Najveća hrvatska baza restorana i recepata

Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb dana 23. svibnja 2020. godine, organiziraju 10. izložbu bučinog ulja Hrvatske i 3. Međunarodnu izložbu bučinog ulja Alpe Jadran.


Analiza i ocjenjivanje bučinog ulja provoditi će se sukladno zahtjevima norme HRN EN ISO/IEC 17025:2007. Od kemijskog sastava bučinog ulja analizirati će se; sastav masnih kiselina, peroksidni broj, slobodne masne kiseline, …, a od senzorskih analiza provoditi će se ocjenjivanje; okus, miris, ….Najbolje ocjenjeno ulje (šampion izložbe) osvojiti će novčanu nagradu u iznosu od 2.000 EUR-a. Bučino ulje je danas prepoznatljiva sastavnica tradicionalne kuhinje kontinentalne Hrvatske, a svestrana primjena i sam način njegove uporabe dio su bogatog srednjoeuropskog gastronomskog naslijeđa. Dugogodišnjim marljivim radom, prenošenjem znanja i vještina s generacije na generaciju, proizvođači su iz sjemenki buča sa svojih polja nastojali proizvesti što kvalitetnija i ukusnija ulja. Tek posljednjih desetljeća bučino ulje dobiva potvrdu povoljnih učinaka na zdravlje i vitalnost ljudskog organizma i zasluženo mjesto na stolovima ljubitelja dobre hrane. Bučino ulje obiluje mnogim visokovrijednim, bioaktivnim spojevima s vitaminskim i antioksidativnim djelovanjem te ostalim spojevima koji pozitivno djeluju na zdravlje. Izložba bučinog ulja poprimila je tradicionalni karakter na području kontinentalne Hrvatske.


Poziv je otvoren za sve zainteresirane proizvođače bučinog ulja s područja Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, grada Zagreba ali također i iz cijele Hrvatske da se prijave na 10. Izložbu bučinog ulja Hrvatske i 3. Međunarodnu izložbu bučinog ulja ALPE-JADRAN koja će se održati u subotu 23. svibnja 2020. godine u  Varaždinu. Molie se svi zainteresirani proizvođači da ispunjene prijavne obrasce (u prilogu) dostave najkasnije do 31. ožujka 2020. godine na adresu: Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj, Franjevački trg 7, 42000 Varaždin ili na e-mail: tanja.banfic@vzz.hr; jasna.vresk@vzz.hr.


Prikupljanje uzoraka za ocjenjivanje bučinog ulja za proizvođače s područja Varaždinske županije održat će se u terminu 06.04.-07.04.2020 (ponedjeljak/utorak) u prostorijama Varaždinske županije, Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj,  Franjevački trg 7, Varaždin.

Dostavlja se:
1 x 0,25 litara i 1 x 0,50 litara ulja u tamnim, staklenim i neobilježenim bocama za ocjenjivanje bučinog ulja, te 1 boca ulja s etiketom proizvođača ulja u svrhu izlaganja i degustacije na navedenoj Izložbi.
Za sva dodatna pitanja možete se obratiti u Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj, Varaždinske županije na broj telefona: 042/390-580 i 042/390-582.

Na linku je prijavni obrazac.
 
Izvor: www.hia.com.hr