Najveća hrvatska baza restorana i recepata

U Supetru krajem tjedna počinje najveće međunarodno natjecanje kuhara u regiji uz radionice vrhunskih chefova i slastičara.

Otok Brač će od 28. svibnja do 1. lipnja 2021. ponovo biti domaćin Bisera mora najvećeg, kuharskog natjecanja i festivala gastronomije u regiji koji okuplja stotine sudionika iz zemlje i inozemstva. Po 16. put organiziraju ga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) uz suradnju i potporu Turističke zajednice i Grada Supetra te strukovnih organizacija, a ovaj put uz posebne mjere zaštite od koronavirusa.

 - Zbog posebnih okolnosti u kojima se svi nalazimo, ovogodišnji Biser mora iščekujemo možda i s više radosti nego dosadašnjih godina. Održavanje Bisera mora zaista za nas kao destinaciju znači puno i nadam se da će s njime započeti jedno bolje razdoblje u turističkom i svakom drugom smislu. Zbog epidemioloških mjera koje su još na snazi, obujam ovogodišnjeg izdanja Bisera mora neće i ne može biti kao ranijih godina no sigurno će biti intimniji i odlična prilika za naučiti nešto novo, proširiti mrežu poslovnih kontakata i donošene odluka za budućnost. U vremenima kriza, moralnih i poslovnih, ljudi se trebaju zbližavati, dati si priliku za nove iskorake i kvalitetne pomake – poručio je Ivan Cvitanić, direktor Turističke zajednice grada Supetra.

Dodaje kako je značaj Bisera mora za Brač izniman, a da je tako potvrđuje i podatak da se manifestacija po 13. održava u Supetru.

Biser mora poslovično donosi i niz master classova renomiranih chefova i stručnjaka iz HoReCa sektora. Između ostalih, gastronomski ćemo proputovati Italiju s vrhunskim talijanskim chefovima Andrea Basilicom i Lucom Gioellom iz Associazione Cuochi di Trieste. Na njihovoj radionici pravit će se rižoti Veneta te posebna napuljska tjestenina Colonne Pompeiane u umaku genovese alla napoletana  - “pompejska” tjestenina u umaku od „svećenikove kape“.

Besplatni master class o pripremi specijaliteta restorana s 3 Michelinove zvjezdice održat će Mario Mandarić, mladi dalmatinski kuhar koji je ove godine ušao u listu top 30 najutjecajnijih mladih ljudi po Forbesu za Europu. Mandarić je, između ostalog, kuhao u nekima od najboljih svjetskih restorana - The Fat Ducku Hestona Blumenthala i The Waterside Innu u Engleskoj.

Na Biser mora 2021 stiže nam i Damir Rožajac, višestruki međunarodni prvak slastičarstva iz Bosne i Hercegovine koji svojim slatkim kreacijama oduševljava Europu, a ujedno je licencirani sudac za slastice WACS-a (World Association of Chefs' Societies), krovne svjetske organizacije kuhara.

U tajne jela s hummusom uputit će nas chef Hamid Hadžić, koji je 30 godina radio u sarajevskom hotelu “Holiday Inn”, a danas je šef kuhinje u Hotel Hillsu Sarajevo, najvećem kongresnom hotelu u jugoistočnoj Europi. Hadžić je u karijeri kuhao za Billa Clintona, Lady Dianu, Kirka Douglasa, Angelinu Jolie, Françoisa Mitterranda, Juana Antonia Samarancha i mnoge druge istaknute osobe svijeta. Tim međunarodni kuharskih sudaca na natjecanju predvodit će Marija Lulić, dugogodišnja šefica splitskog hotela Park, a produžit će joj se Stevo Karapandža i druga velika kuharska imena iz regija. 

Ovogodišnji Biser mora po prvi put imat će u Supetru RCK korner Split– poseban informacijski i prezentacijski odjel pod okriljem projekta “Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split”. Riječ je o projektu koji vodi splitska Turističko-ugostiteljska škola i provodi se uz strateške partnere, među kojima je i ŠKMER, kako bi se do 2023. godine uveo novi pristup obrazovanja i unaprjeđenje ljudskih potencijala u turizmu i ugostiteljstvu u Hrvatskoj. U Supetru RCK korner objedinit će se prezentacije novih zanimanja s nizom master classova domaćih i međunarodnih stručnjaka s područja gastronomije, enologije i drugih područja vezanih uz turizam i ugostiteljstvo.

