Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Trebinje je od Dubrovnika udaljeno 30-ak km i od oko 30000 stanovnika njih gotovo 2000 svojim radom sudjeluje u turizmu Dubrovnika. Dubrovčani i njihovi gosti pak često dolaze u Trebinje u nabavke i po gastro/eno doživljaje koji su u Trebinju nekoliko puta financijski povoljniji.


Taj vas gradić u Istočnoj Hercegovini, na rijeci Trebinjščici jednostavno šarmira spojem kamena i ostavštine Bizanta s mediteranskim šarmom.

Glavne kulture su duhan, smokve i masline i vina. U Trebinju i njegovoj okolici vina proizvode čak 22 vinarije. Glavna bijela sorta je žilavka, a crna vranac.


Vinski podrum Petijević, vodi veliki zaljubljenik u svoj kraj i struku, Ranko Petijević sa sinovima, a u ponudi su im žilavka svježa i iz barrique-a, chardonnay, merlot i vranac. Krasi ih i titula najljepše okućnice u čijem rajskom ambijentu možete uživati degustirajući vina ispod strehe u njihovom vrtu.

Vinski podrum Anđelić vodi sommelijerka Milica Anđelić, čija su Žilavka i Mičevac Barique doveli njezin kraj i Decaterova priznanja za kvalietetu.

Vinski podrum nalazi se i ispod manastira Tvrdoš, a u njemu proizvode i rakije s kaduljom i vriskom.

Ako poželite pogledom obuhvatiti cijelo Trebinje, za to je idealna pozicija na kojoj se nalazi manastir Gračanica.

Gastronomske adute kraja možete probati u restoranu Tarana - od sira iz mijeha i hercegovačkih pršuta, preko pohanog mozga i brizla do delicija ispod peke.


U sklopu Grada Sunca koji ima i Aqua park nalazi se i etno kutak sa restoranom uređenim u autentičnom duhu i gastronomskom ponudom koja prati uređenje.

Malo van grada u mjestu Tuli, nalazi se restoran Stara Hercegovina u kojem Tanja i Miodrag Šakotić od 2008. godine pripremaju mnoge lokalne delicije uključujući i proju, prijesnac – pitu od mladog sira, uštipke, kaštradinu, lešo janjetinu te jela ispod peke. Česti su im i gosti s dubrovačkog područja.


Turistički kapaciteti Trebinja svakog dana rastu, pa se već sada domaćini mogu pohvaliti s 25 hotela i gotovo 3000 ležajeva. Turistički novinari su kraj posjetili u organizaciji Turističke organizacije Trebinje koju vodi Mirjana Putica, a kroz kraj nas je provela Nikolina Malavražić.  

Iskustva na ovoj turi prikupili smo zahvaljujući novinaru Đorđu Mihajloviću, uredniku emisije i časopisa Turistička prizma, koji je na press putovanje pozvao kolege turističke novinare iz okolnih zemalja.