Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Međunarodno natjecanja Grand Gourmet održat će se od. 7. do. 9. prosinca u Radisson Blu Resort & Spa hotelu u Splitu, a prilika je to da se konobari, baristi, barmeni, turističko ugostiteljske škole i najbolji timovi hotela i restorana okušaju u nizu natjecateljskih vještina te zasluže medalje i osvoje nagradne fondove po pojedinim kategorijama. Manifestaciju organiziraju Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija i partneri uz podršku Turističke zajednice grada Splita, a uz natjecanja održat će se i niz master classova s degustacijama te okrugli stol na temu pospješivanja sezone.

Festival počinje u utorak u 9 sati master classom “Room service” o pravilima posluživanja i ophođenje prema gostima hotela, primanja narudžbi te o optimiziranju jelovnika i poslovanja. Edukaciju vodi Marijo Pavić, dugogodišnji ugostitelj i profesora SSŠ Blaž Jurjev Trogiranin iz Trogira.

U 10.30 sati na redu je radionica Sljubljivanje tartara i carpaccia od divljači s biranim vinima Badela 1862, slavonskih i peljeških vinara. Voditelji su Nebojša Rajković, šef kuhinje renomiranog baranjskog restorana Čingi Lingl čarda i Damir Zrno, sommelier, vrhunski poznavatelja vina i agronom iz Osijeka. Rajković je bio šef kuhinja opatijskih restorana “Coloseum“ i „Lungo mare“ u hotelu Savoy, a njegovi jelovnici u Čingi Lingl čarda istinski su gurmanski užitak za ljubitelje vrhunske domaće kuhinje tog kraja.

U 13 sati na redu su timska natjecanja kuhara i konobara restorana u kategoriji Chef’s table te timova srednjih ugostiteljskih škola u sinkroniziranom posluživanju.

Prvi dan Grand Gourmeta završit će se master classom o halal jelima Hamida Hadžića, ŠKMER-ovog ambasadora za Bosnu i Hercegovinu te šefa kuhinje Hotela Hills Sarajevo, jednog od najvećih kongresnih centara u Europi. Kroz priču i pripremu triju jela kao što su marokanska salata, merdžemek čorba i janjeći biryani Hadžić će uputiti posjetitelje u halal certifikate koji jamče striktno poštivanje načina prehrane životinja te pravilno skladištenje i pripremu jela za vjernike islamske vjeroispovijesti.

U srijedu u 9 sati master je class Mediterranean Culinary Artsa o vrhunskim tehnikama pripreme bijele ribe i sljubljivanje vina chefa Željka Nevena Bremeca i Damira Zrna, a nakon toga okrugli stol "Uspješna sezona nije slučajna" na kojem će sudjelovati kuharska legenda Stevo Karapandža, predstavnici HoRecA sektora te Hrvatske gospodarske komore.

U 12.30 sati je master class o kavama i baristima Dušana Kerića, barist trenera u Illy Coffee Croatia te prvaka Croatia Barist Championa 2019. godine.

Baristi će se toga dana od 14 sati boriti za titule i novčane fondove u izradi napitaka na bazi espressa, signature drinka i latte artu. Uporedo će se održavati individualna natjecanje konobara u pripremi i posluživanje tatar bifteka te ribe u soli s vinima. U 16 sati je radionica uz kušanja pod nazivom Sljubljivanje slastica i slatkih kapljica.

Treći dan Grand Gourmeta, u četvrtak 9. prosinca, započinje još jednim Mediterranean Culinary Arts master classom chefa Bremeca, ovaj put na temu plave ribe, a istog dana je i hands on radionica "Blagdanski kokteli" koju vodi koktel majstor i višestruku prvak Hrvatske Mario Majcen. U četvrtak su na redu su natjecanje barmena u kategorijama Aperitivni koktel, Long Drink te Sinkronizirani koktel. Istoga dana je i nadmetanje u Flaire kategoriji, pripremi koktela uz žongliranje bocama i barskim priborom.

PROGRAM:

UTORAK, 7.12.2021.

09:00 – 10:15 Predavanje i master class: Room service - Mario Pavić

10:30 – 11:45 Tartari i carpaccia od divljači sljubljeni s vinima - Nebojša Rajković i Damir Zrno, Badel 1862

13:00 Natjecanje Sinkronizirano posluživanje i

natjecanje Chef’s table

16:30 Master Class: Halal – chef Hamid Hadžić

18:00 Proglašenje

SRIJEDA, 8.12.2021.

09:00 Mediterranean Culinary Arts master class: vrhunske tehnike

u pripremi bijele ribe i sljubljena vina - Željko Neven Bremec i Damir Zrno

11:00 Okrugli stol: Uspješna sezona nije slučajna

12:30 – 13:30 Master class: Kava i barista - Dušan Kerić, Illy

14:00 Natjecanje barista i natjecanje konobara

16:00 – 17:30 Sljubljivanje slastica i slatkih kapljica, radionica

18:00 Proglašenje

ČETVRTAK, 9.12.2021.

09:00 Mediterranean Culinary Arts master class: vrhunske tehnike

u pripremi plave ribe i sljubljena vina - Željko Neven Bremec i Damir Zrno

11:00 Blagdanski kokteli, “hands on” radionica - Mario Majcen, Badel 1862

13:00 Natjecanje barmena

Flair show

18:00 Proglašenje

 

Prijave za sudjelovanje: 099 319 89 61, info@skmer.hr ili na linku: https://www.skmer.hr/grand-gourmet/

ŠEFOVI KUHINJA MEDITERANSKIH I EUROPSKIH REGIJA
Association of Chefs from Mediterranean and European Regions
ŠKMER KUHARSKA AKADEMIJA, Jobova 2, 21000 Split
mob.: +385 99 3198 961
e-mail: info@skmer.hr
www.skmer.hr