Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Egipatska kuhinja

Četvrtak, 08. svibnja 2003.

...isprobavanje današnjih specijaliteta u koje su se dobrano umiješale kuhinje Grčke, Turske, Libanona, Palestine i Sirije

Kada čujemo za Egipat, prve asocijacije su najčešće vezane uz piramide. Egipat je posjedovao civilizaciju, još kada su naše preci jurili u stadima za divljim životinjama. Tajne piramida, Dolina kraljeva, njihovih prokletstava, krstarenja po Nilu, biblioteka u Aleksandriji i kupanje u Crvenom moru su nešto što svakako treba doživjeti. Egipatski članovi FIJET-a (svjetske organizacije turističkih novinara) su to ove godine svojim kolegama iz cijelog svijeta omogućili. Kako sam imala sreću biti u Hrvatskoj delegaciji predvođenoj predsjednicom, turističkom novinarkom Tinom Eterović Čubrilo, "bacila" sam se na proučavanje tisućljećima starih zidina ukrašenih prizorima sa tadašnjih fešta i isprobavanje današnjih specijaliteta u koje su se dobrano umiješale kuhinje Grčke, Turske, Libanona, Palestine i Sirije. Prekrasan Oberoi hotel pored piramida u Kairu, Fahrudovi dvori u Aleksandriji, kupanje u Crvenom moru u Sharm el Sheikukrstarenje po Nilu od Luksora do Aswana, iskustava su koja mogu svima preporučiti. Impresije starom arhitekturom, predanjama o prokletstvima, tropska klima (u Sharm el Sheiku je u siječnju temperatura oko 28 °C) i dah Orijenta opajaju na svakom koraku, a pored vas tijekom krstarenja po Nilu promiču prizori koji se nimalo ne razlikuju od onih koje ste vidjeli u Biblijskim filmovima. I dok vas na luksuznim brodovima animiraju i služe lokalnim i svjetskim specijalitetima, na lijevoj i desnoj o bali Nila još uvijek gro prehrane čine «biblijske pogače» i jela od graha. Jedino se je proizvodnja hmelja u svrhu proizvodnje pive smanjila, jer je u novoj Eri stanovništvo postalo uglavnom muslimansko. Nekada je pivo bilo nacionalno piće, a u njega se dodavalo i začinsko bilje. U lokalnim birtijama se danas piju isključivo čaj ili kava, igra tabla (trik-trak / backgammon) i domino i žene nemaju pravo pristupa. Za razliku od tih «dražesnih» ambijenata, na preko 200 luksuznih hotela - brodova koji krstare Nilom, prisutne su sve hedonističke radosti suvremenog Zapada. Kako voda iz Nila nije pitka, a domaćini koji su se na nju stekli imunitet od nje rade led i peru u njoj voće i povrće, toplo vam preporučamo da ukoliko želite izbjeći infekcije koje vam mogu pokvariti godišnji odmor jedete isključivo termički obrađenu hranu i voće i povrće koje ste samo ogulili, odnosno oprali u buteljiranoj vodi. 
Egipatsku kuhinju danas čine jela koja su uglavnom na bazi povrća, uz obilnu upotrebu aromatičnog bilja, a meso se koristi tek kao začin jelu. Datulje se, kao najzastupljenije voće koriste i svježe, sušene, u glavnim jelima i kao desert. U brojnim slatkim specijalitetima, kao "zaslađivać" se ne koristi šećer nego med.
Ako želite pripremiti neki od Egipatskih specijaliteta, predlažemo vam da se okušate u pripremi Egipatskog grahaSalate od naranača i maslina s kuminom, i salate MichotetaTigrovih loptica i Vinske torte.