
Mješavina autohtonih sorti Rozinjole i Istarske bjelice snažnog, intenzivnog okusa. Riječ je o krepkom ulju, bogate i intenzivne arome zrelog ploda masline, rajčice i badema koja daje dodatnu snagu i žestinu karakternim jelima. Punog je okusa, s jačim notama gorčine, idealan je za mesna jela.

Gajardo ulje savršeno je u kombinaciji sa steakom, mariniranim crvenim mesom, njokima s gulašom, pljukancima u kremi od terana i crvenog radiča.

Bòn
Obzirom da cijenjena ulja s povećanim udjelom fenolnih tvari često odlikuje pikantan i gorkast okus, pomnim miješanjem blažih i intenzivnijih sorti ulja, dobivamo ulje odličnih nutritivnih svojstava, no blagog, pitkog okusa za zahtjevnije nepce.
Tako nastaje Bòn, bistro svježe ulje žarko zelenkaste boje koja podsjeća na tek pokošenu proljetnu travu, izrazitog voćnog mirisa i blage gorčine, te pikantnosti.

Odlično se slaže sa svježim salatama, svježim povrćem, ribom, mladim sirom i raznoraznim tapasima.


Maslinici i kušaona smjestili su se uz lokalnu prometnicu broj 21 koja povezuje Vodnjan i Pulu. Još u Rimsko doba, pod nazivom Via Flavia – bila je to glavna istarska prometnica kojom su rimske kolonije bile povezane s Akvilejom i Rimom.

Naša vrata otvorena su za sve ljubitelje ekstra djevičanskog maslinovog ulja i prirode! Kušajte, doživite, uživajte! - poručuju iz uljare Oio Vivo.