Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Autentična, sofisticirana vina iznimne kvalitete – upravo tim riječima struka i ljubitelji vina opisuju vina s potpisom Morena Degrassija, jednog od začetnika istarske vinske renesanse, autoriteta kupažiranja i vinara kojeg krase svestranost i strastven pristup svemu čime se bavi.
Zbog istraživanja i eksperimentiranja u vinogradima i podrumu, njegova je vinarija poznata po najvećem broju različitih sorti vinove loze u Istri. Fascinacija novom sortom gotovo uvijek rezultira novim vinom, pa danas iz podruma Degrassi izlazi više od trideset etiketa. Moreno Degrassi poznat je po svojim inovativnim kupažama koje struka često opisuje kao “istarske Bordeauxe”, a čiju su kvalitetu nagradili i Decanter World Wine Awards i International Wine Challenge. Ove se godine Vinarija Degrassi po prvi put na tržištu pojavila s pjenušcem - i to ne jednim, nego četiri: Lilith, La Vie En Rosé, Ferné Blanc de Blanc i Ferné Riserva Blanc de Blanc.


„Pjenušci nisu novost u mojoj vinariji. Radimo ih od 1996. godine kad su se na tržištu prvi puta pojavile etiketirane butelje mirnih vina s imenom vinarije Degrassi. Ali, pjenušci su dosad stajali u podrumu (bilo ih je i do 1000 boca godišnje) i otvarali smo ih privatno. Kušali su ih i u njima uživali moji prijatelji i poznavaoci vina koji su došli u vinariju, imali želje i strpljenja probati mnoštvo etiketa, a potom i kušati naš pjenušac koji se uvijek u društvu otvarao bilo sabljom, pod vodom ili na neki drugi način. Ovo je prva godina da boce planski degoržiramo i etiketiramo za tržište“, rekao je Moreno Degrassi.
Prvi pjenušac namijenjen za plasiranje na tržište je La Vie En Rosé 2017. „Napravili smo ga od rosea, od berbe Terana i Refoška 2017. godine, sorata grožđa koje u startu imaju veću kiselinu i odlična su baza za pripremiti pjenušavo vino, bez da se odradi malolaktika“, ispričao je Moreno Degrassi. Iduće su godine, s namjerom da naprave dobar pjenušac, u berbu Crnog pinota i Chardonnayja išli ranije, kad su kiseline više. Tako je nastao Lilith 2018. koji sadrži 85% Pinota crnog i 15% Chardonnayja, dok Ferné Blanc de Blanc 2018. i Ferné Riserva Blanc de Blanc 2008. imaju svoju priču. Nazvani su prema položaju vinograda, u ovom slučaju o mikrolokaciji Ferné, jednom od najboljih položaja Bujštine zbog blizine mora, osunčanih padina i bijele zemlje.


„Ferné Blanc de Blanc napravili smo iz berbe 2018. od stopostotnog Chardonnayja, a Ferné blanc de Blanc Riserva je ugledao svjetlo dana, odnosno tržište, potpuno slučajno. Za to je zaslužan moj dobar prijatelj iz Italije, ujedno i vrsni vinski znalac. Zajedno smo kušali mnogo vina iz moje vinarije, a jednom otvorili i nekoliko boca pjenušca, koji je u ono doba još bio s talogom (u startu ga je bilo 1350 boca). Njemu se taj pjenušac toliko svidio da me počeo uvjeravati kako bi ga i drugi trebali kušati i da bih ga trebao plasirati na tržište. Od startnog broja, danas je ostalo svega 400 boca pa je linija ograničena“, istaknuo je Moreno Degrassi.


Vinogradi vinarije Degrassi smješteni su na osunčanim brežuljcima između Buja i Brtonigle - najvrijednijim položajima za uzgoj vinove loze u Istri. Prostiru se na dvije najpoznatije istarske zemlje: bijeloj zemlji i istarskoj crvenici, bogatima mineralima. Zanimljiva imena vina dolaze od imena položaja na kojima se nalaze vinogradi. Terre Rosse označava liniju vinograda na istarskoj crvenici u Petroviji nadomak Umaga, dok su Ferné, Contarini, San Pellegrin i Bomarchese dio Terre Bianche - najboljih položaja Bujštine čiji je mikroklimat, zbog blizine mora, osunčanih padina i bijele zemlje, zaista poseban.


Osim istaknutih položaja, pojedine etikete krase i nazivi Riserva i Selekcija koji označavaju serije posebnih vina intenzivnih okusa, guste strukture te velike pitkosti. Uz njih, vinarija proizvodi i Limited edition seriju u kojoj se nalaze vina jedinstvena po svojoj harmoničnoj punoći okusa.


„Ni sam točno ne znam koliko imam etiketa. Vinaru je u krvi biti u vinogradu i podrumu, a moje želje za novim su nepresušne. Stalno nešto isprobavam jer u vinogradima imamo preko 16 sorti grožđa pa su mogućnosti za kupaže velike. Kada mi se nešto svidi, poželim da to probaju i moji prijatelji i vinski znalci – i eto nove etikete!“ zaključio je Moreno Degrassi.