- RCK Corner zamišljen je kao mjesto na kojem će budući učenici ili korisnici usluga prekvalifikacije ili stručnog usavršavanja- cjeloživotnog obrazovanja moći dobiti osnovne informacije o Projektu uspostave RCK u sektoru turizma i ugostiteljstva, partnerima na projektu, ciljevima projekta, vremenu provedbe. Radionice koje ćemo voditi kolegica Maja Pivčević i ja osmišljene su kao video priče, a cilj je da djeci približimo kako izgleda školovanje u strukovnoj školi u jednom od atraktivnih zanimanja u sektoru turizma i ugostiteljstva. Također nam je cilj ukazati na beneficije koje će učenici uživati kada se izgradi novi školski kompleks u sklopu kojega će obavljati dio praktične nastave u moderno opremljenim praktikumima, kao i vanjsku praksu kod renomiranih partnera u gospodarstvu – istaknula je Andrea Bilandžić, magistra ekonomije, voditelj promocije strukovnih zanimanja i rada RCK.

Bilandžić će u Supetru učenicima približiti moderne metode izvođenja nastave, mogućnosti sudjelovanja na raznim projektima te predstaviti neke od nagrađenih projekata u kojima Turističko-ugostiteljska škola sudjeluje dugi niz godina. Moći će se doznati mogućnosti stipendiranja učenika, o zapošljavanua u struci te o nastavku školovanja nakon završene srednje škole.

 

PROGRAM

NEDJELJA / SUNDAY, 30.5.2021.

08:00 – 19:00 Timsko školsko natjecanje/team school competition

Natjecanje po kategorijama – juniori/Junior Chefs competition

10:00 – 10:45 Slatki master class: Zalivene slastice na buffet stolu/Sweet master class: Traditional desserts on a buffet table, Nijaz Hadžiabdić

11:00 -11:45 Mediteranski trendovi: Hummus/Mediterranean trends: Hummus, Hamid Hadžić

12:00 – 12:45 Carving master class, Bojan Dragić

13:00 – 13:45 Putovanje kroz Italiju/A journey through Italy, Andrea Basilico & Luca Gioiello

14:00 – 14:45 Moderna vinska karta uz gourmet ponudu jela iz marinade/Modern wine list with gourmet offer of marinade dishes,  Andro Jeličić & Željko Neven Bremec

15:00 – 16:30 Slatki master class oblaganja svečane torte/Sweet masterclass coating a festive cake, Damir Rožajac

 

PONEDJELJAK/ MONDAY, 31.5.2021.

08:00 – 19:00 Natjecanje po kategorijama - juniori i seniori /Competition by categories - juniors and seniors

09:00 – 10:00 Prezentacija turističko - ugostiteljskih zanimanja /Careers in hospitality and tourism, Andrea Bilandžić & Maja Pivčević – RCK Split

10:00 – 10:45 Vrhunski tatar biftek (show izrade i posluživanja tatar bifteka s elementima molekularne kuhinje)/Tatare steak show, Ivan Romac & Andro Ban – RCK Split

11:00 – 11:45 Cocktail s potpisom (izrada koktela inspirirana slikom Van Gogha)/Cocktail with signature, Lara Ivanišević, Dina Đurović & Darijo Žaja

12:30 – 13:45 Master class: Fat Duck - jelo s 3 zvjezdice/Fat Duck - 3 star dish, Mario Mandarić

14:00 – 15:30 Vrhunska jadranska riba i bračka priča u vinu/Adriatic fish and Brač wine story, Željko Neven Bremec & Andro Jeličić

15:45 - 16:30 Cannoli s potpisom/Cannoli with signature, pastry chef Ivana Bradarić (Brasserie on 7, Split)

16:45 – 18:15 Plant based cooking, Ivana Rukavina

19:00 – 19:30 Proglašenje pobjednika