Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Vruće kestenje i kolači od kestena, vruće bučnice i pogačice od sira! Fish-hamburger od soma -  specijalitet Kulinarskog instituta u Sisku. Čvarci, špek, najraznovrsnije mesne prerađevine, domaće rakije i vina, slane i slatke delicije na izbor!  Ako je subota , 23. listopada  i bila sunčana, ali prohladna, posjetiteljima gastro-sajma  na sisačkom korzu nije hladno, ne manjka im  energije. Besplatno se dijele bućnice koje su pripremile kuharice sisačkih osnovnih škola u okviru Healthy meal certifikata i zdravog obroka za sve vrtiće i škole, a ovog puta i za posjetitelje  gastro -sajma. I to nije sve što nam je te subote ponudio Sisak. Bilo je i romantičnih šetnji, čak uzbudljiva vožnja  brodom „Juran i Sofija“. Kako smo za sve to doznali?


 

Zbor novinara za okoliš i Zbor turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva, prošlog su tjedna  od direktorice Turističke zajednica grada Siska Mirjane Lahovsky-Žličarić, primio pozivnicu  za dolazak na  jednu novu manifestaciju u srcu grada – na živopisnu „Jesen u Sisku“. Organizatori  - Grad Sisak, Gradska tržnica Sisak  i Turistička zajednica grada odlučili su se na bogatu izložbu plodova i gastro ponudu malih poljoprivrednih gospodarstava na sisačkom korzu, ali i na nešto posebno - rijekom Kupom ponovo je prvi put nakon potresa, zaplovio brod „Juran i Sofija“. Pročitajte reportažu iz pera  novinarke Lidije Komes i zaplovite Kupom od Siska do njezinog ušća u Savu.
    
Usprkos potresu i stalnom podrhtavanju tla, usprkos pandemiji, Banovina se polako obnavlja, a njezin snažan duh smišlja i realizira nove ideje Tako je u subotu 23. listopada 2021. rijekom Kupom ponovo,  prvi put nakon potresa, zaplovio brod „Juran i Sofija“. Izgrađen 2003.g.  u sisačkom brodogradilištu,  ime nosi  po Juranu, sinu hrvatskog bana Tome Erdödya, i njegovoj ženi Sofiji. Ova ljubavna priča, u kojoj je Sofija uspjela iz turskog zatočeništva osloboditi svog voljenog  Jurana, istoimena je  povijesna drama Ivana Kukuljevića Sakcinskog  i prva novija hrvatska drama izvedena na hrvatskom jeziku, 1839.godine i to  upravo u Sisku. Priča i danas živi zahvaljujući kazališnim predstavama i izložbama, a sada evo i romantičnoj vožnji  brodom „ Juran i Sofija“ po Kupi  sve do njezinog ušća u Savu. Plovidba traje nešto više od sat vremena, počinje od  riječne luke, brod prolazi ispod elegantnih lukova impozantnog  „zidanog  mosta“ koji je nakon gradnje koja je trajala  gotovo cijelo desetljeće, otvoren za promet 1934.g. (prije njega bio je drveni), tumači nam  naš vodič, mr. povijesti Josip Smernić. Zidani most je, prema projektu inženjera Frkovića, tako  solidno građen,  da mu ni potres nije naudio, iako je zajedno s gradnjom star gotovo stotinu godina. Jedan je od najljepših vizualnih simbola grada Siska i vrijedan spomenik mostogradnje na hrvatskoj razini. „Juran i Sofija“ s turistima i novinarima  plovi  Kupom prateći liniju obale – uz šetnicu i Lađarsku ulicu. 

Vrbe, jablani i topole, ali i ribiči, na propisanoj udaljenosti jedan od drugoga, njih 50-tak  natječu se u ulovu, a kapetan broda lagano  usmjerava kormilo prema  staroj žitnici, povijesnom skladištu  žita koje se  iz bogate Slavonije brodovima Savom i Kupom prevozilo u Sisak. Budući da  „žitnica“ svojim specifičnim pročeljem podsjeća na holandske kuće, Siščani ju od milja skraćeno zovu HO KU. To  nekadašnje „skladište“ građeno polovicom 19.stoljeća, danas je moderno višenamjensko, dizajnerski skladno uređeno kulturno zdanje. Na  2000 m²  prostiru se Galerija slika akademskog slikara Slavoljuba  Slave Striegla rodom iz Siska, zbirka fonografa, gramofona, radio – aparata i ploča poznatog sisačkog kolekcionara Velimira Krakera te  multimedijalna dvorana.  Nevjerojatno, HO KU  je uređena za javnost i otvorena 2019.g., a već 2020. zadesio ju je i oštetio potres. Zbog  brige za  sigurnost posjetitelja, za sada  je otvoren samo Info centar  u prizemlju „holandske kuće“ s multimedijalnom prezentacijom industrijske baštine grada - izložbom povijesnih fotografija željezničkog prometa, kolodvora i lokomotiva,  riječne luke i brodova, parne dizalice i  drugih lučkih postrojenja za pretovar robe. Izuzetno ugodan dojam  na posjetitelje ostavljaju sačuvani zidovi od  izvorne opeke i od starosti potamnjelih  originalnih greda koje su i nekoć držale konstrukciju zgrade, a sada osim potpore čitavom prostoru daju izrazito ambijentalni ugođaj proteklih  vremena.
Za simboličan iznos u Info-centru možete kupiti dizajnerski izrađene HO KU  grafitne i kemijske olovke, HO KU poslovne  blokiće,   HO KU puzzle i memory igre  za vježbanje pamćenja. Odnosimo kući  memory sličice prijenosnog gramofona Edison-Bell-Penkala iz 1927., fonografskih valjaka  iz 1929.g., radio prijemnika Philips iz 1931.g., prijemnika Orion iz 41.g….Vježbat ćemo memoriju,  sjećajući se ugodnog  turističko-edukativnog izleta, istovremeno s najljepšim željama Sisku ( također Petrinji, Glini, Topuskom.. i cijeloj Banovini) da se što prije i što bolje oporave i obnove od svih potresom prouzročenih šteta.

Ova reportaža samo je jedan od malih pokušaja da im se pomogne, da  mi  novinari, kad za to ima razloga i prilike izvještavamo o njihovoj upornosti, obnovi „korak po korak“ i  konačnom uspjehu. Zanimljivo da su uz domaće turiste i novinare, na vožnji s „Juranom i Sofijom“  bili i gosti iz Južnoafričke republike, bračni par Morton. Oduševljeni Siskom i vožnjom Kupom i Savom, kažu da im je ovo prvi, ali nikako i posljednji posjet Sisku. Svakako se prvom prilikom vraćaju, jer ih je Hrvatska privukla svojom ljepotom i sigurnošću i ovdje će živjeti.  Prilikom povratka za Zagreb izuzetno udobnim  vlakom HŽ-a, sjećamo se i polaska iz Zagreba toga jutra. Za sva putovanja u Sisak, HŽ je na molbu TZ grada Siska odobrio popust od 40%, a ljubazna  domaćica vlaka, kondukterka, čije ime iz službenih razloga ne smijemo spominjati turistima je uz osmjeh objasnila na kojoj stanici u Sisku da siđu, odakle imaju samo 300 m šetnje do obale i „Jurana i Sofije“ koji čeka svoje goste.

Tekst: Lidija Komeš
Fotografije: Lidija Komeš, Donat Rogić